10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

KSEEB 10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Questions and Answers

Check Your Understanding :
“Share your responses”
(Refer to Text Page No. 164-166):

Question 1.
The professional addressed as ‘you’ in the statement above refers more than others to a …………..
(Fill in the blank choosing the best form in alternatives below ………
(i) scientist
(ii) lawyer
(iii) doctor
(iv) businessman
Answer:
(i) scientist

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

a. ‘If you are so clever, why are you so poor’
b. Justify your choice in the above question.
Answer:
Because other professions fetch lot of money.

Question 2.
Read paragraph (1) and (2) carefully, and fill in the blanks in the columns below:
Answer:

Professionals A writer A scientist A lawyer
Vocation Writing Discovery arguing
Field of activity Literature Technology Law
Reward Appreciation Promotions & Honours money

Question 3.
A few words are given below. Some of them are related to the field of business, and some are to the field of science. May be a couple of them related to both. Read, discuss and fill them in columns A, B and C accordingly.
Wealth, profit and loss, friendship, rational thinking, advertisement, exploring nature, exploitation of nature, discovery, commerce, research, playing to popular sentiments, universality
Answer:

Field of Science Field of business Both
friendship, Rational thinking, exploring Nature, Discovery wealth, profit & loss, exploitation of Nature. Commerce playing to popular sentiments advertisement universality

 

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Question 4.
The writer says, “I found myself in Geneva.” It expresses, more than anything else, the writer’s ………… (choose the right option and fill in the blank)
(i) pleasure
(ii) surprise
(iii) anxiety
(iv) annoyance
[Choose the correct word and fill in the blank]
Answer:
(ii) surprise

Question 5.
A few statements are given below.
Read them and say which of them are true or false according to the text. Tick Yes! No accordingly

(i) The war was going on between the US and the USSR when Geneva meeting was called. Yes /No
Answer: No

(ii) Everyone lived under the fear of annihilation by nuclear weapons. Yes / No
Answer: Yes

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

(iii) In the nuclear war, the first who strikes will be the survivor. Yes/No
Answer: No

(iv) The three superpowers were willing to put a ban on nuclear weapon test. Yes / No
Answer: Yes

Question 6.
Earth tremors are caused by two factors. One is the earthquake. What is the other factor?
Answer:
Another factor is underground nuclear explosions.

Question 7.
Which of the following qualities helped the scientists to come up with a solution to the problem? Which of them did not? Put right (✓) or (x) wrong in the boxes
10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer 1

Question 8.
What was the important decision that the politicians took before Geneva Summit?
Answer:
They took the decision, ‘Nuclear Test Ban’.

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Question 9.
“Immersion in science does not go with common sense,” suggests ………..
(i) foolishness of scientists
(ii) absentmindedness of scientists
(iii) that scientists do not bother about the results of their work
(Complete the sentence with the right choice)
Answer:
(iii) that scientists do not bother about the results of their work.

Question 10.
With whose help can the world be ready with preparedness to face the challenges that the natural calamities pose?
Answer:
It is with the help of money, intellectual resources, and basic research.

Question 11.
Who will be headhunted by financial Institutions and pharmaceutical Industries? Why?
Answer:
People trained in theoretical physics are head haunted by financial Institutions: those trained in frontiers of biological research become founders and directors in the pharmaceutical industry, because of their knowledge of basic science. This basic research provides energy new mineral deposits and efficient defence from terrorism, cure from cancer and new forms of transportation.

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Question 12.
Some statements are given below. Are they true ? Why or Why not. Discuss with your partner.
(a) Money is more powerful than intellectual resources.
(b) Intellectual resources help survival of mankind.
(c) Basic research is a way of stalling disasters.
Answer:
(a) Money is more powerful than intellectual resources – this statement is not true. If a man doesn’t possess any intelligence, he is good for nothing. He is rich but poor in other matter. The intellectual resource tells the people how to use money and for what purpose.

(b) Intellectual resources help survival of mankind. This is true. Because when we think of the Earth planet, we should strive hard to save it. It requires intellectual resource, which helps us to think, evaluate, organise and draw conclusions.

(c) Basic research is a way of stalling disasters – This is true because basic research helps us to look at things clearly. It gives a good view. It teaches us to use science humanly so as to make it our guardian and care taker. If we possess basic research, it will be the controlling force to stop or prevent disasters.

Question 13.
Imagine that you and some of your classmates have been selected to represent India in a meeting of scientists to be held in Russia to discuss about the nuclear test. How would you all prepare for the meeting? Discuss among yourselves and write a paragraph about your proposed argument in the meeting.
Answer:
No doubt, every Nation should be powerful, because of the impending dangers, but the utmost important thing is that, we need to have nuclear power to show our might not to destroy others, if we hate them. ‘Mutually Assured Destruction’ (MAD) should be kept in our mind so as to avoid wars. Securely has no place in this. Everyone should be plain and live peacefully over this good planet called Earth. We should make our world as ‘heaven’ but certainly not hell.

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

“Avoid Shell; Destroy hell,
Use Shell humanly; live Peacefully” should be our motto.

