1st PUC English Previous Year Question Paper March 2017 (South)

Students can Download 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2017 (South), Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2017 (South)

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

 

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Students can Download 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North), Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
What kind of judgment did the man expect in, “The Gentleman of the Jungle”?
Answer:
An impartial judgment.

Question 2.
How do Mongoose and Cowcal cure themselves of snake bites?
Answer:
By chewing the leaves of the medicinal creeper.

Question 3.
How did the narrator earn his living in, “Oru Manushyan”?
Answer:
By teaching English to the migrant laborers.

Question 4.
A person could feel a tremor when he
(a) hands out a one-pound note
(b) hands ou a ten-pound note
(c) Receives a ten-pound note.
Answer:
(b) hands out ten-pound note.

Question 5.
What was Tulu Rani Hazra’s occupation?
Answer:
Fishmonger.

Question 6.
How many Gods are supposed to dwell in the body of the cow in the poem, “It was a tree”?
Answer:
Three Hundred Thousand Gods.

Question 7.
Where, according to Mara, had Hanuman found Sanjeevini in the Lesson, “Watchman of the Lake”?
Answer:
On the east of the mountain

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 8.
How did the farmer commit suicide in “The Farmer’s Wife”?
Answer:
By consuming poison/By poisoning himself.

Question 9.
How old was Frederick Douglass when his mother died?
Answer:
Seven years.

Question 10.
What does the old woman offer to do in order to get a fifty paise coin from the speaker?
Answer:
To take the speaker to the horseshoe shrine.

Question 11.
Name the city in which Lucia was undergoing treatment in the lesson, “Two Gentlemen of Verona”.
Answer:
Polenta.

Question 12.
What gave the spring ever-lasting youth in the poem, “Do not ask of Me, My Love”?
Answer:
The beauty of the beloved.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
Why does the child hate to go to school in, “The School Boy”?
Answer:
The boy is very happy being with nature. He loves to rise on a summer morning. He would love to hear the birds singing on every tree. He would love to hear the sound of horns of hunters at faraway places. He would love to sing with the skylarks. The very thought of going to school makes him sad. He felt the school was a prison. It creates fear and anxiety. He is unable to concentrate as it doesn’t help to widen his mental horizon and physical growth.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 14.
What was the story behind Mara’s loss of teeth?
Answer:
Mara went to the forest. He had laid a trap to catch rabbits. He went early doubting someone will take his trap away. The trap was empty. He went to a nearby stream. He decided to brush his teeth. He plucked a small stick from a nearby plant. He felt sour. He took water from the stream churned and spit out all the teeth touched by the plant fell down.

Question 15.
How does the stranger rescue the narrator in, “Oru Manushyan”?
Answer:
Once. tile narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his a1let kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meat CUrry. He drank tea. The bill was eleven annas. He searched his pocket to pay the bill, but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said tile same to the oner. the owner caught him by the lapels and ordered him to pay up. But as lie did not have an’ moue’, he offered to keep his coat there and later ould bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take off all his clothes. When lie was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paying his bill.

Question 16.
How was education imparted in BabarAli’s School?
Answer:
Haber All started his school at the age of nine. ¡n fact his school “Anand Siksha Niketan” grew out of a game. Initially, the children used to play with Babar as a teacher. His friends had never seen the inside of a school. so they enjoyed playing students, They ended learning arithmetic and enjoying it. In 2002, this game got institutionalized the strength of eight. Word spread and the numbers grew. Mans’ friends of Ah and Non-Government Organisations. lAS officers and local cops donated rice for midday meals. At last, Government took the initiative to provide rice to the school. Now the school has 800 students in total. ith 10 volunteer teachers teaching for classes one to eight. It is a godsent opportunity for the poor children of the neighboring villages.,

Question 17.
Why does the poet wish to become a tree?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable. The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow. The tree can become pure when it iš cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead both by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature. Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables. nature has no such sense of superiority. All are equal in their eves.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety. purity and generosity and helping nature of a tree more than in human beings. In society, a man without thinking of helping others thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste. creed and religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 18.
How did Mara’s sacrifice save the lake?
Answer:
Mara’s sacrifice remains eternal in the history of men who saved lakes. He was the man who didn’t think about himself even for a single day but always about others. In other words, his social service is unforgettable to the society, he is the great environmentalist whom the modem materialists must follow and adore to protect the natUre. Mara’s sacrifice of (leaving his body) taking his last breath is ultimate. Of course, today’s people cannot do that much but have to sacrifice a little of their wants and needs to protect nature. People should not pollute rivers in the name of ‘yatras’ and funerals. All superstitious beliefs and must be stopped now. Man must live according to his needs and not for his wants. For this, he has to follow the examples of tribals who live a contented life with whatever they get. They do not torture nature for coal or gold and live in a simple way. If men learn to lead a simple life that is the greatest sacrifice to protect nature from calamities.

Question 19.
How is the plight of the farmer’s wife depicted in the poem, “The Farmer’s Wife”?
Answer:
The poem “The Farmer’s Wife” is a tragic poem that reflects the helpless conditions of farmers’ widows. The plight of the widows is explained by one such widow. The poet uses man phrases to contrast her condition with that of her dead husband. She called the farmer as virtuous’ and herself a ‘poor sinner’. The farmer was unable to pay the debts and he left all the debts to his wife, so she was very sad about his act of committing suicide. The feminist concept was also highlighted in the poem, the phrase “I was born with a head bent” justifies the discrimination in our society between men and women. Man is born with his head held high, but a woman is born with her head bent. But he did not face his creditors bravely and left all this to his wife to solve.

She accused her husband that he poisoned himself and gone away by poisoning his wife’s existence. She remembered the memories of his beating. blaming, drinking, and kicking haunting her. She never dreamt that he would commit suicide. It was true that the crop was gone but the debt remained there and dignity had bit the dust. She expresses her helplessness that how would she be able to bear the burden of their four children. She compared her condition with ‘worm-eaten cotton pods.” She got ambiguous and asked what was that and why he committed suicide.

At last, she confidently asserts her determination to struggle out her life even without her husband for the sake of her children. So, she shos a strong will to survive against all difficulties. Her voice is raised against society in general.

Question 20.
How does Douglass portray the life of the slaves?
Answer:
The passage reflects the brutal hidden faces of the masters who treat their slaves cruelly. The slaves were not given proper food. They were exploited without any freedom. Especially for women, it was double exploitation in the name of patriarchy and in the name of slavery. When the girls at teenage seem to be beautiful for their masters, they use them sexually and if they give birth to children, the children were sold at the age of infants to avoid their sentimental relationship.

The passage also explains the heart-rendering description of walking at night for several miles of mothers to see their children. Moreover, they could talk only a little bit because the children would be tired and go to sleep but in the morning they have to go back to work before sunrise. 1f they fail, they get whipping. This shows the brutal nature of white masters towards their slaves.

Question 21.
Describe the changes that occur in the speaker’s attitude towards the old woman in the poem, “An Old Woman”.
Answer:
The poet by depicting her physical appearance makes ‘An Old Woman’ more sympathetic. The passer-by initially did not show much sympathy to her but later when he observes keenly her physical appearance and when she offered to become a tourist guide to sho% around the shrine, he was very much moved by her condition and admired her self respect. here, a passer represents anybody in general, Finally when he feels as if the sb was falling with the sound of plate glass clatter all around the old crone who was shatterproof and standing alone. he undergoes a change in attitude. So, the old woman was successful in evoking sympathy from anyone. in front of the temple.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 22.
Describe the circumstances that made Nicola and Jacopo homeless.
Answer:
War is the element of mass destruction and total annihilation of cities and populations. War not only affects soldiers but also civilians. Jacopo and Nicola are adversely affected by war. The boys lost everything in the war including their father and their house. War affected the boys emotionally. They were thrown onto the streets their sister became a victim of tuberculosis. Jacopo and Nicola’s sheer dint and hard work is an example that war may destroy home but not one’s heart.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
How is the imperial attitude of the jungle lords brought out the lesson? “The Gentlemen of the Jungle”?
Answer:
“The Gentlemen of the Jungle” is an allegory with a moral. It is a political satire that shows the selfish ways of the colonizers. The animals represent the colonizers. Man as the colonized. The relationship of the colonizers and the colonized. The colonizers have an arrogant attitude. They think it is their duty to reform backward classes. The story tells about the selfish deeds of the animals who think they are jungle lords.
OR
“Money is dangerous due to man’s madness for it” – Substantiate your opinion.
Answer:
The poem Money Madness by D.H. Lawrence focuses on how a man becomes more materialistic and loses the values and sentiments in society. He respects money over relationships. Society goes on to measure a man in terms of money. A man who does not have money does not get respect from society and those who have more get respect and are obeyed by all. So to get all these social status, the man gives much importance to money and he never helps other fellow beings who a be in difficulties.

The poet says that man has this money madness and it is widely spread among men. Fie affirms that if society goes behind money, individuals to goes behind the same. He confirms that no man gives a pound without pain and no man gives ten pounds without trembling, and the man loses his generosity. Man makes more, but money makes man and many things. So. the man fears money and tries to accumulate it and respects it instead of other men. The poet also warns that money-less people should not be treated with neglect and should not be treated based on status.

The poet fears for mankind that if it measures another man only in terms of money, there would be no future for human relationships. If people do not regain sanity about money, certainly money has got men down to become its slaves So. the poet offers a genuine solution that bread shoUld be free, shelter should be free and fire should be free to all the people in the world.

In the overall view of the poem, the poet worries about man’s greed for money and offers a better solution for a better tomorrow.
OR
How does “Watchman of the Lake” brings out the idea that, “Nature is both protective and destructive”?
Answer:
Basically, nature is goodness personified. It showers its blessings on people in abundance. People must respect what nature provides them and reciprocate by not destroying nature. When people take care of the nature and environment, it protects them. Rivers, trees, hills are all part of nature and they are all for the benefit of mankind. When a man cuts down the trees, blasts the hills, etc., nature’s imbalance causes floods, landslides, and other calamities. Water flows in a river, and if used ise1v serves for drinking, irrigation, and other uses. This dry season there man’s not enough water, so excess water coming in torrents during monsoon should be stored by constructing tanks for the waters of the rivers. When the rivers are over-polluted. it results in overflow and floods causing loss of livers, lands, and properties. Nature that way is both productive and destructive.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Pineapple, one of the popular tropical fruits, is widely cultivated in South India; Assam, and the other Himalayan States. It is one of the rare fruits that can be grown in shades, preferably under mango trees. The plant grows widely in any soil and does not require much care.

The shoots of the plants reach maturity within a short span of time. It takes 15 to 22 months for a plant to bear fruit; the fruit possesses a wonderful taste and an excellent flavor. In America, some of the farmers are producing fibreless variety – One type of pineapple is almost without any core.

Pineapple has medicinal values. It contains an enzyme called Bromelain that helps the body digest protein and fats. So, pineapple juice along with the meals is recommended for people suffering from indigestion.

Fresh pineapple juice relieves thirst and soothes the throat, especially the vocal cords. So, it is a valuable tonic for singers. Another chemical product of pineapple is chlorine that stimulates the kidneys. In dropsy, a disease-causing collection of water fluid in the body. Pineapple juice is helpful in relieving jaundice and strengthening the liver. In Diptheria, pineapple juice relieves the misery and irritable condition of the throat. If the juice is sour, one should add honey instead of sugar to improve its medicinal properties.

Question 24.
Where is pineapple widely cultivated?
Answer:
In South India, Assam, and the other Himalayan States.

Question 25.
Which chemical present in pineapples stimulates kidneys?
Answer:
Chlorine.

Question 26.
How much time does the pineapple plant take to bear fruit?
Answer:
15 to 22 months.

Question 27.
Which variety of pineapples is grown in America?
Answer:
Fibreless Variety.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 28.
Who is recommended to take pineapple juice along with the meals?
Answer:
People Suffering from indigestion.

Question 29.
Which is the enzyme that helps the body digest protein and fats.
Answer:
Bromelain.

Question 30.
Why is fresh pineapple juice is a valuable tonic for singers?
Answer:
Soothes throat, especially vocal cords.

Question 31.
________ is a disease-causing water fluid collection in the body.
(a) Jaundice
(b) Dropsy
(c) Diptheria.
Answer:
(b) Dropsy

Question 32.
Add prefix to the word “digestion” to make an antonym of the word.
Answer:
Indigestion.

Question 33.
Find the word in the passage which means, “grown”.
Answer:
Cultivated.

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 34.
Verona is _______lovely city and rich_______history. The streets and splendid buildings are of _____exquisite pale honey colour. Romeo and Juliet are reputed _______ have lived there, (to, the, an, a, in).
Answer:
a, in, an, to.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
In 1838, Frederick Douglass________(escape) from slavery and ________(go) to New York City where he_____ (marry) Anna Murray whom he _______(have + meet) in Baltimore.
Answer:
escaped, went, married, had met.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
To go to school on a summer morning _______(drive/drives) away the joy of the boy. He _____ (spend/spends) the day in mesery and_____(sit/sits) in the cage.
Answer:
drives, spends, sits.

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
He worked very hardly.
Answer:
He worked very hard.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 38.
He is superior than me.
Answer:
He is superior to me.

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
The bird has a long blue ______(tale/tail). (Fill in the blacks with the appropriate word given in brackets)
Answer:
Tail.

Question 40.
Students learnt the correct (pronounce) of the words. (Complete the sentence With the right form of word given in the brackets).
Answer:
Pronunciation.

Question 41.
Oh the left side/Mara/everything/ had to chew/of his mouth. (Rearrange the segments to form a meaningful sentence)
Answer:
Mara had to chew everything on the left side of his mouth.

Question 42.
The boys had to work very hard to earn a living. (Add a question tag).
Answer:
Hadn’t they?

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

Question 43.
Mara tied it to the nearby tree. (Change into a question beginning with the right form of ‘Do’)
Answer:
Did Mara tie it to a near by tree?

Question 44.
The narrator went to a restaurant to have lunch. (Frame a question so as to get the underlined word as answers).
Answer:
Why did the narrator go to a restaurant?

VI. A. Refer to the following Train schedule and answer the question set on it : (4 × 1 = 4)

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North) 1
Question 45.
(i) Which team has the highest run rate?
(ii) How many matches has Royal Challengers played?
(iii) How many matches has Rajasthan Royals lost?
(iv) Name the team that has the lowest run rate.
Answer:
(a)Mumbai
(ii) 5
(iii) 1
(iv) Sunrisers Hyderabad.

B. Imagine that you have lost your I PUC identity card. Write a letter to the Principal of your college requesting him/her to issue a duplicate identity card. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Your letter should include the following points:

  • Reasons for the loss.
  • Your Register Number
  • Your home address.

Answer:
Neha Gupta
# 22, 1st cross,
Gandhinagar, Bangalore-04

28 February 2018
The Principal
Govt PU College.
Vidyanagar, Dharwad.

Respected Sir,/Madam,

Sub: Issue of Duplicate ID card.

I, Neha student oft PU Science section. 1 lost my identity card along with my purse on the bus. My register No is AN 146. My residential address is # 22, Pt crosses Gandhinagar, I3angalore-04. I kindly request you to issue a duplicate Id card.

Thank you,

Yours sincerely
Sd/
Neha Gupta.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

VII. A. Match the expressions under column ‘A’ to its corresponding language functions under B. (5 × 1 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. You can use my bicycle (a) Introducing
2. Aunt, could you buy me a pen? (b) Permission
3. Hello, I am Tirumalesh from Tipatur (c) Greeting
4. May I help you? (d) Request
5. Good Evening, Sir (e) Offering help

Answer:
(1)- b
(2)-d
(3)- a
(4) -e
(5)-c.