Enrich Your Vocabulary
Collocations

Task – 1:
Take a look at the underlined words in the given paragraph. The word ‘train’ collocates (combines naturally) with ‘fast’ and not with ‘brisk’.
Answer:
I boarded the fast train to Delhi along with my parents and sister last evening. After reaching Delhi we checked into a hotel which was booked earlier. I had a quick glance at the menu and placed orders for some snacks. Next morning, my father and I took a brisk walk in the garden outside the hotel and looked for birds on the trees. But we were disappointed as there had been a rapid decline in the number of birds.

Task – 2:
Following the example given above, fill in the blanks with correct collocations (appropriate combination of words) choosing from those given in brackets.
Answer:
The Government sanctioned a few crores of rupees to build a stadium in our town. The builders made a rapid progress with the stadium. While the work was in progress, unfortunately, a boulder rolled down on a worker and he was injured! Immediately, he was rushed to a nearby hospital. I wished him a speedy recovery. The Government took a swift action against the builders. The builders made a prompt payment of the bills of the hospital. (a speedy recovery, a prompt payment, a swift action, a rapid progress)

Task – 3 :
Champaka is in Goa. She writes a letter to her friend, Suma. She, consciously uses collocations leaving options for Suma to choose right collocations. How would Suma use them?
Answer:
Hi Suma
Weather’s fantastic here. We take a stroll along the beach every morning. My grandpa made friends with some foreigners here yesterday. He exchanged some interesting ideas with them. I happened to read an article on climate change in one of the local news papers. It was excellent and said that rising sea levels are the disturbing factors for the ecological balance. They are causing irreparable damage to the environment. I will be back in Bengaluru next week and we can discuss more about these things. Take care.
Bye,
Champaka

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Task – 4 :
Match the words in the box on the left with the words that they collocate with on the right. Note some words shown in the box A may collocate with more than one word in box B. After matching, frame appropriate sentences. You may follow the given examples.
Answer:
10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer 2
1. Sunder’s joke drew hilarious laughter from the audience.
2. Amit raised certain doubts about the decisions of the meeting.
3. Arun committed a crime.
4. We all should combat to prevent violence.
5. I don’t know how to raise money.
6. My friend drew parallel argument about nuclear Test.
7. One should lay emphasis to save our Earth.
8. My friend knows how to make money.

Listen and Comprehend

Task-1:
The teacher reads the passage. Listen to the teacher carefully and fill in the table as the teacher reads the passage.
Code name of first
nuclear device : Operation Smiling Buddha
Date of explosion : 18th May 1974
Code name of Pokhran II : Operation Shakti
Test site : Pokhran
Number of nuclear weapons detonated : Five
Type of device : Thermonuclear Device

Speak Well

Persuading
Task-1:
Read the dialogue between an interviewer and a scientist who is reluctant to talk about his experience and how the interviewer persuades him to open up.
(Refer to Text Page No. 170)

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Task-2:
You can write a dialogue persuading your friend to accompany you on a trip to a hill station in Karnataka. You can make use of the following phrases.
You ought to ——–
You’d better ———-
I would urge you to ——–
Shouldn’t you ———
Amn: Hai, Varun, How are you ?
Vanin: Hai, I’m fine.
Amn: How about going to a trip to a hill station?
Vamn: Sorry, I am busy.
Amn: You ought to come.
Vamn: I’ve some work.
Amn: I would urge you to do it after we come from the trip.
Vamn: Let me see.
Amn: You’d better join us please.
Vamn: Let me consult my partner.
Amn: Shouldn’t you make a phone call?
Vamn: Yes. I will join you.
Amn: Thank you. Now it is a nice trip.
Vamn: Pleasure is mine also

Read and Respond

Task-1:
Read the given story. The bits of the story are jumbled. You can arrange them in the right order to complete the story. You can also give a suitable title to it.
1. “Your candle has burned out, brother,” replied the stranger.
2. “I do not need a lantern,” he said. “Darkness or light is all the same to me.”
3. The blind man started off with the lantern and before he had walked far, someone ran into him. “Look out where you are going!” he exclaimed to the stranger. “Can’t you see the lantern”?
4. In early times in Japan, bamboo and paper lanterns were made with candles inside. A blind man, visiting a friend one night, was offered a lantern to cany home with him.
5. “I know you do not need a lantern to find your way,” his friend replied. “But if you don’t have one, someone else may run into you. So, you must take it.”
Answer:
4. In early times in Japan, bamboo and paper lanterns were made with candles inside. A blind man, visiting a friend one night, was offered a lantern to carry home with him.
3. The blind man started off with the lantern and before he had walked far, someone ran into him. “Look out where you are going!” he exclaimed to the stranger. “Can’t you see the lantern”?
1. “Your candle has burned out, brother,” replied the stranger.
2. “I do not need a lantern,” he said. “Darkness or light is all the same to me.”
5. “I know you do not need a lantern to find your way,” his friend replied. “But if you don’t have one, someone else may run into you. So, you must take it.”
Title : “A Blind Man With The Lantern”

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Practise Writing

Editing
Task-2 :
Edit and rewrite the following article written by your friend for the school magazine on “Rockets.”
Answer:
Rockets carry satellites and people into space, aThe rocket burn fuel produce an a jet of gas. The hot gas expands and blasts downwards causing a force to push the rocket up. The first liquid-fuelled rocket is launched in 1926. It reached 12.5 M. The flight lasted 2.5 seconds. There are many kind of rockets. Today rockets such Arianne 5 is are used to sent d satellites size determine whether It Is sent d up by a small or a large rocket.