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Rahul and his wife Latha plan to have a holiday. They discuss the options. Write a dialogue between them.
Rahul: Latha today my boss told me that I could take a vacation.
Latha: __________ (Congratulating)
Rahul: _______________ (Idea of going to some hotel)
Latha: ____________(giving a different suggestion)
Rahul: Let us not argue. We will have our food at home only.
Latha: _________Thank you.
Answer:
Latha: Congratulations Rahul
Rahul; Let us to Taj Hotel and celebrate
Latha: No. let us go to Taj West End
Rahul: I agree, let us have food at home

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (North)

C. Dialogue Writing : (1 × 3 = 3)

Question 49.
Ravi buys a big gift from a gift center. He requests Raghu to help him to carry it towards the car. Write a dialogue between Ravi and Raghu.
Answer:
Ravi: Hi! Raghu, How are you”?
Raghu: Hi! Ravi. I am fine thank you.
Ravi: What brings you here?
Raghu: I came here to buy a gift for my friend.
Ravi: Raghu, can you please help me to carry my gift to my car.
Raghu: Sure, I will help you.
Ravi: Thank you Raghu. I shall drop you home.
Raghu: Thank you, Ravi

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Students can Download 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South), Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who was first called to give the evidence when the commission sat to take the evidence in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
Elephant.

Question 2.
In the line ‘I love to rise on a summer morn’ of ‘The School Boy’ ‘I’ refers to
(a) The huntsman
(b) The schoolboy
(c) The poet
Answer:
(b) The schoolboy.

Question 3.
According to Tejaswi, what is said to be on the verge of extinction in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
India’s native medicinal systems.

Question 4.
Why did the narrator wake up at four in the evening in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
To save the expense of drinking his morning tea or eating the noon meal.

Question 5.
According to the poet, how do the people feel when they hand out a ten-pound note in ‘Money Madness’?
Answer:
Tremor.

Question 6.
_______ is an illiterate fishmonger by morning and a crusading education is by afternoon in the lesson ‘Babar Ali’.
Answer:
Tulu Rani Hazra.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Question 7.
What did Bhima’s mother give Bhima to drink when he was a baby in ‘Watchman of the Lake’?
Answer:
Iron decoction.

Question 8.
What does the speaker wish to be in the poem, ‘If I was a tree’?
Answer:
Tree.

Question 9.
Farmer’s wife compares ‘The worm-eaten cotton pods’ to her.
(a) crops
(b) children
(c) husband
Answer:
(b) Children

Question 10.
What was a common custom prevalent in Maryland when Fredrick Douglass was a child?
Answer:
Separation of an infant from its mother.

Question 11.
Where does the old woman offer to take the narrator in the poem ‘An Old Woman’?
Answer:
Horseshoe shrine.

Question 12.
Why were Jacopo and Nicola waiting for the last bus from Padua in ‘Two Gentlemen of Verona’?
Answer:
To sell newspapers.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
Why did the man protest on seeing the personnel of the Enquiry commission in ‘The Gentlemen of the Jungle’? How did the animals defend themselves in this matter?
Answer:
The commission of inquiry was Mr. Buffalo, Mr. Rhinoceros, Mr. Alligator, Mr. Fox, and Mr. Leopard. On seeing the personnel, the man protested and asked if it was not necessary to include, in this commission, a member from his side. But he was told it was impossible since no one from his side was well enough educated to understand the intricacy of jungle law.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Question 14.
Contrast the school boy’s joy in the summer morning with his experience in the school in ‘The School Boy’?
Answer:
The boy would love to rise early in a summer morning. He would love to hear the birds sing sitting on every tree. [le would love to hear the sound of horns of hunters at faraway places. He would love to sing with the skylarks accompanying him in his singing. All those sweet companies were welcome to him and make those mornings a pleasure to enjoy.

Question 15.
How did Mara lose all his teeth on the side of his mouth in ‘Around a medicinal creeper’?
Answer:
Once Mara had laid a trap in the forest to catch rabbits. He went into the forest before daybreak. No rabbit has walked into it. There was a stream flowing nearby, Mara decided to brush his teeth and wash his face. He broke a small stick from a nearby plant to brush a third or fourth time, he felt a sour taste in his mouth. He thought there was something wrong and took some water from the stream, and rinsed his mouth and all his teeth tumbled out of his mouth. Which was touched by the stick.

Question 16.
Give an account of the embarrassing experience of the narrator at the restaurant in ‘Qru Manusliyam’.
Answer:
Once. the narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his act kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meal curry. He drank tea. The bill was eleven annas. He searched his pocket to pay the bill but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said the same to the owner, the owner caught him by the lapels and ordered him to pay up. But as he did not have any money, he offered to keep his coat there and later ould bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take if all his clothes. When he was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paving his bill.

Question 17.
Why did Babar Ali volunteer himself to begin a school in his village?
Answer:
Though children are provided free education, sending children to school is not entirely free of cost, Although children arc taught for free, they still have to pay for uniforms. books etc, Many families cannot send their children to school. Thus, instead of going to school. most of the boys help out their families borking in shops as day laborers, grass cutters, etc. Girls work as maidservants in the village, where they cook, clean, wash clothes and dishes for their employers Flabar wanted to change this: So he took the initiative of opening his very own school

Question 18.
How differently did Mara treat the fisherman and the visitor in ‘Watchman of the Lake’?
Answer:
Mara treated the fisherman in a harsh way because he had violated the command of the Goddess and the orders of the King that the place was sacred and no life was to be taken there. The fisherman was catching fish there. Mata warned him not to repeat the same crime again there. Mara’s duty was to look after the tank in a peaceful manner ensuring that no harm befalls any living creature there and the tank does not get polluted by man or beást. To the visitor from the farthest part of the kingdom, he spoke softly with kind words and offered him some food also: The visitor’s village was facing a water scarcity the crops were parching and cattle dying. He wanted some water to be let from the tank. Mata assured him that by the King’s orders, water was there for everybody to share and that he ill do the needful. It shows that Mata was strict while enforcing the rules but was fair and humane with people’s problems and reädy to help those in need.

Question 19.
Describe the predicament of the widow in the poem, ‘The Farmers Wife’?
Answer:
The poem “The Farmer ‘s Wife” i a tragic poem that reflects the helpless conditions of farmers & widows. The plight of the widows is explained by one such widow. The poet uses many phrases to contrast her condition with that of her dead husband. She called the farmer as virtuous’ and herself a ‘poor sinner’. The farmer was unable to pay the debts and he left all the debts to his wife, so she was very sad about his act of committing suicide. The feminist concept was also highlighted in the poem, the phrase “I was born with a head bent” justifies the discrimination in our society between men and women. Man is born with his head held high, but a woman is born with her head bent. But he did not face his creditors bravely and left all this to his wife to solve.

She accused her husband that he poisoned himself and gone away by poisoning his wife’s existence, She remembered the memories of his beating, blaming, drinking, and kicking haunting her. She never dreamt that he would commit suicide. It was true that the crop was gone but the debt remained there and dignity had hit the dust. She expresses her helplessness that how would she be able to bear the burden of their four children. She compared her condition with ‘worm-eaten cotton pods.” She got ambiguous and asked what was that and why he committed suicide.

At last, she confidently asserts her determination to struggle out her life even without her husband for the sake of her children. So, she shows a strong will to survive against all difficulties, Her voice is raised against society in general.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Question 20.
How is the plight of the old woman depicted in the poem “An old woman”?
Answer:
The poem “An old woman” depicts the worst condition of an old woman, who is an old beggar near the Horseshoe shrine. She holds the sleeves of the passers-b. and follows them asking for a fifty paise coin. Even though by appearance she looks like a beggar. she has her self-respect and in return for the fifty paise, offers to show the tourists around the Horseshoe shrine. She laments about her helplessness in those wretched hills to eke out a living.

Her physical appearance evokes sympathy in the passers-b. Phrases like “bullet holes for her eves. “cracks that begin around her eyes spread beyond her skin”, and shutter proof crone” describe the pathetic condition of her miserable existence.

Question 21.
Explain the role played by Nicola and Jacopo during the war in ‘Two Gentlemen of Verona’.
Answer:
War is the element of mass destruction. A bomb had destroyed their home and thrown Nicola and Jacopo into the streets. Their sister became a victim of tuberculosis. Nicola and Jacopo’s extreme youth and insignificant size, added to an intimate knowledge of the neighboring hills, made them immensely valuable. They were used to carry messages to the forces of liberation and, more dangerous still, to ferret out information on the movements of the German troops.

Question 22.
What harsh realities of life have drawn the speaker’s attention much more than the beauty of his beloved in ‘Do not ask of Me, My Love’?
Answer:
The poem “DO not ask of Me My love” by Faiz Alunad Faiz, presents the concept of love and contemporary issues of our society. The poem begins when the lover expresses his helplessness in not being able to love his beloved as in the past. He explains how she seemed so very bright when he had felt that only she was his world. He even exaggerates how her beauty had given breath to the everlasting spring. Her eyes were everything to him and nothing else was there except her in his world. He had felt that with her by his side, the world was his and he could attain everything.

But now, he has realized that all that was just an illusion and only his imagination. He gives as his reasoning his realization that there out ìn the wide world were issues. more important than his love for her. He is now more concerned about social problems, war, destruction, poverty diseases, and pain of people and would rather try and solve those problems than stay in his illusory world of love for his beloved.

He assures her that his love for her has not diminished, but the social problems have taken priority-justified by these lines, “You’re beautiful still my lovó, but I’m helpless too “. In a way, it is a message to all, that love in youth is quite common. but one’s country and social problems are more important and deserve concern and commitment from all. The speaker has opted for the more fulfilling choice of social reformation than his love.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
Difficulties in life must not destroy one’s hopes and aspirations. Explain this with reference to Frederick Douglass’ life story.
Answer:
Since his childhood when he was under slavery, the author had strong willpower that he would not be a slave forever and he would escape from it, that was his strong faith and spirit in him. This living faith and spirit of hope make him say that “slavery would not be able to hold mc within its foul embrace” and this did not leave him but remained like a ministering angel to cheer him through the gloom. The author expresses his gratitude to God because God gave him a good spirit of hope.
OR
Bring out the significance of Mara’s dream and sacrifice in ‘Watchman of the Lake’.
Answer:
Mara’s sacrifice remains eternal in the history of men who saved lakes. He was the man who didn’t think about himself even for a single day but always about others. In other words. his social service is unforgettable to society. he is the great environmentalist whom the modem materialists must follow and adore to protect nature. Mara’s sacrifice of (leaving his body) taking his last breath is ultimate. Of course, today’s people cannot do that much but have to sacrifice a little of their wants and needs to protect nature. People should not pollute rivers in the name of ‘yatras’ and funerals. All superstitious beliefs and must be stopped now. Man must live according to his needs and not for his wants, For this, he has to follow the examples of tribals who live a contented life with whatever they get. They do not torture nature for coal or gold and live in a simple way. 1f men learn to lead a simple life that is the greatest sacrifice to protect nature from calamities.
OR
The poem, ‘If I was a Tree’ is a satire on social discrimination. Explain.
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable, The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow, The tree can become pure when it iš cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead body by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature, Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. ALt is equal in its eves.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety, purity, and generosity, and helping nature of a tree more than in human beings. In a society man without thinking of helping others, thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste, creed, and religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Nelson Mandela, the world’s most famous political prisoner, was born in Umtata on 18 July. 1918. His father was the main counselor to the chief of the Themba Tribes. As a boy, he loved spending time with tribal elders. Hearing the stories of his ancestor’s valor during the wars, he too dreamt of making His own contribution to the freedom struggle. He met Walter Sisulu in Johannesburg, who helped him to join a law, Finn. At the end of the second world war, he and his friends joined the African National Congress youth league.

Mandela served over 27 years in prison, initially on Robben Island for 18 years, and later in Pollsmmor Prison and Victor Verster prison. An international campaign lobbied for his release. He was released in 1990, during a time of escalating civil strife. Mandela joined negotiations with president FW de Klerk to abolish apartheid and establish multiracial elections in 1994, in which he led the ANC to victory and became South Africa’s first black president. He published his autobiography in 1995. During his tenure in the Government of National Unity, he invited several other political parties to join the cabinet. During the negotiations, to end apartheid in South Africa, he promulgated a new constitution.

He also created the Truth and Reconciliation Commission to investigate past human rights abuses. While continuing the former government’s. liberal economic policy, his administration also introduced measures to encourage land reform, combat poverty, expand health care services. Mandela became an elder statesman, focusing on charitable work in combating poverty and HIV/AIDS through ’The Nelson Mandela Foundation.’

In 1991 the government repealed the last of the laws that formed the legal basis for apartheid. Mandela and de Klerk shared the 1993 peace prize for their efforts to establish democracy and racial harmony in South Africa. In 1994 Mandela became the first elected black president of South Africa in 1999 he retired from public life, returned to his hometown in the Transkei province to spend his remaining days in peace.

Question 24.
Who was called ‘The World’s most famous political prisoner?
Answer:
Nelson Mandela.

Question 25.
What did Nelson Mandela dream of as a boy?
Answer:
Making his own contribution to the freedom struggle.

Question 26.
What does the abbreviation ‘ANC’ stand for in the passage?
Answer:
Africa National Congress.

Question 27.
How many years was Mandela imprisoned in Robben Island?
Answer:
18 years.

Question 28.
What did Nelson Mandela do to end apartheid in South Africa?
Answer:
Mandela joined negotiations with president FW de Klerk.

Question 29.
Why did he return to his hometown in 1999?
Answer:
To spend his remaining days in peace.

Question 30.
He worked hard for the (expand) of health care services.
Answer:
Expansion.

Question 31.
Racial (harmony) can hinder the development of a nation. (Add a prefix to the word given in brackets to make it a meaningful sentence).
Answer:
Disharmony.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Question 32.
Name the organization which worked to combat poverty and HIV/AIDS.
Answer:
The Nelson Mandela Foundation.

Question 33.
Nelson Mandela and shared the 1993 peace prize.
Answer:
De Klerk.

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
We decided to conduct the experiment and brought _____ liter of milk. So we put____milk and leaves _______ a mixer and switched it on. We watched_______ some time to see whether it would become curdled or remain as it was.
Answer:
a the, into, for.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
The nurse ______ (lead) me through a cool, tiled vestibule into the hospital we _______ (go) upstairs to a balcony. The two boys_____(be) seated at the bedside of a girl and they________(smile) at her.
Answer:
lead, went, were, smiled.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
This medicinal creeper________(has/have) small leaves resembling betel leaves. As it_____ (is/are) not seen for most of the year, they probably tie to a tree. It _________ (come/comes) up only in the rainy season.
Answer:
has, is, comes.

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
Fresh juice is more better than soft drinks.
Answer:
Fresh juice is better than soft drinks.

Question 38.
Where they are going?
Answer:
Where are they going?

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
He turned to me and said, “put on your __________” [Clothes/Cloths] [fill in the black with the appropriate word given in bracket]
Answer:
Clothes

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

Question 40.
The man gave_____(protect) to the elephant. [Complete the sentence with the right form of the word given in bracket]
Answer:
Protection.

Question 41.
Flower pots / in / grown / Bonsai plants/are. (Re-arrange the segments to form a meaningful sentence)
Answer:
Bonsai plants are grown in Flowerpots.

Question 42.
The Englishman took out his gun? (Add a suitable question tag)
Answer:
Didn’t he?

Question 43.
The narrator carried on a profession. (Change into question beginning with the right form of “Do”)
Answer:
Did the narration carry on a profession?

Question 44.
The narrator lived in a big city (Frame a question so as to get the underlined word as an answer)
Answer:
Where did the narrator live?

VI. A. Read the following TV schedule and answer the questions set on it. (4 × 1 = 4)

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South) 1
Question 45.
(i) Which channel would you watch to know about the latest films?
(ii) When can you listen to music on Chandana?
(iii) The Channel broadcasting a program on mass media is
(a) Chandana
(b) CNN-IBN
(c) NDTV
(iv) What program is telecasted at 7.00 am on CNN-IBN.
Answer:
(i) NDTV
(ii) 16-00
(iii) (c) NDTV
(iv) Our leaders.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

B. Write a letter to your friend in Chennai requesting him/her to give you details about the computer courses available in his/her locality. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Include the following points in your letter.

  • The best computer teaching center
  • Different courses available
  • Fees structure
  • Duration of the course.

Answer:
Akshaya Gupta
No. 22, 1 Cross
Gandhinagar, Bangalore-04
28 February 2018
Neha Choudhary
Swarny Vivekananda Nilaya
Vinobnagar, Chennai.

Dear Neha,
Hi. How are you? J am coming to Chennai to visit my grandparents during my summer holidays. I want to take up some computer courses. I request you to please give me details of the best computer teaching center in Chennai. I also would Like to get information about the courses available, fees structure and duration of the course. Do write soon. I am waiting to hear from you.

Your dearest Friend
(Akshaya Gupta)

VII. A. Match the expressions under column ‘A’ to its corresponding language functions under B. (5 × 1 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. Can I keep the book for few days? (a) apology
2. I don’t think ¡t would be possible (b) gratitude
3. We remain ever grateful to you (c) greeting
4. Hello, very good morning (d) Seeking permission
5. I ‘am extremely sorry for the delay (e) disagreeing

Answer:
(1)- d,
(2) – e,
(3) – b,
(4) – e,
(5) – a.

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Sneha: Hello, Pavithra. how are you?
Pavithra: ______________________
Sneha: How was your exam?
Pavithra: _________________________
Sneha: Don’t worry. You can do better next time.
Pavithra: _______________________
Sneha: No. I have to go home. Bye.
Pavithra: ______________________
Answer:
Pavithra: Hello Sneha, I am fine Thank you
Pavithra: I have not done so well
Pavithra: Will you come with me to my home?
Pavithra: Bye Sneha.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2018 (South)

C. Dialogue Writing : (1 × 3 = 3)

Question 49.
Write a dialogue between a rider and a traffic policeman for riding without a license. Cover the following points.

  • Underage rider
  • Fine to be paid
  • Request for an excuse.

Answer:
Traffic Policeman: Park your vehicle in this comer.
Rider: What is the matter, sir?
Traffic Policeman: What is your age?
Rider: 16 years sir
Traffic Policeman: You are an underage rider. You need to pay a fine.
Rider: Sorry sir, Please excuse me as my mother is hospitalized.

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Students can Download 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North), Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
What favor did the elephant ask the man on a rainy day in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The Elephant asked the man to give a place for its trunk to protect it from the rain.

Question 2.
How do the little ones spend the day in the school in ‘The School Boy’?
Answer:
The author, Jomo Kenyatta concludes the story ‘The Gentlemen of the Jungle’ by quoting ‘Pass is costly but it is worth the expense’. What the author is trying to convey to us through this short story is that in a society one’s weakness can be misused by the dominating people arid this would ultimately lead the weaker section to have to leave the society.

He is trying to instill the idea in the readers’ minds that the suppressed minority in a society will eventually rise to seek power He stands by his ground by saying that the dominated majority can fool the minority over a period of time but not forever. No one likes to be treated as a slave in society and equality is what everyone desires. The moral of the story emphasizes to its readers that one should stop colonialism and discrimination. It comes from the old saying treat others the way you want to be treated’

Question 3.
Krishna has the disease
(a) Cancer
(b) piles
(c) Fever
(d) T.B.
Answer:
(b) piles

Question 4.
What was the narrator doing to earn a living in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
Teaching English to some migrant laborers.

Question 5.
Mention one of the things which should be made available free of cost in ‘Money Madness’.
Answer:
Bread, fire, and shelter should be made aai1abIe free of cost to all,

Question 6.
Where does Babar Ali run classes for poor children?
Answer:
Babar All runs classes at his village in Murshidabad in West Bengal.

Question 7.
Why was the headman in a hurry to complete the roadwork in ‘Watchman of the Lake”?
Answer:
Because the King was due to arrive at the village, the next day.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 8.
Who committed suicide in ‘The Farmer’s wife’?
Answer:
The farmer.

Question 9.
Name the person who was believed to be both Douglass’ father & master.
Answer:
Mr. Anthony.

Question 10.
What does the old woman offer to do?
Answer:
She offers to take you to the Horseshoe shrine which means that she wants to work as a guide.

Question 11.
Where does the narrator first meet the two boys in “Two Gentlemen of Verona”?
Answer:
On the outskirts of Verona.

Question 12.
When does the speaker realize what he thought about love was not true in ‘Do not ask of Me, My love’?
Answer:
When he understood that there are other sorrows in the world than love.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
What fate awaited the man each time he built a new hut in ‘The Gentleman of the Jungle’?
Answer:
The man did not get justice in the elephant’s case. So he built a new house instead of opposing the commission’s verdict/judgment. He was afraid of the animals, that if he ignored the judgment they could pose danger for him. So he obeyed the judgment and built a new house. But no sooner had he built another hut, than Mr. Rhinoceros occupied it. Next time Mr.Buffalo, then Mr. Leopard, Mr. . Hyena, and the rest occupied the huts that he was building.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 14.
How does the poet argue against formal education in ‘Money Madness’?
Answer:
Formal education is the obstacle for free learning to children Children prefer nature – learning to formal schooling. The restrictions of formal schooling make children detest their learning. Hence the poet questions when the buds are nipped and ‘blossoms blown away, and tender plants are stripped’, how can a child get happiness in learning.

Question 15.
How was Krishna cured of his illness in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
Krishna was suffering from piles and met the narrator to get some help. But the narrator only helped him with some money which was not enough for the treatment. But Krishna knew a Malayali Sadhu. This godman had treated Krishna on an earlier occasion when Krishna had started dëveloping boils all over his body. The godman had cured him with the barks of a tree. Krishna went in search of the godman. but he was too old and could not search for the medicinal creepers. He described the features of the plant to Krishna. Krishna went in search of the leaves and on the way he met the narrator and described the leaves. The narrator understood that those were the leaves that Mara and Appanna had tied to the nearest tree. The narrator took him to the plant and dug quite a bit to get the tuber. Krishna ground this root with milk and drank it. In this way, he was cured of piles within five days.

Question 16.
Give an account of the embarrassing experience of the narrator at the restaurant in ‘Oru Manushyan’.
Answer:
Once. the narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his wallet kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meat carry. He drank tea. The bill was eleven annas. He searched his pocket to pay the bill, but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said the same to the owner. the owner caught him by the lapels and ordered him to pay up. But as he did not have any moue’. he offered to keep his coat there and later ould bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take if all his clothes. When he was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paying his bill.

Question 17.
How does money trigger fear in an individual in ‘Money Madness’?
Answer:
The narrator used to forego his breakfast and morning tea so that he had the money for his evening meal and tea. One day as usual he came to the crowded restaurant and had his regular meal and tea. When he had to pay the bill. he realized that his wallet had been picked. He revealed this fact to the owner who only found it funny and laughed out loud, Though the narrator offered to leave his coat with the owner, he forced the narrator to take off all his clothes. As the narrator was very much ashamed of taking off his trousers, a stranger stopped him and paid his bill. He later made the narrator wear his clothes and took him away.

When the narrator praised and thanked him. the stranger just laughed. He did not recall his name but only warned the narrator against speaking about him. The stranger showed five wallets to the narrator. out of which one was the narrators. The stranger told the narrator to check whether his money was intact, and he wished him good luck. The narrator had mixed feelings by now’. It was clear that his humiliation at the restaurant was due to the stranger’s picking his wallet and rendering him helplešs. But he is also thankful for his help at the right moment. avoiding the humiliation of standing štark naked in front of all the people. He felt that the stranger had perhaps undergone a transformation during his own interaction with the restaurant owner. This made him say at the end, ‘May God helps you, and leave without Saving anything more to the stranger.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 18.
Why does the speaker want to be a tree in ‘If I was a Tree’?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable, The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow. The tree can become pure when it is cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead body by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature. Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination, Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. All are equal in their eves.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety. purity and generosity and helping nature of a tree more than in human beings. In a society. a man without thinking of helping others. thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste, creed mid religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

Question 19.
Bring out the significance of the sacred spot that Mara described in ‘Watchman of the Lake’.
Answer:
The place was very sacred. Water had flowed on since the day Hanuman took the Sanjeevini. Its birth was in the fleeting mists of the mountain top. and on its av through rare flowers and forests, it has come down to their i11age. River Veda carried nectar in its bosom which revived Gods and nourished mortals. But, in summer Veda stops flowing and villagers die of drought. To get water the whole ear. they need to build a tank for Veda, That was the significance of that place. It was the place where Sanjeevini grew.

Question 20.
The poem ‘Farmer’s Wife’ highlights the plight of the widows after the death of husbands. Discuss.
Answer:
The poem The Farmer’s Wife” is a tragic poem that reflects the helpless conditions of farmers’ widows. The plight of the widows is explained by one such widow. The poet uses many phrases to contrast her condition with that of her dead husband. She called the farmer virtuous’ and herself a poor sinner’. The farmer was unable to pay the debts and he left all the debts to his wife, so she was very sad about his act of committing suicide. The feminist concept was also highlighted in the poem, the phrase “I was born with a head bent” justifies the discrimination in our society between men and women.

Man is born with his head held high, but a woman is born with her head bent. But he did not face his creditors bravely and left all this to his wife to solve. She accused her husband that he poisoned himself and gone away by poisoning his wife’s existence. She remembered the memories of his beating, blaming, drinking, and kicking haunting her. She never dreamt that he would commit suicide, It was true that the crop was gone but the debt remained there and dignity had hit the dust. She expresses her helplessness that how would she be able to bear the burden of their four children. She compared her condition with “worn-eaten cotton pods.” She got ambiguous and asked what was that and why he committed suicide.

At last, she confidently asserts her determination to struggle out her life even without her husband for the sake of her children. So, she shows a strong will to survive against all difficulties. Her voice is raised against society in general,

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 21.
Why wasn’t Douglass much affected by his mother’s death?
Answer:
Frederick Douglass was separated from his mother before he was twelve months old. He had spent very little time with her and that too only during a few night times. He lost her at the age of seven and never enjoyed any care and communication during those years. So, he was not affected by her death. He was also not allowed to visit her during her illness, death, or burial.

Question 22.
In what ways were the boys useful to the narrator in ‘Two Gentlemen of Verona’?
Answer:
The boys were very useful for the narrator, When the narrator wanted a pack of American cigarettes or seats for the opera. or the name of good restaUrant, they were always there in all these needs with cheerful competence. Théy had also taken the author on a guided tour to the different places of interest al ‘Verona including Juliet’s tomb.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
Babar Ali’s efforts to teach the poor children have brought about a change in their lives. Discuss.
Answer:
Babar Mi’s school was started when he was only nine while playing a game Very soon. children began to love his way of teaching and flocked to his ‘school’. Babar did not charge a fee for his teaching. He also got the help of the local educated people. ho came and taught the children. Bahar was successful in getting the help of nine high school student volunteers. The oldest and most educated of them is Debarita who goes to College in Behrampur.

Babar himself studies in class XII in a school quite far from his house He commutes the long-distance, attends classes in the mornings, and comes back in the afternoons to his ‘school’ to teach youngsters who have worked hard in the mornings and are now ready for learning. The fact that his school is entirely free, he and his staff teach well, there is a midday meal and his school is recognized by the West Bengal Government. attracts many students to his school.

The increasing strength of his school just sho how cager people are to get their children educated, and how good. selfless work gets noticed by people soon. Those who cannot afford education in the regular schools, do not mind sending their children to learn from teachers like Babar. This only proves that Indians are realizing the significance of education in life.
OR
Describe Mara as a great environmentalist who saved the lake.
Answer:
Mara’s sacrifice remains eternal in the history of men who saved lakes. He was the man who didn’t think about himself even for a single day but always about others. In other words. his social service is unforgettable to the society, he is the great environmentalist whom the modern materialists must follow and adore to protect nature Mara’s sacrifice of (leaving his body) taking his last breath is ultimate. Of course, today’s people cannot do that much but have to sacrifice a little of their wants and needs to protect nature. People should not pollute rivers in the name of ‘Vatras’ and funerals. All superstitious beliefs and must be stopped now.

Man must live according to his needs and not for his wants. For this, he has to follow the examples of tribals who live a contented life with whatever they get. They do not torture nature for coal or gold and live in a simple way. If men learn to lead a simple life that is the greatest sacrifice to protect nature from calamities.
OR
What harsh realities of life have drawn the speaker’s attention much more than the beauty of his beloved.
Answer:
Though he loved her deep when he comes to realize that there are other truths than his love. He became helpless towards his beloved. He honestly says his love would be the same but he can’t spend the time for her love because there are many problems in the country for Which he has to give attention, like poverty and helpless destitute.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

The great wall of China is said to be one structure built by man on earth which would be visible to observers on the moon. It covers a distance of 1,500 miles as the crow flies. From the Liaotung Peninsula Westward to the last fortress in central Asia, it crosses the northern province of China.

In the eastern section its height varies from 15-30 feet, and its width from about 25 feet at the bottom to 15 feet at the top. Where there is a pathway wide enough for six horsemen to ride side by side protected by parapets. When the wall was first built it had about 25,000 towers each 40 feet square and 40 feet high projecting from it every few hundred yards, with holes from which the defenders could shoot at attackers. There are also many watch-towers on the enemy side, outside the wall on hilltops or passes there and towers of the wall were used for signaling with smoke or flags by day and with fire by night.

The great emperor high Haung Ti joined three earlier frontier walls to form a great wall to act as a boundary between China and the North and keep out the feared nomads of the Mongolian steppes. The wall was designed to strengthen the nation’s defense. Later it became in Ming time, a substitute for a strong army and state.

Construction was started in about 221 B.C. and the structure was practically complete when high Haung Ti died in 210 B.C. The man who did most in carrying out the emperor’s plans was general Meng Tien, who 221 B.C. led an expedition against Tartars and drove them back from the yellow river into the steppes, and set his men to work on building the wall. They were later joined by thousands of convicts year in year out, in icy winds and snowstorms in winter, and in the dust storms in summer, the work went on and so many men died that the wall was sometimes called the longest cemetery in the world.

Question 24.
Name the only structure that would be visible to the observers on the moon.
Answer:
The great wall of China.

Question 25.
What is the distance it covers?
Answer:
1,500 miles.

Question 26.
What is the width and height of the wall?
Answer:
Height 15-30 feet and width 25 feet at the bottom and 15 feet at the top.

Question 27.
How many horsemen can ride on its pathway?
Answer:
6 horsemen.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 28.
How many towers are built on the wall?
Answer:
25,000 towers.

Question 29.
Who was the emperor of China?
Answer:
Sigh Huang Ti.

Question 30.
When was the construction started and completed?
Answer:
Construction was started in about 221 BC and completed in 210 BC.

Question 31.
Who was the man that carried out the emperor’s plans?
Answer:
Mengen.

Question 32.
Why did so many men die in the construction of the wall?
Answer:
Due to icy winds and snows storms in winter, and dust storms in summer.

Question 33.
Write a suitable title to the passage.
Answer:
The Great Wall of China.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 34.
The sharp sickle had apparently cut ________ artery and it started bleeding copiously _______ spurts. Everyone around was alarmed and someone brought some leaf, pressed it against ______ wound, and bandaged it with _____ cloth from one of their lungs. (with, on, the, a, an, in)
Answer:
The sharp sickle had apparently cut an artery and it started bleeding copiously in spurts. Everyone around was alarmed and someone brought some leaf, pressed it against the wound, and bandaged it with a cloth from one of their lungs.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
Englishman was angry because he______(think) that Mara____(is) so greedy that even though he________(has offer) him his entire estate, he was not_______(satisfy).
Answer:
English was angry because he thought (think) that Mara was (is) so greedy that even though he had offered (has to offer) him his entire estate, he was not satisfied (satisfy).