Note : Your editing includes
a. corrections
b. deletions
c. additions
d. substitutions, wherever necessary

the passage by choosing appropriate word/words given below.
Jane: Good morning, Robert.
Robert: Very good morning, Jane.
Jane: Let’s not waste our time. Shall we begin? Robert: Sure. I’m rather glad you raised the subject.
Answer:
Jane and Robert exchanged pleasantries. Jane was eager to get into the business. She asked him if they should begin their talks Robert accepted and told her that he was glad as she had raised the subject.
told her (2)
had raised (4)
if they should begin their talks (1) he was (3)]

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Task-3 :
Read what happened in a camera shop between the owner, Henry and a customer, Arathi. Complete the paragraph that follows using the given choices appropriately.
Henry : Here’s a nice camera.
Arathi : Oh, it’s beautiful!
Henry : That’s a little expensive.
Arathi: How much is it?
Henry : It’s 175 dollars.
Arathi : I think this one will be fine.
Answer:
Henry showed Arathi a nice camera. She remarked that it was beautiful. Henry admired it saving that the camera was a bit costly. Later, she wanted to know about

Its price to which he replied that It was 175 dollars. Finally. Arathi decided to buy It.
a. remarked that
b. wanted to know
c. replied that It was
d. admired it saying that

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Task-4 :
Read the conversation between two old school friends and write it in a paragraph in the reported
form.
Chandan : I met Rani last week in Mysore.
Raghu: Oh. Does she Look the same?
Chandan :Theres a little bit of change In her
appearance. But, she remains the same.
Raghu: What’s she doing now?
Chandan :She works for a private company.
Answer:
Chandan told Raghu that he met Rani the previous week in Mysore. Raghu was surprised and wanted to know whether rani looked the same. Chandan replied that he noticed a change in her appearance but there was no change in her looks. Raghu wanted to know the profession of Rani or wanted to know what she was doing. Chandan remarked that she worked for a private company.

Make Reference

Let us know the following :
1. Encyclopaedia : It gives you basic information on every subject. The information is placed in alphabetical order.
2. Dictionary : It helps you to know the meanings, spellings, pronunciation and variations of words.
3. Thesaurus : It is a book of synonyms. It has list of words and phrases which are grouped according to their meaning.
4. Atlas : It is a book of maps. You can find a particular place in the world.

Task-2 :
Your teacher asks you to find out the information on the following. Which reference material would you refer to?
i. Information on nuclear weapons.
Answer:
Encyclopaedia

ii. Pronunciation of the word, “exemplification.”
Answer:
Dictionary

iii. Synonym of the word, “natural.”
Answer:
Thesaurus

iv. The place where first nuclear bombs exploded.
Answer:
Atlas

v. Variations of the word “inspire.”
Answer:
Dictionary

vi. To know the spelling of the word, ’’approximately.”
Answer:
Dictionary

vii. To collect the information about the things that the scientists need for their research.
Answer:
Encyclopaedia

viii. To find out the phrase that means, “to continue.”
Answer:
Thesaurus.

10th English Science and Hope of Survival Lesson Notes Question Answer

Self – Assessment

Read the statements and put a tick mark in the appropriate box.
Answer:

SI. No. Statement Yes No To some extent
1. I collected newspaper clippings about recent natural calamities.
2. I shared information with my partners.
3. I discussed the reasons for such natural calamities with my friends.
4. I helped my partners to prepare an album.
5. I’d like to help the victims of the natural calamities.

10th English Notes

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

KSEEB 10th English Colours of Silence Lesson Notes Questions and Answers

Check Your Understanding :
“Share your responses”
(Refer to Text Page No. 143):

Question 1.
Surender, a friend of Satish came to visit him. Satish hadn’t gone to school. Why?
Answer:
Because he was not well. He was lying on the bed with his eyes closed.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Identify the sentence – a question that suggests Satish’s weakness. (Para. 5)
Answer:
“Why are you speaking so softly” is a sentence that suggests Satish’s weakness.

Question 3.
Why was Satish confined to bed? What was the worst thing for him? Why was it so? (Para. 12)
Answer:
Satish had an accident went he went hiking with his father. His legs were in a plaster and his head hurt badly so he was confined to bed. The silence was the worst thing for him because everything seemed like scenes from some pantomime show.

Question 4.
The school he was attending informed Satish’s father something. Can you say what it was?
Answer:
The school authorities said that they couldn’t keep Satish as he was hard of hearing.

Question 5.
Satish didn’t want to go to a new school What was the reason?
Answer:
Because he couldn’t talk to other children and they would be new to him and he would be made fun of his deafness.

(Refer to Text Page No. 144-145):

Question 1.
After a lot of persuasion, Satish agreed to go to a new school. Do you think he was accepted at the new ‘ school?
Answer:
He was not accepted in the new school and they suggested to admit Satish to the school for deaf and dumb children.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 2.
What made Autar Narain angry? (Para 15 &16)
Answer:
He wanted Satish to get good education. Another reason for his anger was that no school admitted him.