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
The narrator ______ (is/are) a wanderer. He ________(live/lives) in a dingy room. He ______ (has/have) only 14 rupees in his pocket.
Answer:
The narrator is (is/are) a wanderer. He lives (live/lives) in a dingy room. He has (has/have) only 14 rupees in his pocket.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
One of the student was learning.
Answer:
One of the students was learning.

Question 38.
Where the fruits are?
Answer:
Where are the fruits?

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
The king came to _____ (know/no) the problem of the tank. (Fill in the blank with the appropriate word given in bracket)
Answer:
know.

Question 40.
The ____ (punish) for mistakes is common to blacks. (Complete the sentence with the right form of the word given in the brackets).
Answer:
Punishment.

Question 41.
taught/Babar/lesson/to/students (Rearrange the segments to form a meaningful sentence)
Answer:
Babar taught lessons to students.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

Question 42.
A stranger helped the narrator (Add a question tag).
Answer:
didn’t he?

Question 43.
They worked hard on the farm the whole day. (Change into a question beginning with the right form of ‘Do’)
Answer:
Did they work hard on the farm the whole day?

Question 44.
The narrator met the boys on the outskirts of Verona. (Frame a question so as to get the underlined word as answers).
Answer:
Where did the narrator meet the boys?

VI. A. Read the KSRTC schedule and answer the question. (4 × 1 = 4)

Question 45.
1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North) 1
(a) How long will the train stop at Guntakal?
(b) What is the departure time from Doddaballapur to Bangalore?
(c) When will the train arrive at Mahabubnagar?
(d) What is the arrival time at Bangalore?
Answer:
(a) 1 hour
(b) 11:10 am
(c) 11:45 pm
(d) 12:30 pm

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

B. You need a study certificate from the principal of your college. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Write a letter to include the following:
(a) Your admission number, year of study.
(b) Why do you need it?
(c) When and whom it has to be submitted?
Answer:
Rajanish
Il PUC, ‘A’ Section.
Vìjaya College,
Jayanagar, Bangalore – II.

20 March 2014.

The Principal
Vijaya College,
Jayanagar, Bangalore – 11.

Dear Sir,
I am studying in II PUC ‘A’ Section. My admission number is 24/2012 – 13. I have passed the I PUC exam with a distinction. Now I would like to apply for a scholarship, to the BCM officer of our district. I need a Study Certificate for the same. Therefore, I request you to kindly issue my study certificate within two days and oblige.

Thank you

Yours faithfully
Sd/

VII. A. Match the expressions under column ‘A’ to its corresponding language functions under B. (5 × 1 = 5)

Question 47.

A. Expressions

B. Functions

1. Could you please pass the salt? (a) introducing
2. I am very upset to hear that (b) gratitude
3. Hi, this is Prem (c) greeting
4. Good evening (d) requesting
5. Thank a lot (e) expressing sympathy

Answer:
(1) – d,
(2) – e,
(3) – a,
(4) – c,
(5) – b.

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Ravi: _________to carry this?
Raghn:_________________
Ravi: _________ carrying this.
Raghu:___________
Answer:
Ravi: Can you please help me to carry this?
Raghu: Certainly I will.
Ravi: Thank you for carrying this.
Raghu: It’s ok. Bye.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (North)

C. Dialogue Writing : (1 × 3 = 3)

Question 49.
Ramesh has gone to Chennai for the first time to attend a conference. He asks a stranger how to reach Vijaya College from the railway station. Write a dialogue between Ramesh and Stranger.
Answer:
Ramesh: Hello sir! How to go to Vijaya college?
Stranger: Hi! Go straight and take right at the signal. Vijaya college is on your left.
Ramesh: How far from here?
Stranger: Just 500 meters from here.
Ramesh: Thank you, sir.
Stranger: You are welcome.

1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Students can Download 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South), Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Name the chairman of the Commission of Enquiry in the ‘The Gentlemen of the Jungle.
Answer:
The Chairman – The Rt. Hon Mr. Fox.
The Secretary – Mr. Leopard.

Question 2.
Which bird sings with the speaker on a summer morning in ‘The School Boy’?
Answer:
Skylark.

Question 3.
The Englishman offered Mara in ‘Around a Medicinal Creeper’.
(a) his life
(b) his house
(c) his entire plantation
Answer:
(c) his entire plantation.

Question 4.
What was highly valued by the people in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
Money.

Question 5.
How old was Babar Ali when he started his school ‘Anand Shiksha Niketan’?
Answer:
At the age of nine.

Question 6.
Who would riot run away shouting for a bath in ‘If I was a Tree’?
Answer:
The mother earth.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 7.
Name the river mentioned in ‘Watchman of the Lake’.
Answer:
The river Veda.

Question 8.
What kind of crop did the farmer grow in ‘The Farmer’s Wife’?
Answer:
Thc farmers grew cotton crop.

Question 9.
Who was the father of Frederick Douglass?
Answer:
Mr. Anthony.

Question 10.
What are the old woman’s eyes compared to in ‘An Old Woman’?
Answer:
bullet holes

Question 11.
Where did the Narrator first meet Nicola and Jacopo in ‘Two Gentlemen of Verona’.
Answer:
On the outskirts of Verona.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 12.
What did the beauty of the beloved give spring in the poem ‘Do not ask of Me My Love’?
Answer:
Everlasting youth.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
Why was the Commission of Enquiry appointed by the king of the jungle? Explain.
Answer:
The Commission of inquiry was appointed to look into the dispute that arose between the man and the elephant and to give judgment accordingly. TheKing of the jungle also assured the man of impartial judgment and appreciated him for making friendship with the jungle animals.

Question 14.
Describe how the School becomes a cage for ‘The School Boy’?
Answer:
The poet William Blake relevantly argues on the education of the children. He says that the boy is cry happy being with nature and he learns freely in nature as he loves to rise happily in the seminar morning. But when he thinks of school, his happiness disappears and he feels the school is a prison. The boy does not think freely in school. The poet excellently says that the boy sits in the school in fear and anxiety and he questions how he can learn the subjects. When the child loses his happiness he doesn’t show interest in learning and it becomes a major obstacle for his mental and physical growth.

The poet emphasizes nature. He says, the boy gets happiness in the singing of a bird and watching the huntsman. Nature is a sweet company to him. But when the boy enters formal schooling, he spends the time in irritation and anxiety. The poet stresses on free-learning and informal schooling, that is learning in nature. That helps to widen his mental horizon and physical growth The poet is not arguing against education but discourages formal schooling and encourages informal learning. He gives valuable advice to the parents to give a lot of sweet memories of learning in childhood so that the child gets àll round development and ensures the future of the nation.

Totally; the poem is an excellent attempt to bring out the torture felt by the children at formal schooling. The poem gives the message to discourage formal schooling and encourage free learning for children.

Question 15.
How did the Malayali Sadhu cure Krishna of the piles and boils on his body?
Answer:
Krishna was suffering from piles and met the narrator to get some help. But the narrator only helped him with some money which was not enough for the treatment. But Krishna knew a Malayali Sadhu. This godman had treated Krishna on an earlier occasion when Krishna had started dëveloping boils all over his body. The godman had cured him with the barks of a tree.

Krishna went in search of the godman. but he was too old and could not search for the medicinal creepers. He described the features of the plant to Krishna. Krishna went in search of the leaves and on the way he met the narrator and described the leaves. The narrator understood that those were the leaves that Mara and Appanna had tied to the nearest tree. The narrator took him to the plant and dug quite a bit to get the tuber. Krishna ground this root with milk and drank it. In this way, he was cured of piles within five days.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 16.
Write about the people and the place where the incident took place in ‘Oru Manushyan’.
Answer:
The incident took place in quite a big city in the valley of a mountain, some thousand five hundred miles away from the narrator’s home. The inhabitants of the city laid never been known for the quality of mercy. People there were cruel and murder, robbers; and pickpocketing were their daily habits. Traditional Lv, they were professional soldiers. Some of them lent Out money on interest, some were watchmen in banks. mills and in industries. They would do anything for money, even commit murder.

Question 17.
How does the poet bring out the caste discrimination in our society in the poem ‘If I was a Tree’?
Answer:
In nature, life-giving forces like sunlight and air do not discriminate against anybody. The sunlight bathes everybody and everything with its glow without exception. It embraces everything with equal love and never feels defiled by the shadow of an untouchable. The cool breeze embraces everybody with its sweet touch. Its friendship is extended to one and all. it blows lovingly on the leaves of trees spreading its sweetness and the leaves reciprocate with their dance. in nature, there is on1 love and equality among all.

Question 18.
Give an account of the circumstances that prompted Mara to meet the king on a stormy night.
Answer:
Mara revealed the King of the appearance of Goddess once again in his dreams in an angry mood. She had threatened that river Veda would overflow and destroy the villages. Mara’s pleading to spare them was of no avail. As she did not relent, Mara asked her permission to go and inform the King and to wait for his return, which she agreed to. Mara told the King to kill him so that he could not return and the Goddess will have to wait for his return and the villages will be saved.

Question 19.
How is the plight of the farmer’s wife depicted in the poem ‘The Farmer’s Wife’?
Answer:
The poem “The Farmer ‘s Wife” is a tragic poem that reflects the helpless conditions of farmers’ widows. The plight of the widows is explained by one such widow. The poet uses man phrases to contrast her condition with that of her dead husband. She called the farmer as virtuous’ and herself a ‘poor sinner’. The farmer was unable to pay the debts and he left all the debts to him so she was very sad about us act of committing suicide. The feminist concept was also highlighted in the poem, the phrase “I was born with a head bent” justifies the discrimination in our society between men and women. Man is born with his head held high, but a woman is born with her head bent. But he did not face his creditors bravely and left all this to his wife to solve.

She accused her husband that he poisoned himself and gone away by poisoning his wife’s existence. She remembered the memories of his beating, blaming, drinking, and kicking haunting her. She never dreamt that he would commit suicide. It was true that the crop was gone but the debt remained there and dignity had hit the dust. She expresses her helplessness that how would she be able to bear the burden of their four children. She compared her condition with “worm-eaten cotton pods. ‘ She got ambiguity and asked what was that and why he committed suicide.

At last, she confidently asserts her determination to struggle out her life even without her husband for the sake of her children. So, she shows a strong will to survive against all difficulties. Her voice is raised against society in general.

Question 20.
What details of suffering does Douglass give about his mother in ‘Frederick Douglass’?
Answer:
Frederick Douglass was separated from his mother before he was twelve months old. He had spent very little time with her and that too only during a few night times. They lost her at the age of seven and never enjoyed any care and communication during those years. So, he was not affected by her death. He was also not allowed to visit her during her illness, death, or burial.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 21.
How does the speaker’s attitude undergo a change in the poem ‘An Old Woman’?
Answer:
The poet by depicting her physical appearance makes ‘An Old Woman’ more sympathetic. The passer-by initially did not show much sympathy to her but later when he observes keenly her physical appearance and when she offered to become a tourist guide tò sho around the shrine, he was very much moved by her condition and admired her self respect. here, passerby represents anybody in general. Finally when he feels as if the sky was falling with the sound of plate glass clatter all around the old crone who was shatterproof and standing alone. he undergoes a change in attitude. So. the old woman was successful in evoking sympathy from anyone. in front of the temple.

Question 22.
What story does the narrator hear from the nurse about the boys in ‘Two Gentleman of Verona’?
Answer:

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
“We must regain our sanity about money Before we start killing one another about it” Justify this statement with reference to the poem ‘Money Madness’.
Answer:
When all the people go behind mons noise becomes the most significant thing in society. So man automatically tries to accumulate money to lead his life happily. This money madness spreads widely among all the people in society. Money leads the society and gets respect and power and rules the society. So, man to get all these. accumulates money. And those who have all these, get respect in society. So, man measures the value of others in terms of money.
OR
“Nature is both protective and destructive.” How does the play ‘Watchman of the Lake’ bring out this idea?
Answer:
Basically, nature is goodness personified. It showers its blessings on people in abundance. People must respect what nature provides them and reciprocate by not destroying nature. When people take care of the nature and environment, it protects them. Rivers, trees, hills are all part of nature and they are all for the benefit of mankind. When a man cuts down the trees, blasts the hills, etc., nature’s imbalance causes floods, landslides, and other calamities. Water flows in a river, and if used itself serves for drinking, irrigation, and other uses. In the dry season, there may not be enough water, so excess water coming in torrents during the monsoon should be stored by constructing tanks for the waters of the rivers. When the rivers are dyer polluted, it results in overflow and floods causing loss of livers, lands, and properties. Nature that way is both productive and destructive.
OR
How is Babar Ali an ideal role model to other students? Explain.
Answer:
The initiation is a definite success. Babar Au’s intention when he started his school was to help the less fortunate people by providing free education Today, more and more underprivileged people have utilized this opportunity of his and arc coining up in society. Moreover, we can clearly see that Babar Au’s action has inspired millions of people around the world. If more people take part to change the world for the better. there will be a greater success than he would have wished for Babar Ah has brought about the change he wanted to see in his surroundings. If a young boy from a village had the will and determination to make a change in the world out there. it is not right on our own part to remain as mute spectators but we must also actively participate towards bringing the change.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Soybean belongs to the Legume family. The beans are the seeds of the leguminous soybean plant. They can be grown in a wide variety of soils and a wide range of climates. Soybeans are versatile as they can be used as whole beans, soy, sprouts, or processed as a variety of food items, such as soy milk, tofu, textured vegetable protein, soy sauce, oil, and margarine, and soy dairy alternatives. They are also used for making candles and biodiesel.

Soy is excellent protein-rich food. It is low in saturated fats and cholesterol-free. Vitamin B is plentiful in it. The minerals like magnesium, calcium, iron, potassium, and copper are found in abundance in Soy. It is also rich in fiber. Soy is highly recommended because of its ability to lower the levels of Low-Density Lipoprotein (LDL), the bad cholesterol. The food and drug administration has confirmed that foods containing soy protein are likely to reduce the risk of coronary heart disease. An easy way to take soy is to dink it in the form of soya milk. It is not available with added flavors. Soya milk does not contain lactose (Milk sugar) and can be drunk by those who are allergic to normal milk. To get soya milk, soybeans are soaked in water, ground, and then strained.

Question 24.
Which family do soybeans belong to?
Answer:
Legume family.

Question 25.
Where are soybeans grown?
Answer:
In a wide variety of soils and a wide range of climates.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 26.
Mention one of the food items prepared using soybeans.
Answer:
Soy milk, tofu, oil, etc.

Question 27.
What are the other uses of soy? ‘
Answer:
Soy is used to make candles and biodiesel.

Question 28.
Name the bad cholesterol mentioned in the passage.
Answer:
Low-Density Lipoprotein (LDL).

Question 29.
What has the food and drug administration confirmed about soy protein?
Answer:
Foods containing soy protein are likely to reduce the milk of coronary heart disease.

Question 30.
In recent times soy has been highly recommended because it
(a) is rich in vitamin B.
(b) Can lower the levels of Low-Density Lipoprotein (LDL).
(c) has high-quality protein
Answer:
(b) Can lower the levels of Low-Density Lipoprotein (LDL).

Question 31.
Why can soya milk be drunk by those who are allergic to normal milk?
Answer:
Because Soya milk does not contain Lactose (Milk sugar).

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 32.
Add a prefix to the word ‘saturated’ to form its antonym.
Answer:
unsaturated.

Question 33.
The ________(versatile) of soybean is proved by its use as whole beans, sprouts, and a variety of processed food items.
(Fill in the blank using the appropriate form of the word given in the bracket)
Answer:
versatility.

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 34.
Mara decided to brush his teeth and wash his face____ trekking back home. When he broke _____ small stick from a nearby plant to brush, he felt a sour taste in ________ mouth. He thought that there was something wrong ______the stick and threw it.
Answer:
before, a the, with.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
I ______ (enter) a crowded restaurant. I ________(eat) a full meal consisting of chapathis and meat curry. I ______(drink) tea as well. The bill _____(come) to eleven annas.
Answer:
entered, ate, drank, came.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
I ______(have/has) only rags to wear and I ______ (is/am) Mara the lunatic. How can I ______ (followers/follow) your majesty to the palace?
Answer:
have, am, follow.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
Always children like to play.
Answer:
Always children like playing.

Question 38.
My friend did not came to college yesterday.
Answer:
My friend did not come to college yesterday.

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
The lion wanted (piece/peace) and tranquility in his kingdom. [Fill in the black with the appropriate word given in bracket]
Answer:
Peace.

Question 40.
The narrator respected the _______ (serious) with which the two boys did their work. (Complete the sentence with the right form of the word given in brackets)
Answer:
seriousness

Question 41.
four / had / farmer couple / the / children. (Rearrange the segments to form meaningful sentences)
Answer:
The farmer couple had four children.

Question 42.
Babar Ali lived with his parents. (Change into question beginning with the right form of ‘Do’)
Answer:
Did Babar Ali live with his parents?

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

Question 43.
My father was a white man (Add a suitable question tag)
Answer:
wasn’t he?

Question 44.
The old man wanted a fifty paise coin. (Frame a question so as to get the underlined word as answer)
Answer:
What did the old man want?

VI. A. Read the KSRTC schedule and answer the question. (4 × 1 = 4)

Question 45.
1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South) 1
(a) When does Rajahamsa leave from Mysore?
Answer:
14:00 hours.

(b) Which bus departs to Shivamogga at 17:00 hrs?
Answer:
Airavatha.

(c) When does the super Deluxe arrive at Mysore?
Answer:
9:30 hours.

(d) Which bus arrives at Mysore at 8:00 hrs?
Answer:
Express.

B. Write a letter to the Commissioner, City Corporation, Mysore, complaining about irregular water supply and inconvenience caused to the people. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Your letter should also include the following points.
a. Supply of water at odd hours.
b. Areas affected.
Answer:
Rajesh
12 Main, 3rd Cross
Srinagar, Shimoga

20 June 2014

The Commissioner
City Corporation
Shimoga

Sir,
I am Rajesh residing at Srinagar, Shimoga. There are about 700 families living in this area and these inclüdc 1000 children also, and we suffer terribly due to irregular water supply which is one of our basic needs. A large number of families are affected and the public faces a lot of inconveniences. So, I request you to kindly rectify the problem and take necessary remedial measures as quickly as possible to help us.

Thank you

Yours faithfully
Sd!
(RAJESH)

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

VII. A. Match the expressions under column ‘A’ to its corresponding language functions under B. (5 × 1 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. Excuse me (a) Expressing gratitude
2. I am grateful to you (b) Starting a conversation with a stranger
3. I beg your pardon (c) Seeking permission
4. How sad! (d) Apologising
5. May I come in (e) expressing sympathy

Answer:
(1)-b,
(2)-a,
(3)-d,
(4)-e,
(5)-c.

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Rohith comes to the class late. The teacher enquires him
Teacher: _________ Rohith?
Rohith: ________ Sir, I __________ The bus
Teacher: It’s O.K. Don’t do it again
Rohith: __________________
Answer:
Teacher: Why are you late. Rohith?
Rohith: Sorry Sir, I missed the bus.
Teacher: It’s O.K. Don’t do it again.
Rohith: OK. Thank you, sir.

KSEEB Solutions 1st PUC English Previous Year Question Paper March 2020 (South)

C. Dialogue Writing : (1 × 3 = 3)

Question 49.
Sudeep has secured a good rank in the 10th standard exam. Darshan, his friend, meets him and congratulates him. Write a dialogue between the two.
Answer:
Darshan: Hi Sudeep! How are you?
Sudeep: Hello Darshan! I am fine, thank you.
Darshan: Congratulation for securing rank in the 10th exam.
Sudeep: Thank you;
Darshan: OK, see you bye.
Sudeep: Bye.

1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Students can Download 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers, Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Whom did the judgment favor in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The elephant.

Question 2.
What does ‘cage’ stand for in the poem ‘The School Bby’?
Answer:
‘Cage’ stands for school.

Question 3.
Mara tied the medicinal creeper to a nearby tree because
(a) it could be easily located.
(b) it needed the support of a tree.
(c) he was asked to do so.
Answer:
(a) it could be easily located.

Question 4.
Why did the narrator in ‘Oru Manushyan’ begin to sweat?
Answer:
He had lost his wallet and had to pay for his food.

Question 5.
What would happen, if we do not regain our sanity about money according to the speaker of the poem ‘Money Madness’?
Answer:
People would kill each other for money.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 6.
How many subjects do Babar Ali’s students study?
Answer:
Ten subjects.

Question 7.
The speaker says ‘Do not ask of me, my love, that love I once had for you.’ Because
(a) his beloved is not as beautiful as she was.
(b) he has realized that there are other sorrows around him demanding his attention.
(c) he has found a more beautiful lady love.
Answer:
(b) He has realized that there are other sorrows around him demanding his attention.

Question 8.
Name the river mentioned in ‘The Watchman of the Lake’.
Answer:
Veda.

Question 9.
What does the phrase ‘The harvest of my womb’ refer to in ‘The Farmer’s Wife’?
Answer:
Her children.

Question 10.
Who was considered as ‘a a constant offense’ to the slaveholder’s mistress?
Answer:
The slave son was born to her husband (mulatto).

Question 11.
What did the old woman expect from the tourists for her service?
Answer:
A fifty paise coin.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 12.
Mention one of the things that Nicola and Jacopo did to earn money.
Answer:
They polished the shoes of tourists and others to earn some money.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
With what plan of action did the man build a new house in ‘The Gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The man was fed up with the animals occupying and taking over the houses each time he built one. So, he thought of a plan and accordingly built a big house. All the animals coveted that and quarreled for occupying it. When they were all inside, he set fire to that house and all the animals got killed.

Question 14.
Why does the boy find school life uninteresting in ‘The School Boy’?
Answer:
The poet William Blake relevantly argues on the education of the children. He says that the boy is very happy being with nature and he learns freely in nature as he loves to rise happily in the sworn morning. But when he thinks of school, his happiness disappears and he feels the school is a prison. The boy does not think freely in the school The poet excellently says that the boy sits in the school in fear and anxiety and he questions how he can learn the subjects. When the child loses his happiness he doesn’t show interest in learning and it becomes a major obstacle for his mental and physical growth.

The poet emphasizes nature. He says, the boy gets happiness in the singing of a bird and watching the huntsman, Nature is the sweet company to him. But when the boy enters formal schooling, he spends the time in irritation and anxiety. The poet stresses on free-learning and informal schooling, that is learning in nature. That helps to widen his mental horizon and physical growth. The poet is not arguing against education but discourages formal schooling and encourages informal learning. He gives valuable advice to the parents to give a lot of sweet memories of learning in childhood so that the child gets ãll round development and ensures the future of the nation.

Totally, the poem is an excellent attempt to bring out the torture felt by the children at formal schooling. The poem gives the message to discourage formal schooling and encourage free learning for children.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 15.
What was the story behind Mara’s loss of teeth in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
Once Mara had laid a trap in the forest, to catch rabbits. The next morning, when he had gone to check, there was no animal in the trap. He decided to brush his teeth as there was a stream nearby. He broke a small stick from a nearby plant to brush and while doing a third or fourth time, he had felt a sour taste in the mouth. He wanted to try another stick but before that, he wanted to rinse his mouth. He took some water from the stream and when he spat it out, a few teeth touched by the stick also tumbled out. He had lost the teeth on one side of his mouth.

Question 16.
How does the stranger come to the help of the narrator in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
Once, the narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his wallet kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meal curry. He drank tea. The bill was eleven annas. He searched his pocket to pay the bill but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said the same to the oner. the owner caught him by the lapeLs and ordered him to pay up. But as he did not have any moue’, he offered to keep his coat there and later ouId bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take òff all his clothes. When he was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paying his bill.

Question 17.
Bring out the contrast between the suffering of mankind and the beauty of mankind in ‘Do Not Ask of Me, My Love’?
Answer:
The suffering of mankind is one side of life where some do not get food easily and shelter and clothes are distant dreams. They also struggle even to get their daily bread. They suffer from diseases also. On the other side, things are brighter for people who have money to spend on and everything. They do not bother about poverty and the problems of the poor but always think*about their status and pleasures that money can bring and life for them is beautiful.

Question 18.
What does Mara the watchman, reveal to the King on the night of the storm?
Answer:
Mara revealed the King of the appearance of Goddess once again in his dreams in an angry mood. She had threatened that river Veda would overflow and destroy the villages. Mara’s pleading to spare them was of no avail. As she did not relent, Mara asked her permission to go and inform the King and to wait for his return, which she agreed to. Mara told the King to kill him so that he could not return and the Goddess will have to wait for his return and the villages will be saved.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 19.
In what way does the farmer’s widow intend to solve the problem?
Answer:
The farmer’s widow resolves to live for the sake of her children. Though the farmer had committed suicide, she does not become a coward to die. Moreover, she has the responsibility of looking after their children and their future. In order to take care of her children, she must be alive. So she decided to live for the sake of her children.

Question 20.
Give an account of how Babar Ali’s school grew out of a game.
Answer:
Babar Ah started school at the age of nine. In fact, his school “Anand Siksha Niketan” grew out of a game. Initially, the children used to play with Babar as a teacher. Ill’s friends had never seen the inside of a school. so they enjoyed playing students, They ended up learning arithmetic and enjoying it In 2002, this game got institutionalized with a strength of eight. Word spread and the numbers grew. Many friends of Ah and Non-Government Organisations. IAS officers and local cops donated rice for midday meals. At last, Government took the initiative to provide rice to the school. Now the school has 800 students in total. with 10 volunteer teachers teaching for classes one to eight, it is a godsent Opportunity for the poór children of the neighboring villages.

Question 21.
Describe the acts of courage of the two boys during the war.
Answer:
Their father had been killed during the war with Germany and a bomb had destroyed their home. They hated the Germans and when a secret resistance movement was formed they joined it even at that tender age. Their youth and small size along with their intimate knowledge of the neighboring hills made them immensely valuable. They were used to carry messages to the forces of liberation and to ferret out information on the movements of the German troops.

Question 22.
Why does the speaker want to be a tree?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable. The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow. The tree can become pure in it is cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead body by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature, Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. All are equal in their eves.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety, purity, and generosity, and helping nature of a tree more than in human beings. In society, a man without thinking of helping others thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste, creed, and religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
The details given by Frederick Douglass about his mother depict a mother’s, deep love. Substantiate.
Answer:
Frederick Douglass’s mother was a slave to Captain Anthony who was rumored to have sired Frederick. It was the practice of white masters to sexually exploit the female slaves and the children born out of this follow the condition of their mothers. By this cunning arrangement, the slaveholder sustains to his slaves the double relation of master and father.

It was a common custom in those parts to part these children from their mothers at a very early age, by selling the mothers off to some other farm and placing the child in the cure of an old woman too old for field labor. Douglass’s mother was hired by a Mr. Stewart, who lived about twelve miles from his place. She worked as a field hand and she made her journeys to see her son in the night after the day’s work, traveling on foot. Whipping was the penalty for not being in the field at sunrise and so, she could spend only very little time with her son and had to return. Not much communication ever took place between them. She died when he was about seven.

She underwent all these hardships just to spend a few hours once in a while with her son, putting him to sleep and just lying next to him. She could not enjoy caring for him, or nursing him, or watch him grow. This shows a mother’s deep love for her child, which they had no means to express otherwise, under such terrible conditions.
OR
Comment on the collective money madness as described in the poem ‘Money Madness’.
Answer:
The poem Money Madness by D.H. Lawrence focuses on how a man becomes more materialistic and loses the values and sentiments in society. He respects money over relationships. Society goes on to measure a man in Venus of money. A man who does not have money does not get respect from society and those who have money get respect and are obeyed by all. So to get all these social statuses, the man gives much importance to money and he never helps other fellow beings who may be in difficulties.

The poet says that man has this money madness and it is widely spread among men. Fie affirms that if society goes behind money, individuals to goes behind the same. He confirms that no man gives a pound without pain and no man gives ten pounds without trembling, and the man loses his generosity. Man makes money. but money makes man and many things. So, the man fears more and tries to accumulate it and respects it instead of other men. The poet also warns that money-less people should not be treated with neglect and should not be treated based on status.

The poet fears for mankind that if it measures another man only in terms of money, there would be no future for human relationships. If people do not regain sanity about money. certainly, money has got men down to become its slaves. So. the poet offers a genuine solution that bread shoúld be free, shelter should be free and fire should be free to all the people in the world.

In the overall view of the poem, the poet worries about man’s greed for money and offers a better solution for a better tomorrow.
or
Nicola and Jacopo bring nobility to human life. Explain.
Answer:
War is the element of mass destruction and history has plenty of examples of total annihilation of cities and populations. But. it can only destroy physical structures like houses. buildings and of course humans, It can never crush the spirit of the survivors, as in the case of the boys, Jacopo and Nicola.

They had lost everything in the war including their father and their house. But, their indomitable spirit, toughens them to face the situation bravely, do their might in the freedom struggle, and later take care of their sister’s treatment by the sheer dint of their hard work and determination.

They stand out as shining examples for their courage in the face of adversities and in a way. war has lost to them and they have emerged victorious.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Many years ago in a small Indian village, a farmer had the misfortune of owing a large sum of money to the village moneylender. The moneylender, who was old and ugly, fancied the farmer’s beautiful daughter. So he proposed a bargain. He said he would forgo the farmer’s debt if he could marry the farmer’s daughter.

Both the farmer and his daughter were horrified by the proposal. So the cunning moneylender suggested that they let providence decide the matter.

He told them that he would put a black pebble and a white pebble into an empty money bag. Then the girl would have to pick one pebble from the bag. If she picked the black pebble, she would become his wife and her father’s debt would be written off. If she picked the white pebble she need not marry him and her father’s debt would still be written off. But if she refused to pick a pebble, her father would be thrown into jail. They were standing on a pebble-strewn path in the farmer’s field.

As they talked, the moneylender bent over to pick up two pebbles. As he picked them up, the sharp-eyed girl noticed that he had picked up two black pebbles. The girl put her hand into the money bag and drew out a pebble. Without looking at it, she fumbled and let it fall onto the pebble-strewn path where it immediately became lost among all the other pebbles.

“Oh, how clumsy of me,” she said. “But never mind, if you look into the bag for the one that is left, you will be able to tell which pebble I picked. “

Since the remaining pebble is black, it must be assumed that she had picked the white one. And since the moneylender dared not admit his dishonesty; the girl changed what seemed an impossible situation into an extremely advantageous one.

Question 24.
What was the misfortune of the farmer?
Answer:
Owing to a large sum of money to the village moneylender.

Question 25.
Which proposal of the moneylender horrified the farmer and his daughter?
Answer:
His proposal of marrying the farmer’s daughter for writing off the farmer’s debt.

Question 26.
How could the girl save her father?
Answer:
The clever girl had noticed the money lender putting two black pebbles in the bag, and wisely took one pebble out and let it fall among all the other pebbles on the path. As it was not possible to spot the one she had dropped, she suggested that whatever colored pebble was in the bag, was opposite to what she had chosen. As it was a black pebble in the bag, it was assumed that she had chosen a white one. In this way, she saved her father and herself.