Question 3.
The word ‘expedition’ in Para 18 means-
(a) journey
(b) visit
(c) mountaineering
(Choose the right answer)
Answer:
(b) visit

Question 4.
How did Satish’s brother Inder try to help him?
Answer:
His brother Inder sat for hours with him and talked to him. He taught him words and pronunciation.

Question 5.
Guess the meaning of these words from the context.
Answer:
Snatches (Para 15) – He couldn’t hear completely
Shattered (Para 18) – helpless brooded (Para 20) – Thought over/Lost in thoughts
confined (Para 21) – Attached to/ Restricted to.

(Refer to Text Page No. 147):

Question 1.
What did Satish see at the far corner of the garden? Why did it attract him? (Para-22)
Answer:
Satish saw a bird. It was a different bird. So it attracted him. It had a longish tail and black crest.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Both the parents were his well- wishers. But, each cared for him in a different way. How? (Para-24, 25)
Answer:
His father wanted him to read and get some knowledge. He didn’t want him to paint. His mother wanted him to draw nice paintings and to continue his art.

Question 3.
Which action of Satish changed his father’s attitude? (Para -29)
Answer:
One day Satish was busy mixing the colors and he was aware of his father’s presence at the door. He looked up to find him staring at the painting intently and he continued with his mixing.

Question 4.
What was Satish unable to believe? (para-30)
Answer:
His father encouraged him for his art of painting so he was unable to believe to notice a sudden change in his father’s behavior. He was happy because he was net angry when he painted.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 5.
How did Satish express his gratitude to his father? (Para -33)
Answer:
He hugged his father tightly, his hart full of love for his stern father who at last accepted his art of painting and encouraged him.

(Refer to Text Page No. 148):

Question 1.
Name any three fields in which Satish Gujral has made his name. (Para 35)
Answer:
Satish Gujral is one of the few artists who is accomplished in several art forms like painting, sculpture and architecture.

Question 2.
How can you say that Satish became popular all over the world? (Para 36)
Answer:
He displayed all his works by conducting exhibitions in prestigious museums like the museum of modern art New York, the Hiroshima collection, Washington and the national gallery of modern art New Delhi.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 3.
If you are asked to give another title to this story, what title would you; suggest? Justify your choice.
Answer:
Physical disability is no» obstacle to success. When one thing of the disadvantages or the problems they have would become depressed and spend their life in isolation but when one takes it as just an ailment, they would come up.

Think About the Text

Question 1.
How did Satish meet with an accident? Do you think the accident occurred due to his carelessness?
Answer:
One day, Satish went hiking with his father and brother. They were crossing a rickety bridge over some rapids. Both the brothers looked down at the swirling water. Satish pointed out to his brother to look the rushing water, at that moment his foot slipped and he lost his balance. He fell into the rapids and lost his consciousness. He was bruised and suffered a lot. It is not due to his carelessness.

Question 2.
The writer describes the effect of the accident in paragraph 12. One such effect is given here. Write others in the space provided.
Answer:
1. He wanted to scream but he couldn’t.
2. He wanted to listen but couldn’t hear.
3. He wanted to learn but the schools didn’t admit him.
4. He wanted to learn painting but his father didn’t like it. (later he liked it).

Question 3.
Some words are given below. Choose the words that reflect the feelings of Satish after Surender left.-angry, miserable disappointed, lovely, sad, surprised, elated, shocked, helpless.
Answer:
miserable : Disappointed, helpless.

Question 4.
Father, mother, and brother all tried to help Satish in their own way. Some of their actions are given below. Against each of these actions mention whose role was major in it by writing ‘F’ (father). ‘M’ (mother) and ‘B’ (brother) in brackets. One example is given.
Answer:
giving Satish company (B) & (F) caring for his future (F) teaching him pronunciation (B) caring more for his present state (M) meeting institutional heads. (F) finding an art school for him. (F)

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Question 5.
a. Describe the bird (P.22) in your own words.
b. Now write a small paragraph on any bird/animal that you have watched.
Answer:
(a) The bird was beautiful. It was unlike other birds. It had a long tail and a black crest. It was very active. Its eyes kept darting here and there.
(b) I watched a bird called dove. It was white in color. It was attractive and soft. It had little red feet. I caught the bird because of its beauty. I fed the bird with grains and fruits. The dove made wonderful movements. I liked it very much.

Question 6.
Do you think the school you are studying should admit students with hearing disabilities? Give reasons.
Answer:
10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer 1

Question 7.
Read the text again. Note down the important events in them. Show them in the flow chart.
Answer:

Satish had a problem.

Father tried to solve.

Brother helped him.

Satish found solace in art and became a renowned artist.

Enrich Your Vocabulary

Task-1:
Fill in the blanks with appropriate words selecting from the words given in brackets.
Ganesh was fond of riding bicycle. One day he rode it so fast that he lost control, and hit against an electric pole. His left leg fractured and there were scratches all over the body. He was badly …………………. His mother,who was near, ………………. ran up to him. Fortunately, he was not hurt much. She tried to console him with words. Some boys who were near him. The teacher who happened to pass by told them it was that they should laugh, instead of helping the boy. Ganesh was all right, but his hopes of taking part in the arranged Kabaddi tournament that day were ……………  (bruised, teased, soothing, concern, unbecoming, shattered, sulked)
Answer:
Ganesh was fond of riding bicycle. One day he rode it so fast that he lost control, and hit against an electric pole. His left leg fractured and there were scratches all over the body. He was badly bruised. His mother, who was near, ran up to him. Fortunately, he was not hurt much. She tried to console him with soothing words. Some boys who were near teased him. The teacher who happened to pass by told them it was unbecoming that they should laugh, instead l of helping the boy. Ganesh was all right, but his hopes of taking part in the arranged Kabaddi tournament that day were sulked.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Task-2:
You can form the opposite of words by adding un …………, in …………., dis ………, mis …………….
A list of words is given below write words adding the prefixes. (Refer the dictionary for the right answer.)- Important, well, advantageous, understand, approve, decent e.g.: Indecent
Answer:
unimportant, unwell, disadvantageous,misunderstand, disapprove, indecent.

Task-3:
Complete the following using appropriate words from the text. You will find from the clue which paragraph of the text has that word. (Note that you have to change the form of the word in some cases.) e.g.: Manoj, a poor boy, works hard in an Auto garage. But what he earns is a, …………… not enough even for a meal a day (p26) Ans : pittance
Answer:
(a) Look at that old man. He can barely I hear. (P5)
(b) My friend met with an accident yesterday. He was admitted to the hospital with many bruises. (P8)
(c) I saw a person near the bus stop yesterday. A bus was about to hit him. I screamed, but he couldn’t hear. He had lost the power of hearing. He was deaf, (p 14)
(d) The survivors in an earthquake had lost everything. They felt shattered. (PI 8)

Listen and Comprehend

Task-1: Listen to the teacher carefully and answer the questions that are given at the end.

1. Who took the blind man to Jesus? What did they request Jesus?
Answer:
His friend. They requested him to make him see things.

2. “Can you see now?” Who asked this? Could he see?
Answer:
Jesus asked him, ‘He could see a little’.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

3. Why did Jesus touch the blind man’s eyes again?
Answer:
Because he could see for some times.

4. What did the man see after Jesus touched his eyes again?
Answer:
He saw birds, flowers, people.

5. How did the man thank Jesus?
Answer:
He knelt down before and thanked Jesus.

Speak Well

Task-1:
Govind and his friend are on a visit to MEGA hospital. They want to get some information from the hospital staff. Some hints are given for you to help you ask questions and get answers
10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer 2

They were home after their visit to the hospital.
Describe the experience at the hospital to your brother.
(Elder brother: Govind, Younger brother: Hari)
Hari: Anna, you visited the MEGA hospital yesterday. Will you share your experience with me?
Govind: OK Putta, with pleasure.
Hari: How do visitors / Patients get the primary information at the hospital?
Govind: There is a reception counter, and the receptionist guides the visitors.
Hari: How are the patients taken to the ICU or Wards?
Govind: They are taken to the ICU or Wards on wheel chairs or stretchers.
Hari: Where do they shift the patients after
Govind: To the ward.

Read and Respond

Task-1: Read the passage given below and answer the questions at the end.
The first baby bomb was dropped on the densely populated industrial town of Hiroshima in Japan on 6th August 1945. The city of Hiroshima was flattened. At least 78,000 people and possibly many thousands more, were killed or fatally injured. As great a number were injured and all their dwellings were damaged or destroyed. The city’s military garrison was wiped out. Only a handful of doctors remained alive, and most hospitals and medical supplies were destroyed. Citizens of neighbouring towns described the burned, living and dead as no longer recognizably human, with their flesh raw and blackened, their hair gone and the features melted on their faces. It was the most shocking sight man had ever witnessed.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Questions:
1. The passage Is about a ………..(fill in the blanks)
Answer:
baby bomb dropped.

2. Where did the incident take place?
Answer:
Industrial town of Hiroshima.

3 How do you say that the bomb blast resulted in a great disaster?
Answer:
It resulted in killing 78,000 people and others suffered injuries losing their dwellings. The city’s military garrison was wiped out.

4. What had happened to the military garrison?
Answer:
It was wiped out.

5. The survivors couldn’t be given medical help. Why do you think so?
Answer:
Most hospitals and medical supplies were destroyed, only a handful of doctors remained alive.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

6. What tells you that the condition of the bomb affected people was horrible?
Answer:
The bodies were burnt and had become black. They were unrecognizable.

7. What is your feeling as you read the last few lines of the passage?
Answer:
It was the most shocking sight. It should not have happened.

Self-Assessment
Read the statement and put a tick mark in the appropriate box.

SI. No. Statement Yes No To some extent
1. 1 read the passage attentively.
2. I was able to read between lines. ‘
3. I was able to answer ‘how’ question.
4. I was able to share my feelings with my friends after reading the passage.
5. I’d like to read such stories and enrich my knowledge

Practise Writing

Given below is a profile of Mr. Rama Krishna the school clerk.