Question 27.
What trick did the moneylender play while putting the stones into the bag?
Answer:
He had put two black pebbles only.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 28.
What did the girl do with the pebble she had taken out from the bag?
Answer:
Let it fall among the other pebbles on the path.

Question 29.
“An impossible situation was changed into an advantageous one” by
(a) the act of providence.
(b) the cleverness of the girl.
(c) chance.
Answer:
(b) the cleverness of the girl.

Question 30.
Choose the word from the passage which suggests that the girl had a keen observation.
Answer:
Sharp-eyed girl.

Question 31.
Add a prefix to the word ‘honesty’ to form its antonym.
Answer:
Dishonesty.

Question 32.
The expression “written off’ means
(a) already written.
(b) canceled.
(c) repaid.
Answer:
(b) canceled

Question 33.
The moneylender’s ……………. (suggest) was accepted by the farmer. (Fill in the blank by adding a suitable suffix to the word given in brackets.)
Answer:
The moneylender’s suggestion was accepted by the farmer.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 34.
Babar wakes up every morning ……………. 7 and starts his day …………….. doing some household chores. Then he takes ……… autorickshaw first and later walks to ……….. school where he is a class XII student. (a, an, by, the, at, on)
Answer:
Babar wakes up every morning at 7 and starts his day by doing some household chores. Then he takes an auto-rickshaw first and later walks to the school, where he is a class XII student.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
The Goddess stood before me. Her dresses ………. (be) wild, her eyes …………..(gleam) with a strange light. She ………… (have, splash) her forehead with vermilion.
Answer:
The Goddess stood before me. Her dresses were wild, her eyes gleamed with a strange light. She had splashed her forehead with vermilion.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject. (1 × 3 = 3)

Question 36.
The man ………….. (went/goes) near the hut. It ……………(was/were) occupied by the lords of the Jungle. He went away and …………..(built/build) a better one.
Answer:
The man went near the hut. It was occupied by the lords of the Jungle. He went away and built a better one.

D. Correct the following sentences and rewrite them. (2 × 1 = 2)

Question 37.
One of the boy was 12 years old.
Answer:
One of the boys was 12 years old.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 38.
‘When you came?
Answer:
When did you come?

E. Rewrite as directed. (6 × 1 = 6)

Question 39.
The man came to……….(seas/cease) the narrator’s humiliation. (Fill in the blank with the appropriate words given in brackets.)
Answer:
The man came to cease the narrator’s humiliation.

Question 40.
The (separate) of mother and child was inevitable. (Complete the sentence with the right form of the word given in brackets.)
Answer:
The separation of mother and child was inevitable.

Question 41.
religion 7 man’s / true / is / education . (Rearrange the segments to form a meaningful sentence.)
Answer:
Education is man’s true religion.

Question 42.
The narrator was asked to accompany the man. (Add a question tag.)
Answer;
wasn’t he?

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

Question 43.
She made her journey to see her child in the night. (Change into a question beginning with the right form of ‘do’.)
Answer:
Did she make journeys to see her child in the night?

Question 44.
The German Elite Guard established its headquarters in Verona. (Frame a question so as to get the underlined word as the answer.)
Answer:
Where did the German Elite Guard establish its headquarters?

VI A. Refer to the following list of events and answer the questions set on it. (1 × 4 = 4)

College Union Day

Event Time
Inaugural function 09:00am to 11:00am
Prize Distribution 11:00am to 12:15pm
Cultural Programmes (a) Songs and Dances 12:15pm to 02:00pm

(b) Lunch Break 02:00pm to 03:00pm

(c) Fish Pond 03:00pm to 04:00pm

Question 45.
(i) How long will the inaugural event last?
Answer:
For 2 hrs.

(ii) When will the prize distribution begin?
Answer:
At 11 am,

(iii) The cultural programs will take place
(a) in the morning,
(b) in the afternoon,
(c) at night.
Answer:
(b) in the afternoon

(iv) What is the time allotted for Fish Pond?
Answer:
3 pm to 4 pm (1 hr).

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

B. Write a letter to the Principal of Sarvodaya Vidyalaya, inviting him/her and the staff to attend the Cultural Day Programme of your College.

Question 46.
Your letter should contain the following points.

  • date and time of program
  • venue of the program
  • list of a few items in the program

Answer:
Prajwal
Vidya PU College
Tumkur

25th July 2014

The Principal
Sarvodaya Vidyalaya
Bangalore

Sub: Invitation for cultural programs

Dear Sir,
Regarding the above subject, you are cordially invited to attend our cultural programs along with your faculty and staff on 5th August 2014 at 12 p.m. The programme is held at Vidya PU College, Tumkur.

The list of programs is given below for your kind information.
(a) Songs and dance 12:15 pm to 02:00 pm
(b) Lunch Break . 02:00 p.m to 03:00 pm
(c) Fishpond 03:00 pm to 04:00 pm.

We will be awaiting your presence.

Thank you

Yours faithfully
Sd/-
[PRAJWAL]

VII. A. Match the expressions under column A to their corresponding language function under B: (1 × 5 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. Hello, Good Morning. (a) expressing sympathy.
2. Shankar, this is Mahesh (b) greeting
3. Thank you so much. (c) introducing
4. What a pity! (d) expressing gratitude
5. What you say may be right, but (e) disagreeing

Answer:

A. Expressions B. Functions
1. Hello, Good Morning. (b) greeting
2. Shankar, this is Mahesh (c) introducing
3. Thank you so much. (d) expressing gratitude
4. What a pity! (a) expressing sympathy.
5. What you say may be right, but (e) disagreeing

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 10 with Answers

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Customer: ………… I’ve got a complaint to make.
Manager: Tell me ……………..?
Customer: I’ve been waiting for the past twenty minutes but no one seems to attend to this table.
Manager: ……………..I’ll send someone at once.,
Customer: ……………………………………………
Answer:
Customer: Excuse me. I’ve got a complaint to make.
Manager: Tell me, sir, what is the problem?
Customer: I’ve been waiting for the past twenty minutes but no one seems to attend to this table.
Manager: Please wait. I’ll send someone at once.
Customer: Please do it quickly. Thank you.

C. Dialogue Writing : (1 × 3 = 3)

Question 49.
Naveen has won the championship at the district-level athletics meet. His friend Kiran compliments him. Write a dialogue between Naveen and Kiran. The dialogue should cover the following points:

  • About his training
  • About his victory

Answer:
Kiran: Congratulations, you have achieved it.
Naveen: Thank you.
Kiran: How did you train yourself for victory.
Naveen: Kiran, every day I practiced for 6 hours, and my self-confidence also helped me to win.
Kiran: How do you feel about your victory?
Naveen: Victory is not the end, it is just the beginning. I have to win at State and National levels.
Kiran: All the best!
Naveen: Thank you.

1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Students can Download 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers, Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Name one of the members appointed to the Commission of Enquiry in ‘The Gentlemen of the Jungle.
Answer:
Mr. Buffalo.

Question 2.
One of the things that the boy likes to do in the poem ‘The School boy’ is
Answer:
To rise in a summer morning

Question 3.
When, according to the native doctors, would the medicines lose their potency?
Answer:
If they told others about their medicines, the medicines would lose their potency.

Question 4.
How far was the big city from the narrator’s hometown in ‘Oru Manushyan’?
Answer:
About a thousand and five hundred miles from his home.

Question 5.
Mention any one of the things which should be made available free of cost in ‘Money Madness’.
Answer:
Bread.

Question 6.
How old was Babar Ali when he actually started his school?
Answer:
He was 9 years old.

Question 7.
What gave the Spring everlasting youth, in the poem ‘Do not ask of Me, My Love’?
Answer:
Speaker’s beloved’s beauty.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Question 8.
What had the Goddess instructed Mara, in his dream in ‘Watchman of the Lake’?
Answer:
Td build a tank for river Veda’s waters.

Question 9.
Who does ‘you’ refer to in the poem ‘The Farmer’s Wife’?
Answer:
The Farmer.

Question 10.
According to Douglass, why were the child and its mother separated by their masters?
Answer:
To hinder the development of the child’s affection towards its mother and to blunt and destroy the mother’s natural affection for her child.

Question 11.
What does the old woman offer to do at the shrine?
Answer:
To be a tour guide to show the visitors the Horseshoe Shrine.

Question 12.
Where did the narrator first meet Nicola and Jacopo?
Answer:
On the outskirts of Verona.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each : (8 × 4 = 32)

Question 13.
What happened when the man started grumbling about his hut being occupied by the elephant?
Answer:
When the man started to grumble about his hut being occupied by the elephant, the animals in the nearby forest heard the noise and came to see what was the matter. All stood around listening to the heated argument between the man and his friend, the elephant. The lion came and appointed a commission to look into the matter.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 14.
Why does the boy dislike going to school in ‘The School Boy’?
Answer:
The boy disliked going to school because he felt it was like a prison and he was unhappy in the school. He did not find any happiness in the books but only sat in fear in the school. He did not want to spend his time in that cage, instead, he wanted to enjoy nature. He wanted to spend the time with huntsmen and to listen to the singing of skylarks.

Question 15.
How was Krishna cured of his illness in ‘Around a Medicinal Creeper’?
Answer:
Krishna was suffering from piles and met the narrator to get help from him. But the narrator only helped him with some money which was not enough for his treatment. But Krishna knew a Malayali sadhu. He went to the sadhu but as he was too old he could not search for the medicine but described the medicinal plant. Then Krishna searched for the plant along with the narrator and got cured of piles, by grinding the plant with milk and drinking it.

Question 16.
Describe the embarrassing experience suffered by the narrator in ‘Oru Manushyan’.
Answer:
Once, the narrator went to a restaurant with fourteen rupees in his wallet kept in the pocket and ate a full meal consisting of chapatis and meat curry, l-le drank tea, The bill was eleven annas & He searched his pocket to pay the bill but was shocked that his wallet was not in his pocket and someone had stolen it. When he said the same to the owner, the owner caught him by the lapels and ordered him to pay up. Bitt as he did not have any more, offered to keep his coat there and later ould bring some money and claim the coat. But the owner asked him to take off all his clothes. When he was removing them with great humiliation, a stranger came and helped the narrator by paving his bill.

Question 17.
What qualities of Mara, the watchman, do you appreciate? Why?
Answer:
Mara was very pious and had unshakeable faith in the Goddess of the village. He had a great sense of humor, was intelligent and resourceful, and Had concern for the people and the welfare of the Kingdom. He very much worked consciously and took pride in his job as the watchman of the lake. Was considerate with animals and fellow humans but very strict with those who violate the rules and harm the environment. He even sacrificed his life for the sake of the Kingdom. These are the qualities of Mara which appreciates very much. They are exemplary qualities that everyone should emulate.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Question 18.
How is the speaker of the poem ‘Do not ask of me, My love’ affected by the harsh realities of mankind?
Answer:
The poem “DO not ask of Me My love” by Faiz Ahmad Faiz, presents the concept of love and contemporary issues of our society. The poem begins when the lover expresses his helplessness in not being able to love his beloved as in the past. He explains how she seemed so very bright when he had felt that only she was his world. He even exaggerates how her beauty had given breath to the everlasting spring. Her eyes were everything to him and nothing else was there except her in his world. He had felt that with her by his side, the world was his and he could attain everything.

But now, he has realized that all that was just an illusion and only his imagination. He gives as his reasoning his realization that there out in the wide world were issues. more important than his love for her. He is now more concerned about social problems, war1 destruction, poverty diseases, and pain of people and would rather try and solve those problems than stay in his illusory world of love for his beloved.

He assures her that his love for her has not diminished, but the social problems have taken privacy-justified by these lines, “You’re beautiful still my love, but I’m helpless too………”. In a way, it is a message to all, that love in yoùth is quite common, but one’s country and social problems are more important and deserve concern and commitment from all. The speaker has opted for the more fulfilling choice of social reformation than his love.

Question 19.
Why does the farmer’s widow resolve to live?
Answer:
The farmer’s widow resolves to live for the sake of her children. Though the farmer had committed suicide, she does not become a coward to die. Moreover, she has the responsibility of looking after their children and their future. In order to take care of her children, she must be alive. So she decided to live for the sake of her children.

Question 20.
Give an instance to show the ruthlessness of Mr. Plummer.
Answer:
Mr. Plummer was a very cruel and inhuman drunkard and a savage monster. He would tie up an aunt of Douglass to a joist and whip upon her naked back till she was literally covered with blood. Tears and pleading had no effect on him and he would stop only when he was tired.

Question 21.
How does the speaker’s attitude undergo a change in’ An Old Woman’?
Answer:
The poet by depicting her physical appearance makes An Old Woman more sympathetic. The passer-by initially did not show much sympathy to her but later when he observes keenly her physical appearance and when she offered to become a tourist guide to sho around the shrine, he was very much moved by her condition and admired her self-respect. here, passerby represents anybody in general. Finally when he feels as if the sky was falling with the sound of plate glass clatter all around the old crone who was shatterproof and standing alone. he undergoes a change in attitude. So, the old woman was successful in evoking sympathy from anyone. in front of the temple.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Question 22.
What qualities of Nicola and Jacopo impress the narrator?
Answer:
Their cheerful competence. unremitting willingness to work, their silent epic of youthful devotion, and their selfless action attracted the narrator.

III. Answer one of the following in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
Babar Ali’s efforts to teach poor children have brought about a transformation in their lives. Discuss.
Answer:
Babar Au’s school was started when he was only nine. while playing a game. Very soon. children began to love his way of teaching and flocked to his ‘school’. Babar did not charge a fee for his teaching. He also got the help of the local educated people. He came and taught the children. Bahar was successful in getting the help of nine high school student volunteers. The oldest and most educated of them is Debarita who goes to College in Behrampur.

Babar himself studies in class XII in a school quite far from his house. He commutes the long-distance, attends classes in the mornings, and comes back in the afternoons to his ‘school’ to teach youngsters who have worked hard in the mornings and are now ready for learning. The fact that his school is entirely free, he and his staff teach well, there is a midday meal, and his school is recognized b the West Bengal Government. attracts many students to his school.

The increasing strength of his school just sho shows cager people are to get their children edücated. and how good. selfless work gets noticed by people soon. Those who cannot afford education in the regular schools, do not mind sending their children to learn from teachers like Babar. This only proves that Indians are realizing the significance of education in life.
or
Do you think Mara’s dream of building a lake is significant? Give reasons to support your view.
Answer:
Mara’s dream focuses on the development of village people to get, water the whole year from river Veda. It says to build a tank to hold theaters of river Veda

The first time when the Goddess appeared before him, he was very content and happy as she was ven beautiful and peaceful and she gave a command to him to build a tank for Veda. Her appearance was a great pleasure for him and he saw her as a peaceful mother.

When the Goddess appeared for the second time. it was terrible and Veda was thundering down from the mountain. The Goddess’ eves were wild and gained with a strange light. She carried a sword in lier hand and she laid splashed her forehead with vermilion. She was aggressive and Mara was afraid of her and prayed to appease her.
OR
How does the poem, ‘If I was a Tree’ bring out nature’s acceptance of all its creatures as a contrast to man’s rejection of his own kind?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable, The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow, The tree can become pure when it is cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead both by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature, Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. All are equal in their eyes.

The pond also presents social discrimination. as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society.

He feels the safety, purity, and generosity, and helping nature of a tree more than in human beings. In society, a man without thinking of helping others thinks which is pure and which is pollinated. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste. creed mid religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Lies can be divided into two types: white lies and black lies. A black lie is a statement we make that we know is false. A white lie is a statement we make that is not in itself false but that leaves out a significant part of the truth. The fact that a lie is white does not in itself make it less of a lie or any more excusable. White lies may be every bit as destructive as black ones. A Government that withholds essential information from its people by censorship is no more democratic than one that speaks falsely. The woman who conveniently forgets to mention that she has used up all the money in the family bank account is no less guilty than if she had lied directly. Indeed, because it may seem less reprehensible, the withholding of essential information is the most common form of lying, and because it may be the more difficult to detect and confront, it is often even more pernicious than black-lying. White-K ing is considered socially acceptable in many of our relationships because “we don’t want to hurt people’s feelings”. Yet we may bemoan the fact that our social relationships are generally superficial. Parents often feed their children white lies. This is not only considered acceptable but is thought to be loving and beneficent. Even husbands and wives who have been brave enough to be open with each other find it difficult often to be open with their children.

Question 24.
What are the two types of lies?
Answer:
White lies and black lies.

Question 25.
How does the author define a white lie?
Answer:
A white he is a statement we make that is not in itself false but that leaves out a significant part of the truth.

Question 26.
According to the author, what is common to both types of lies?
Answer:
White lies may be every bit as destructive as black ones.

Question 27.
Why is white lying more pernicious than black lying?
Answer:
As white he is more difficult to detect and confront, it is more pernicious than black lying.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Question 28.
According to the passage, under what circumstance does a woman resort to white lying?
Answer:
A woman who has used up all the money in the common family bank account conveniently forgets her mistake, suppressing it from becoming public, and thus resorts to white lies.

Question 29.
When is a white lie considered socially acceptable?
Answer:
When parents often feed their children white lies, it becomes socially acceptable as a face-saving practice.

Question 30.
Why does the author feel that our social relationships are superficial?
Answer:
Some people don’t want to hurt other people’s feelings and resort to white lies. So he feels that their social relationships are superficial.

Question 31.
Government withholding essential information from the public by censorship is – democratic. (Add a prefix to the italicized word to make it a meaningful sentence.)
Answer:
Government withholding essential information from the public by censorship is non- democratic.

Question 32.
Write the expression which means injurious/damaging in the paragraph.
Answer:
hurt.

Question 33.
While lying is
(a) considered immoral in our relationships.
(b) socially acceptable in our relationships.
(c) socially unacceptable in our relationships.
Answer:
(b) socially acceptable in our relationships.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 34.
I stayed in a small city. I made…………living teaching English…………… migrant laborers. I worked …………….. nine in …………. morning to nine at night. (a, from, on, the, to, ah)
Answer:
I stayed in a small city. I made a living teaching English to migrant laborers. I worked from nine in the morning to nine at night.

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
The Commission met and the members (declare) ………… that they ……….. (have, hear) sufficient evidence from both sides. They …………. (announce) their verdict. Hearing it, the man …………….. (begin) to grumble.
Answer:
The Commission met and the members declared that they had heard sufficient evidence from both sides. They announced their verdict. Hearing it, the man began to grumble.

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject: (1 × 3 = 3)

Question 36.
Babar …………… (live / lives) with his three siblings and his parents in a thatched house which ………….. (are/is) the size of an average city kitchen. Others ………. (are/were) not so lucky.
Answer:
Babar lives with his three siblings and his parents in a thatched house which is the size of an average city kitchen. Others are not so lucky

D. Correct the following sentences and rewrite them: (2 × 1 = 2)

Question 37.
My friend has found a new job.
Answer:
My friend has found a new job.

Question 38.
I have bought a new pair of pants.
Answer:
I have bought a new pair of pants.

E. Rewrite as directed : (6 × 1 = 6)

Question 39.
Mara chased the …………. (dear/ deer) that started running. (Fill in the blank with the appropriate words given in brackets.)
Answer:
Mara chased the deer that started running.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

Question 40.
Babar Ali’s example serves as an (inspire) for all of us. (Complete the sentence with the right form of the word given in brackets.)
Answer:
Babar Ali’s example serves as an inspiration for all of us.

Question 41.
by / Mr. Stuart / she / was hired (Rearrange the segments to form a meaningful sentence.)
Answer:
She was hired by Mr. Stuart.

Question 42.
It was quite a big city. (Add a question tag.)
Answer:
It was quite a big city, wasn’t it?

Question 43.
The elephant thanked his friend. (Change into a question beginning with the right form of doing.)
Answer:
Did the elephant thank his friend?

Question 44.
Hanuman found Sanieevini on the crest of the mountain. (Frame a question so as to get the underlined word as the answer.)
Answer:
What did Hanuman find on the crest of the mountain?

VI. A. Refer to the following TV schedule and answer the questions set on it in a single complete sentence each: (1 × 4 = 4)
1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers 1

Question 45.
(a) Which channel would you watch to listen to music in the afternoon?
Answer:
Chandana.

(b) Which of the channels broadcasts a program on the sea animals?
Answer:
Animal Planet.

(c) When can you see a quiz program on Chandana?
Answer:
At 21.30 hrs.

(d) The channel that broadcasts Delhi News is
(a) Chandana.
(b) NDTV.
(c) Animal Planet.
Answer:
(b) NDTV.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

B. Write a letter to The Coordinator, ‘Learn English Institute’ Burkit Road, T. Nagar, Chennai – 600 017 asking him about the English Speaking Courses they offer. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Your letter should include the following points.

  • duration of the course
  • fees for the course
  • date of commencement

Answer:
Suraj.K
#22, II Cross,
Ramanagar

2Q July 2014

The Coordinator
Learn English Institute.
Burkit Road
T.Nagar, Chennai – 600 017

Sub: Details of the courses offered.

Dear Sir,
Regarding the above subject, I would like to know the duration of the English speaking course at your institution. Please inform me about the fees for the course and the date of commencement of the next batch. Please do inform me about all the above details at the earliest.

Thank you

Yours faithfully
Sd/-
(SURAJ K)

VII. A. Match the expression under column A to its corresponding language functions under B: (1 × 5 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. How do you do? (a) requesting
2. Could you please pass me the book? (b) greeting
3. You look stunning in these new clothes. (c) introducing
4. Meet my friend Ratan. (d) disagreeing
5. I beg to differ on this point. (e) complimenting

Answer:
1 – (b)
2 – (a)
3 – (e)
4 – (c)
5 – (d).

B. Complete the dialogue: (1 × 4 = 4)

Question 48.
Neha: Hi Meera!
Meera: ………………….
Neha: I’m fine. How are you?
Meera: ………………………….
Neha: Hey. you are carrying too many bags. Shall I carry one or two for you?
Meera: ………………………….
Neha: You’re welcome! Which way should we go?
Meera: …………………………..
Answer:
Neha: Hi Meera!
Meera: Hi. How are you?
Neha: I’m fine. How are you?
Meera: I’m fine, thank you.
Neha: Hey. you are carrying too many bags. Shall I carry one or two for you?
Meera: Thank you. I cat do with some help
Neha: You’re welcome! Which way should we go?
Meera: Towards left in B H, Road

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 9 with Answers

C. Dialogue Writing: (1 × 3 = 3)

Question 49.
Ganesh has gone to Kolkata for the first time to attend a conference. He asks a stranger how to reach Shanti Durga College from the railway station. Write a dialogue between Ganesh and the stranger.
Answer:
Ganesh: Excuse me, Sir
Stranger: Yes, what can I do for you?
Ganesh: Sir, I am new to Kolkata. Can you help me to find an address?
Stranger: Sure, tell me.
Ganesh: Sir, I want to go to Shanti Durga College, where is it?
Stranger: Go straight, take left and you will find Shanti Hotel. There take right and go straight. There on your left, you can find Shanti Durga College.

1st PUC Economics Model Question Papers with Answers 2021-22 Karnataka

Expert Teachers at KSEEBSolutions.com has created New Syllabus Karnataka 1st PUC Economics Model Question Papers with Answers 2021-22 Pdf Free Download of 1st PUC Economics Previous Year Board Model Question Papers with Answers are part of 1st PUC Model Question Papers with Answers. Here We have given the Department of Pre University Education (PUE) Karnataka State Board Syllabus First Year Model Question Papers for 1st PUC Economics Model Question Papers with Answers 2021-2022 Pdf.

Students can also read 1st PUC Economics Question Bank with Answers hope will definitely help for your board exams.

Karnataka 1st PUC Economics Model Question Papers with Answers 2021-2022

1st PUC Economics Blue Print of Model Question Paper

1st PUC Economics Blue Print of Model Question Paper

We hope the given New Syllabus Karnataka 1st PUC Class 11 Economics Model Question Papers with Answers 2021-22 Pdf Free Download of 1st PUC Economics Previous Year Board Model Question Papers with Answers will help you.

If you have any queries regarding Karnataka State Board Syllabus First PUC Class 11 Model Question Papers for 1st PUC Economics Model Question Papers with Answers 2021-2022 Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Students can Download 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers, Karnataka 1st PUC English Model Question Papers with Answers help you to revise complete Syllabus.

Karnataka 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Time: 3 Hrs. 15 Mins.
Max. Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark question attempted more than once will be awarded zero.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase, or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who helped the elephant in ‘The Gentlemen of Jungle’?
Answer:
The man.

Question 2.
What does the boy like to do in ‘The School Boy’?
Answer:
The boy likes to get up early in summer when the birds will be singing on every tree.

Question 3.
What did Mara’s wife find on opening the packet of meat?
Answer:
Only the leaves.

Question 4.
Who helped the narrator when he was in difficulty of not being able to pay the bill in the restaurant?
Answer:
A man with a red turban who was a stranger to the narrator.

Question 5.
How are people without money usually treated?
Answer:
People without money are treated as foodless and shelterless.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 6.
How many subjects were taught in Babar Ali’s school?
Answer:
Ten subjects.

Question 7.
What are the uses of wood according to the speaker in the poem “ If I was a Tree”?
Answer:
It can be burnt in the holy fine. It can be used to make a bier for earning a dead body.

Question 8.
How does The King respond to Mara’s information about the tank?
Answer:
The; King asked Mara to accompany him the next day on his way back to his capital.

Question 9.
How does the farmer commit suicide in ‘The Farmer’s Wife’?
Answer:
By poisoning himself.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 10.
When was Douglass’s mother supposed to meet him?
Answer:
At night times.

Question 11.
What does the word ‘crack’ refer to?
Answer:
Old age.

Question 12.
Why didn’t the author speak to the boys on their return journey?
Answer:
To allow the boys to safely keep their secret.

II. Answer any eight of the following in a paragraph of 50-70 words each: (8 × 4 = 32)

Question 13.
What is the moral of the story “The Gentlemen of the Jungle”.
Answer:
The author, Jomo Kenyatta concludes the story ‘The Gentlemen of the Jungle’ by quoting ‘Peace is costly but it is worth the expense’. What the author is trying to convey to us through this short story is that in a society one’s weakness can be misused by the dominating people and this would ultimately lead the weaker section to have to leave the society. He is trying to instill the idea in the readers’ minds that the suppressed minority in a society will eventually rise to seek power. l-le stands. by his ground by saying that the dominated majority can fool the minority over a period of time but not forever. No one likes to be treated as a slave in society and equality is what everyone desires The moral of the story emphasizes to its readers that one should stop colonialism and discrimination, It comes from the old saying treat others the way you want to be treated.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 14.
Describe nature’s significance in children’s learning.
Answer:
The poet William Blake relevantly argues on the education of the children. He says that the boy is very happy being with nature and he learns freely in nature as he loves to rise happily in the summer morning. But when he thinks of school, his happiness disappears and he feels the school is a prison. The boy does not think freely in the school The poet excellently says that the boy sits in the school in fear and anxiety and he questions how he can learn the subjects. When the child loses his happiness he doesn’t show interest in learning and it becomes a major obstacle for his mental and physical growth.

The poet emphasizes nature. He says, the boy gets happiness in the singing of a bird and watching the huntsman. Nature is a sweet company to him. But when the boy enters formal schooling, he spends the time in irritation and anxiety. The poet stresses free learning and informal schooling, that is learning in nature. That helps to widen his mental horizon and physical growth. The poet is not arguing against education but discourages formal schooling and encourages informal learning. He gives valuable advice to the parents to give a lot of sweet memories of learning in childhood so that the child gets àll round development and ensures the future of the nation.

Totally, the poem is an excellent attempt to bring out the torture fèlt by the children at formal schooling. The poem gives the message to discourage formal schooling and encourage free learning for children.

Question 15.
How long did it take the narrator to learn the facts about the medicinal creeper? What does it signify?
Answer:
The Narrator was a good friend of Mara. He was told several unbelievable stories by Mara. But the narrator did not believe him and assumed that they were all cock and bull stories. But when he heard ofAppanna’s account about a herb that if it was squeezed the milk became hard, he wanted to check it. So he plucked some leaves from the creeper and took them to his friend Chandru, a pathologist. He told Chandru what he had heard about that plant. They decided to conduct the experiment and brought a liter of milk and put those leaves in the milk and mixed it with a mixer and poured it into a vessel. After a few minutes, the milk became firm and rubbery. So he came to believe in and learn the facts about the medicinal creeper. It signifies that the narrator did not believe it until it came from his own experience. Most of the educated ones become cynics and skeptics about the uneducated’s stories about medicinal creepers.

Question 16.
Describe the transformation that takes place in a person in “Oru Manushyan”.
Answer:
The narrator used to forego his breakfast and morning tea so that he had the money for his evening meal and tea. One day as usual he came to the crowded restaurant and had his regular meal and tea. When he had to pay the bill, he realized that his wallet had been picked. He revealed this fact to the owner who only found it funny and laughed out loud. Though the narrator offered to leave his coat with the owner. he forced the narrator to take off all his clothes. As the narrator is very much ashamed of taking off his trousers. a stranger stopped him and paid his bill. He later made the narrator wear his clothes and took him away. When the narrator praised and thanked him, the stranger just laughed. He did not recall his name but only warned the narrator against speaking about him. The stranger showed five wallets to the narrator, out of which one was the narrator. The stranger told the narrator to check whether his money was intact, and he wished him good luck. The narrator had mixed feelings b now.

It is clear that his humiliation at the restaurant was due to the stranger’s picking his wallet and rendering him helpless. But he is also thankful for his help at the right moment. avoiding the humiliation of standing štark naked in front of all the people. He TNT that the stranger had perhaps undergone a transformation during his own interaction with the restaurant owner. This made him say at the end. ‘May God help you, and leave without saving anything more to the stranger.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 17.
“We must regain our sanity about money. Before we start killing one another about it.” Comment on the statement.
Answer:
The poem Money Madness by DH. Lawrence focuses on how a man becomes more materialistic and loses the values and sentiments in society. He respects money over relationships. Society goes on to measure a man in terms of money, A man who does not have money, does not get respect from society, and those who have money get respect and are obeyed by all. So to get all these social statuses, the man gives much importance to money and he never helps other fellow beings who may be in difficulties.

The poet says that man has this money madness and it is widely spread among men. He affirms that if society goes behind money, individuals to goes behind the same, He confirms that no man gives a pound without pain and no man gives ten pounds without trembling, and the man loses his generosity. Man makes money, but money makes man and many things. So, the man fears money and tries to accumulate it and respects it instead of other men. The poet also warns that money-less people should not be treated with neglect and should not be treated based on status,

The poet fears for mankind that if it measures another man only in terms of money, there would be no future for human relationships. 1f people do not regain sanity about money., certainly money has got men down to become its slaves. So. the poet offers a genuine solution that bread shoUld be free, shelter should be free and fire should be free to all the people in the world.

In the overall view of the poem, the poet worries about man’s greed for money and offers him a solution for a heifer tomorrow.

Question 18.
How does Babar Ali get success in the development of the unprivileged?
Answer:
Babar All started school at the age of nine. ¡n fact his school “Anand Siksha Nikctai” grew out of a game. Initially, the children used to pÍa with Babar as a teacher. His friends had never seen the inside of a school so they enjoyed playing with students.