The same information is given in the form of a paragraph below.
Mr. Ramakrishna is 40 years old. He is a school clerk. He has solid built physique and is six feet tall. He is happy with his small
10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer 3

family-wife, a son and a daughter. Both of his children are college going. He is a commerce graduate. Gardening, bee-keeping and coin collection are some of his hobbies. He is a very popular person in his locality because he is helpful and soft-spoken. He is also the best gardener in the locality. He is not only a loving father but also an ideal gentleman among his neighbours.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Task-1 :
Prepare a bio-sketch of your father/mother. Then write a paragraph based on it.
Answer:
Bio-sketch: Mr. Ramesh is my uncle. He is 50 years old. His physic is very good. His is an ideal family. He has two children both are studying. My uncle has good hobbies. He helps people, watches sports, sings songs and loves all. He is never harsh and he always speaks good words. He is a good worker in the factory. He has got I many honors and he is not proud of his I honors. I like him very much.

Learn Grammar Through Communication

Task-1: We use various verb forms when we refer to future events depending on our plan or intention. Verbs are given in brackets. Use the right verb form and write down the sentences, f One example is given.
The following is the schedule of Chief Minister of Karnataka:
The Chief Minister of Karnataka ………….  (be+leave) for Delhi, this evening by a special plane. He …………………(arrive) in Delhi at 8 p.m. He …………. (be+go+meet) the M.Ps of Karnataka soon after his arrival. He ……….. (will+discuss) some important issues with the Prime Minister, tomorrow morning. He ………..(be+meet) party high command by tomorrow evening. He……….. (be+come back) to Bengaluru by the evening flight.
Answer:
The Chief Minister of Karnataka is leaving for Delhi, this evening by a special plane. He will arrive in Delhi at 8 p.m. He is going to meet the M.Ps of Karnataka soon after his arrival. He will discuss some important issues with the Prime Minister, tomorrow morning. He is meeting party high command by tomorrow evening. He is coming back to Bengaluru by the evening flight.

Task-2 :
Say your sister’s marriage will take place during the next month. The course of activities of the marriage is given below. Use the right form of verbs given in the brackets.
My sister’s marriage …………….. (be+arrange) to take place on 21st May. We ……………(be+go+to get) the invitation printed by the second week of this month. My parents …………….(will+visit) the relatives by 5th of May. All of us ………….. (will+be+go) to Bengaluru next week to buy some clothes and jewellery.
Answer:
My sister’s marriage is arranged to take place on 21st May. We are going to get the invitation printed by the second week of this month. My parents will visit the relatives by 5th of May. All of us will be going to Bengaluru next week to buy some clothes and jewellery.

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Task-3:
Complete the dialogue using the right form of verbs given in brackets.
Answer:
Ganesh: Hi, Gopal when will be your annual day celebrations?
Gopal: We will have it on 3rd January. Ganesh: Who is the chief guest?
Gopal: The local MLA will be the chief guest.
Ganesh: Perhaps you are busy with the cultural activities, aren’t you?
Gopal: Yes, I am.
Ganesh: Is it a daytime function?
Gopal: You’re right. It is a day time function.
(Note how different forms of ‘be’ are used.)

Make Reference – Newspaper

In a state newspaper you may find many pages according to the news. For example-

Page number News covered In the page/s
1 Breaking news of the day
2 to 3 District/Local news
4 to 6 State news
7 and 8 National news
9 International news
10 Advertisements / Classifieds
11 Editorial
12 TV and Entertainment
13 Business/Economy
14 Sports

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Task-1: Imagine you are the editor of a newspaper, pages of which follow the given arrangement as above. Now read the following captions of the newspaper carefully. In which page/s are you going to insert the following captions?
Answer:
10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer 4

10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer

Task – 2:
Read the following paragraph from a newspaper. Give a caption for the paragraph. Where would you like to fix/paste in the above arrangements made in the newspaper?
10th English Colours of Silence Lesson Notes Question Answer 5
Answer:
“International News

10th English Notes

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

KSEEB 10th English The Discovery Lesson Notes Questions and Answers

Check Your Understanding :
“Share your responses”
(Refer to Text Page No. 113):

Question 1.
Some physical features of Columbus are described/given in the text. Based on your reading complete the table.
Answer:
Physical Features of Columbus
i. Physique : tall, well-built
ii. Age : 46 years
iii. Hair : White
iv. Complexion : fair, ruddy
v. Face : Melancholic.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Usually we sing songs to express our joys and sorrows. Here the play begins with a song. What mood does this convey ?
Answer:
They are in dejected mood. They sing it to keep up their spirits.

Question 3.
There are limits to patience,’ says Diego. What does this suggest about Diego’sstate of mind ?
Answer:
He is impatient and seems to be angry.

Question 4.
Who do you think has the lives of fifty in his hands ? How ?
Answer:
According to Diego, Columbus has the lives of fifty in his hands. He has taken some of them as prisoners during his voyage.

(Refer to Text Page No. 114 & 115):

Question 1.
“A good sailor knows his place.” Says Columbus to Diego. The statement is ………..
(Choose the right answer from the options and complete the sentence.)
a. a piece of advice
b. an indirect command
c. a statement
Answer:
(b) an indirect command.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Which reaction of Diego to the sentence above justifies your choice? Quote the phrase indicating his reaction.
Answer:
He is angry but doesn’t show it. It is his repressed fury.

Question 3.
How does Pedro try to defend the drunken seamen? Was he right in defending them?
Answer:
Pedro defends the drunken seamen by calling them simple and drink for relaxation or to forget their worries. He is right in defending them because they do not the vision of the captain.

Question 4.
What is termed as his worst enemy by Columbus?
Answer:
According to Columbus, his enemy is his unbridled tongue.

Question 5.
The dialogue between Columbus and Pedro in section 2 reveals this trait of Columbus – (Choose the most appropriate response.)
a. dictatorial attitude
b. quick temper
c. hatred towards the seamen
d. selfishness
Answer:
(c) hatred towards the seamen.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 6.
“Columbus is always furious when he hears the song ‘Here’s a keg o’rum.’ ” What makes him react so?
Answer:
Because he thinks that God only desires to solve mysteries and not provide the solution.

(Refer to Text Page No. 116):

Question 1.
This section reveals the behaviour of (Fill in the blank)
Answer:
the servant Pepe and the seamen.

Question 2.
Why do you think Pepe prefers to be in the company of Columbus?
Answer:
Because he hates seamen.

Question 3.
Pepe is always eager to say that he is ever ………. to Columbus. (Fill in the blank.)
Answer:
loyal/grateful.

Question 4.
Pepe warns Columbus about some people. Who are they?
Answer:
He warns about seamen. He says that the seamen are horrible and desperate when they drink.

(Refer to Text Page No. 117):

Question 1.
How are the seamen expressing their discontent even as Columbus can hear them?
Answer:
Their noise grows louder which shows the deepening of their discontent.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Pepe is heard saying, ‘They shan’t’
a. Who are meant by ‘they’?
b. What does the boy mean by saying ‘They shan’t?
Answer:
They refer to the seamen. The boy says that they shall not come before Columbus and tell him.

Question 3.
‘The Santa Maria will be lighter for his carcass.’ Whose words is Pepe quoting here? (Choose the right answer and complete the sentence.)
a. Diego
b. Francisco
c. Pedro
d. Guillermo Ires
Answer:
(b) Francisco

Question 4.
Which statement of Francisco suggests that he too has lost his temper? Quote his words.
Answer:
“Discipline is a thing of the past” is the statement.

(Refer to Text Page No. 119):

Question 1.
‘Who’s to put him in irons?’ challenges Guillermo. The person meant by ‘him’ in this context is :
a. Guillermo
b. The first man to move towards Columbus
c. Columbus
d. The first man who challenged Columbus
Answer:
(a) Guillermo

Question 2.
7 will perform it myself,’ says Columbus. What does ‘it’ mean here?
Answer:
He will navigate the ship and put the men in irons.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 3.
‘Devil’s track to nowhere,’ says Guillermo. What does this suggest about the thinking of the seamen ?
Answer:
They didn’t know where they were going.

Question 4.
After ‘a perceptible pause,’ who grows more mutinous than others?
a. Name that character.
b. Quote his words.
Answer:
(a) Columbus,
(b) ‘Silence’

(Refer to Text Page No. 122):

Question 1.
In his somewhat a long speech, what does Columbus say he has discovered?
Answer:
He has discovered that loyalty passes like seaweed on an outgoing tide. Friendship breaks as a mast hollowed by worms breaks. He has further found out that Discipline, Duty, and honourable obedience are bubbles that burst at the first contact. Man remains himself. He also says that when a man is given a vision he must follow it alone.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 2.
Pepe excitedly declares that he is still loyal to the leader. What effect does it have on others like Juan and Guillermo?
Answer:
Juan and Guillermo still say that they are simple men and they will wait there for a day only.

Question 3.
Compare Francisco’s words of confession with what he had said earlier in anger. How does Columbus react to his confession?
Answer:
Francisco says that desperate men do not always act up to the best that is in them. He begs to forgive him. Columbus reacts saying to Francisco that his best can not be bettered. He bids him good night.

Question 4.
How does Pedro react to the words of Columbus that he thought he saw some flickering light?
Answer:
He responds positively that there is a light & says ‘Glory to be God!’

Question 5.
Do you consider the ending to be happy? Justify your answer.
Answer:
As a reader, I consider the ending a happy one. The seamen wanted to return to their homes and meet their families.
They wanted to return to Spain but when they find light and land, they forget everything and rejoice with the captain. The defiance of Columbus with his crew is resolved. The conflict comes to an end.

Think about the text

Question 1.
‘Mutiny is an ugly word,’ says, Diego. Is mutiny an ugly word? If so, why?
Answer:
Here in this context, “Mutiny” is an ugly word, because Juan and Diego expressed their frustration and they have lost patience. But mutiny is a word which means ‘rebellious”. It shows rebellious attitude. It appears rather a harsh word.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 2.
‘Columbus feels that whatever he does, it is God’s will.’ What ‘will’ of God does he like to fulfill through this venture?
Answer:
Columbus has set out to discover a New World and carry out the commands of his King and queen. It is God’s will. He has to carry out his mission.