They ended up Learning arithmetic and enjoying it. In 2002. this game got institutionalized with a strength of eight. Word spread and the numbers grew. Many friends of Ali and Non-Goernment Organisations. IAS officers and local cops donated rice for midday meals. At last, Government took the initiative to provide rice to the school, Now the school has 800 students in total. ith 10 volunteer teachers teaching for classes one to eight. It is a gods opportunity for the poór children of the neighboring villages.

Question 19.
How do you justify the poem “If I was a Tree” as a satire on social discrimination?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable, The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow. The tree can become pure when it is cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead body by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature. Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. All are equal in their eyes.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety, purity, and generosity, and helping nature of a tree more than in human beings. In a society. a man without thinking of helping others. thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste, creed, and religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 20.
How differently did Mara treat the fisherman and the visitor?
Answer:
Mara treated the fisherman in a harsh way because he had violated the command of the Goddess and the orders of the King that the place was sacred and no life was to be taken there. The fisherman is catching fish there. Mara warned him not to repeat the same crime again there. Mara’s duty was to look after the tank in a peaceful manner ensuring that no harm befalls any living creature there and the tank does not get polluted by man or beãst.

To the visitor from the farthest part of the kingdom, he spoke soft with kind words and offered him some food also. The visitor’s village was facing a water scarcity the crops were parching and cattle dying. He wanted some water to be let from the tank. Mara assured him that by the King’s orders, water was there for everybody to share and that he will do the needful. It shows that Mara was strict while enforcing the rules but was fair and humane with people’s problems and reädy to help those in need.

Question 21.
Describe the plight of the farmer’s wife.
Answer:
The poem “The Farmer ‘s Wife” is a tragic poem that reflects the helpless conditions of farmers’ widows. The plight of the widows is explained by one such widow. The poet uses many phrases to contrast her condition with that of her dead husband, She called the farmer ‘virtuous’ and herself a poor sinner’. The farmer was unable to pay the debts and he left all the debts to his wife, so she was very sad about his act of committing suicide. The feminist concept was also highlighted in the poem, the phrase “I was born with a head bent’ justifies the discrimination in our society between men and women. Man is born with his head held high. but a woman is born with her head bent.

But he did not face his creditors bravely and left all this to his wife to solve. She accused her husband that he poisoned himself and gone away by poisoning his wife’s existence. She remembered the memories of his beating. blaming, dinking, and kicking haunting her, She never dreamt that he would commit suicide. It was true that the crop was gone but the debt remained there and dignity had hit the dust. She expresses her helplessness that how would she be able to bear the burden of their four children. She compared her condition with “worm-eaten cotton pods.” She got ambiguous and asked what was that and why he committed suicide.

At last, she confidently’ asserts her determination to struggle out her life even without her husband for the sake of her children. So, she shows a strong will to survive ve against all difficulties. Her voice is raised against society in general.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 22.
Competent on the life of Douglass as an adventure against slavery.
Answer:
The passage reflects the brutal hidden faces of the masters who treat their slaves cruelly. The slaves were not given proper food. They were exploited without any freedom. Especially for women, it was double exploitation in the name of patriarchy and in the name of slavery. When the girls at teenage seem to be beautiful for their masters, they use them sexually and if they give birth to children, the children were sold at the age of infants to avoid their sentimental relationship.

The passage also explains the heart-rendering description of walking at night for several miles of mothers to see their children. Moreover, they could talk only a little bit because the children would be tired and go to sleep but in the morning they have to go back to work before sunrise. If they fail, they get whipping. This shows the brutal nature of white masters towards their slaves.

III. Answer one of the following in about 200 words: (1 × 6 = 6)

Question 23.
Discuss how Babar Ali’s efforts to teach poor children, have brought about a change in their lives.
Answer:
‘Education is a true religion’ is a fine thought of Nasiruddin. Babar Ali’s father. When people all over arc quarreling about their religions and castes, he is the man who gives education importance and says it is the true religion. One can steal anything. but nobody can steal knowledge. It is the immortal light that lights up millions of other lights. He sums it up by saying. ‘Education is a true religion’.

Inspired by these words, and have understood the value of education and its ties and have started sending their children to schools. Babar’s commitment to helping these people is undeniable and the fact that from eight students in the beginning how his school has grown to cater for eight hundred, shos ho he has changed the people around him and drawn the children to school. Babar is a shining example for the quote ‘where there is a will there is a way,

In spite of being only a teenager instead of whiling away his time playing in the fields, he had a vision and followed it and motivated others into following him.

This literacy movement should not stop at this but should spread to other places also, igniting other like-minded souls to take the initiative to dream, work for and realize a better tomorrow for India. Babar All has become a legend in his youth only and stands tall as a youth icon for the world to emulate.
or
Describe Mara as a great environmentalist who saves the tank.
Answer:
Mara’s sacrifice remains eternal in the history of men who saved lakes. He was the man who didn’t think about himself even for a single day but always about others. In other words. his social service is unforgettable to society, he is the great environmentalist whom the modern materialists must follow and adore to protect nature. Mara’s sacrifice of (leaving his body) taking his last breath is ultimate. Of course, today’s people cannot do that much but have to sacrifice a little of their wants and needs to protect nature. People should not pollute rivers in the name of ‘yatras’ and funerals. All superstitious beliefs and must be stopped now. Man must live according to his needs and not for his wants. For this, he has to follow the examples of tribals who live a contented life with whatever they get. They do not torture nature for coal or gold and live in a simple way. 1f men learn to lead a simple life that is the greatest sacrifice to protect nature from calamities.
or
How does the poem “If I was a tree” bring out nature’s acceptance of all its creatures as a contrast to man’s rejection of his own kind?
Answer:
The speaker wanted to be a tree because no one would discriminate against it and birds wouldn’t ask to what caste it belonged and sunlight would (approach) embrace it and its shadow wouldn’t be termed polluted. It can make friendship with the cool breeze, and raindrops would not go back by thinking that it is untouchable, The tree would feel happy with the touch of a sacred cow and it would get the opportunity of providing shelter for the hundred thousand Gods said to be residing in the cow. The tree can become pure when it is cut into dry pieces and burnt in the holy fire and can help the sinless dead body by becoming a bier on the shoulders of four good men.

The poem describes the sense of equality present in nature. Sunlight and cool breeze treat everybody with love and spread their sweetness to all without discrimination. Unlike some humans who feel polluted getting in contact with the untouchables, nature has no such sense of superiority. All are equal in their eyes.

The poem also presents social discrimination, as the speaker is much humiliated by the social discrimination and wanted to become a tree to escape from discrimination in society. He feels the safety, purity, and generosity, and helping nature of a tree more than in human beings. In a society man without thinking of helping others. thinks which is pure and which is polluted. He neglects and discriminates against some and appreciates others in name of caste, creed, and religion. So this practice is meaningless and the practice must be prohibited to sustain equality in society.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

IV. Read the following passage carefully and answer the questions set on it in a word, a phrase, or a sentence each. (10 × 1 = 10)

The great wall of China is said to be one structure built by man on earth, which would be visible to observers on the moon. It covers a distance of 1,500 miles as the crow flies. From the Liaotung Peninsula westward to the last fortress in Central Asia, it crosses the northern province of China.

In the eastern section its height varies from 15-30 feet, and its width from about 25 feet at the bottom to 15 feet at the top, where there is a pathway wide enough for six horsemen to ride side by side, protected by parapets. When the Wall was first built, it had about 25,000 towers, each 40 feet square and 40 feet high projecting from it every few hundred yards, with holes from which the defenders could shoot at the attackers. There are also many watch-towers on the other side, outside the wall on hilltops or passes. These and the towers of the wall were used for signaling with smoke or flags by day and with fire by night.

The great Emperor Shih Huang Ti joined three earlier frontier walls to form a great wall to act as a boundary between China and the north and keep out the feared nomads of the Mongolian steppes. The wall was designed to strengthen the nation’s defenses. Later, during the Ming time, it became a substitute for a strong army and state.

Construction was started around 221 B.C. and the structure was practically complete when Shih Haung Ti died in 210 B.C. The man who did the most in carrying out the Emperor’s plans was General Meng Tien, who in 221 B.C. led an expedition against Tartars and drove them back from the Yellow River into the steppes, and set his men to work on building the wall. They were later joined by thousands of convicts. Year in year out, in icy winds and snowstorms in winter, and in dust storms in summer, the work went on and so many men died that the wall was sometimes called the longest cemetery in the world.

Question 24.
Name the only structure which would be visible to observers on the moon?
Answer:
The great wall of China.

Question 25.
What is the distance it covers?
Answer:
1500 miles as the crow flies.

Question 26.
What is the width and height of the wall?
Answer:
Its width is 25 feet at the bottom andl5 feet* at the top. The height varies between 15 feet to 30 feet.

Question 27.
How many horsemen can ride on its pathway?
Answer:
6 horsemen side by side can ride on the pathway.

Question 28.
How many towers were built on the wall?
Answer:
25,000 towers.

Question 29.
Who was the Emperor of China at the time of building the great wall?
Answer:
ShihHaungTi.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 30.
When was the construction started and completed?
Answer:
It started in 221 BC and ended in 210 BC.

Question 31.
Who was the man that carried out the Emperor’s plans after his death?
Answer:
General Meng Tien.

Question 32.
Why did so many men die in the construction of the wall?
Answer:
Icy winds and snowstorms in winter and dust storms in summer took their toll.

Question 33.
Write a suitable title to the passage?
Answer:
The great wall of China’

V. A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions given in brackets: (1 × 4 = 4)

Question 34.
The sharp sickle had apparently cut an artery and it started bleeding copiously ………… spurts. Everyone around was alarmed and someone brought some leaf, pressed it against ………… wound, and bandaged it With ………….. cloth from one of their lungis.
(with, on, the, a, an, in)
Answer:
an, in, the; a

B. Fill in the blanks with the suitable form of the verbs given in brackets. (1 × 4 = 4)

Question 35.
The Englishman was angry because he ……………. (think) that Mara ……………….(is) so greedy that even though he ……………… (has to offer) him his entire estate, he was not …………… (satisfy).
Answer:
thought, was, had offered, satisfied

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

C. Choose the correct form of the verb that agrees with the subject : (1 × 2 = 2)

Question 36.
Narrator…………..(shake /shook) his head and turned away. He felt he could not …………. (bear/bearing) to intrude upon this happy family party. But at the foot of the staircase, he ……………..(stop /stopped) and looked back at them with admiration.
Answer:
shook, bear, stopped.

D. Correct the following sentences and rewrite them: (2 × 1 = 2)

Question 37.
I go to bed at 10 pm every day.
Answer:
I go to bed at 10 pm.

Question 38.
The players are in the field.
Answer:
The players are on the field.

E. Rewrite as directed: (6 × 1 = 6)

Question 39.
Few of the trees ……….. (lose/lose) their leaves in spring. (Fill in the blanks with the appropriate words given in brackets).
Answer:
lose.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 40.
The sun …………….. in the sky (shine) (Complete the sentence with the right form of the word given in brackets).
Answer:
shines.

Question 41.
to be/souls/in/one/of/Babar/the/fortunate/happens/his/village. (Rearrange the segments to form a meaningful sentence).
Answer:
Babar happens to be one of the fortunate souls in his village.

Question 42.
Money is our madness. (Add a question tag).
Answer:
isn’t it?

Question 43.
The whites made us slaves.
(Change into a question beginning with the right form of ‘do’.)’
Answer:
Did the whites make us slaves?

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

Question 44.
The elephant obeyed the command of the lion. (Frame a .question so as to get the underlined words as answer).
Answer:
Who obeyed the command of the lion?

VI. A. Read the following schedule and answer the question set on it: (4 × 1 = 4)

Question 45.
Kingfisher Airlines -Flight – 0088
1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers 1
(i) What is the flight number.
(ii) At what time will it depart from Bangalore?
(iii) When will the flight reach Hyderabad?
(iv) At what time does the flight leave Chennai?
Answer:
(i) Kingfisher Airlines – 0088.
(ii) 11:15 hours.
(iii) 15:15 hours
(iv) 12:45 hours.

B. Write a letter to the municipal authorities, Basavanagudi ward, Bangalore, about the unclean and inadequate supply of water in the area. (1 × 5 = 5)

Question 46.
Your letter should include –
(a) irregular supply
(b) irregular timings
(c) problems faced
(d) request, to take suitable measures
Answer:
# 1240/2
Kuvempu street
Basavanagudi
Bangalore – 01

05 August 2014.
The Commissioner
City Corporation
Basavanagudi Ward
Bangalore – 01

Dear Sir,
I am a resident of the Basavanagudi ward. This letter is to bring to your notice that water which is being supplied to our area is unclean and inadequate. The water is very dirty and it is being supplied only once in five days. Since most of the people in my house are employed, they are not able to collect water. Hence I request you to kindly look into the matter and take the necessary steps for supplying clean water on a regular basis of at least every other day.

Thank you

Yours faithfully
Sd/-
[CHANDRAPPA]

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

VII A. Match the expression under column A to its corresponding language functions under B. (1 × 5 = 5)

Question 47.

A. Expressions B. Functions
1. That’s a pity (a) expressing surprise
2. Do you think it would be possible? (b) apology
3. I am grateful to you (c) gratitude.
4. How smart the boy looks (d) expressing sympathy
5. I am sorry (e) expressing doubt

Answer:
1-(d)
2-(e)
3-(c)
4-(a)
5-(b)

B. Complete the dialogue : (1 × 4= 4)

Question 48.
Mahesh: ……………….. Mr.Hari. How are you?
Hari: …………………. Thank you. How are you, Mr. Mahesh.
Mahesh: I’m fine …………….. I am happy to have you as my colleague. Do come home sometime.
Hari: Sure. I will …………
Answer:
Mahesh: Hello Mr.Hari. How are you?
Hari: I am fine. Thank you. How are you, Mr. Mahesh?
Mahesh: I’m fine. Thank you and I am happy to have you as my colleague. Do come home sometime.
Hari: Sure, I will definitely come.

KSEEB Solutions 1st PUC English Model Question Paper 8 with Answers

C. Dialogue Writing: (1 × 3 = 3)

Question 49.
Ramesh has gone to Chennai for the first time to attend a conference. He asks a stranger how to reach Yagnavalkya College from the railway station. Write a .dialogue between Ramesh and his stranger.
Answer:
Ramesh: Hello sir. I am new to Chennai. Could you please direct me to Yagnavalkya College?
Stranger: Go straight, and turn left at the signal. You will find the Atria hotel to your left. Opposite to that only is Yagnavalkya College.
Ramesh: Thank you so much, sir.
Stranger: It’s alright.

1st PUC Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-22 Karnataka

Expert Teachers at KSEEBSolutions.com has created New Syllabus Karnataka 1st PUC Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-22 Pdf Free Download of 1st PUC Business Studies Previous Year Board Model Question Papers with Answers are part of 1st PUC Model Question Papers with Answers. Here We have given the Department of Pre University Education (PUE) Karnataka State Board Syllabus First Year Model Question Papers for 1st PUC Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-2022 Pdf.

Students can also read 1st PUC Business Studies Question Bank with Answers hope will definitely help for your board exams.

Karnataka 1st PUC Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-2022

Karnataka 1st PUC Business Studies Blue Print of Model Question Paper

1st PUC Business Studies Blue Print of Model Question Paper

1st PUC Business Studies Blue Print of Model Question Paper 1

We hope the given New Syllabus Karnataka 1st PUC Class 11 Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-22 Pdf Free Download of 1st PUC Business Studies Previous Year Board Model Question Papers with Answers will help you.

If you have any queries regarding Karnataka State Board Syllabus First PUC Class 11 Model Question Papers for 1st PUC Business Studies Model Question Papers with Answers 2021-2022 Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.