Question 3.
Columbus says, “would God implant the desire to solve mysteries and not provide the solutions?” Identify the mood of Columbus in saying this.
Answer:
Columbus’ word is rather serious and grave.

Question 4.
Pepe says, “Everybody doubts… except me.” Why do you think he is an exception?
Answer:
He knows the plight of the seamen. He believes them. So he is an exception.

Question 5.
Usually people feel desperate when they fail to get something they want. In the play The Discovery’, why do the crew-mates of Columbus feel desperate?
Answer:
Columbus is often at open defiance with his crew. It builds up a conflict. When the seamen sing songs, he feels irritated. He tells them to stop it. They are not allowed even to sing to keep up their spirits. Columbus is a strict disciplinarian and he wants it to be followed by all. He never entertains mutinous thoughts. He wants to fulfill his mission. He doesn’t allow anybody to behave as they like. He wants them to follow his will. So they feel desperate.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 6.
“Discipline knows no buts.” Why is discipline needed in one’s life?
Answer:
Discipline gives a different colour to our life. If we are disciplined everything goes well. We feel happy ourselves.

Question 7.
Comparing with his co-mates, Columbus makes some statements that he is different from others. One statement is given. Add some more statements to the list.
Answer:
i. I am not ungrateful.
ii. It is my will.
iii. I will perform it myself.

Question 8.
Columbus says, “Shall simple men judge their betters?” Don’t you think simple men also possess the ability of judgment?’ Share your opinion with your friends.
Answer:

 For Against
i. Simple men also can judge. i. Simple men do not have proper understanding.
ii. They too have knowledge. ii. They fail to judge people.
iii. They see life. iii. They can’t judge their superiors.

Question 9.
How is the excitement of finding a new land expressed by different characters at the end of the play? e.g. Pedro says, “It is, sir, Glory be to God.”
Answer:
Sailor says, “A light! Blessed Mother of God.”
Voice of the other seamen : A light ! Land ! Land !

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Question 10.
‘Your best cannot be bettered’, says Columbus. This statement implies that
a. None is perfect at any time.
b. There is always scope for improvement.
c. Once we reach the level of being best, we can never improve.
d. Columbus is not totally happy with Francisco. (Choose the best option)
Answer:
(c) Once we reach the level of being best, we can never improve.

Question 11.
Swami Vivekananda says, “Purity, Patience and Perseverance are the essentials to success -And above all, Love.” Does Columbus possess all these qualities? Justify.
Answer:
Columbus has the quality of perseverance and purity. He never deviates from his aim or his mission. He has the quality or love towards exploration. But he is short-tempered and authoritative. He uses power to curb the freedom. It is because of this the crew retaliates.

Question 12.
Find below the words that refer to Columbus and words that refer to mutinous sailors. Classify them in Column A and B accordingly. Refer to a dictionary, if necessary. (revolting, sheepish, short-tempered, authoritative, bold, ungrateful, farsighted, submissive, silently angry, visionary, disloyal)
Answer:

A. Columbus

B. Mutinous sailors

short-tempered,
authoritative,
bold,farsighted,
visionary.
Revolting,
sheepish submissive,
silently angry,
disloyal, ungrateful.

Question 13.
An incomplete paragraph is given below. Fill in the blanks choosing appropriate words and phrases given in brackets. (vision, faith, God, bursts, voyage, the end, sea weeds, new land, man)
This discovery, says Columbus is a ………………… of discovery. Apart from discovering the ……………. he has come to know of many things. First, he says, one has to depend on one’s ……………….. not on the support of others. For, loyalty is as temporary as the ………… on a tide. In the beginning, there may be some discipline, but soon it like a balloon. Ultimately what remains is in oneself. The daring nature of Columbus survives till,……………… and he attributes his success to the blessings of …………….
Answer:
This discovery, says Columbus is land he has come to know of many things. First, he says, one has to depend on one’s vision, not on the support of others. For, loyalty is as temporary as the sea weeds on a tide. In the beginning, there may be some discipline, but soon it bursts like a balloon. Ultimately what remains is faith in oneself. The daring nature of Columbus survives till the end, and he attributes his success to the blessings of God.

Enrich Your Vocabulary

Task-1:
Look at the words given in the diagram.
They are close in their meanings.
Choose the most appropriate word from the diagram and fill in the blank, e.g.,
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 1
Answer:
Bhuvana: Hello! Students, I came to know that you are going to visit Mercara, aren’t you?
Students: Yes madam. It’s rather hot here. So we would like to visit Mercara for the weather is pleasantly cold there.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Task-2:
In each of the following diagrams one word is given. Find out words that belong to the same set of meaning given in the rectangle box and complete the respective diagram. Consult a good dictionary to know more words and meanings.
Answer:
amazed, hardly, mammoth, border, astonish, scarcely, large, edge, enormous, verge, inadequately, shock, huge, meagerly, margin, abundant, rarely, limit, surprise, stun.
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 2

Task-3:
Now use the appropriate words in their appropriate forms to fill in the blanks in the following sentences.
1. The children were so excited that they…………..
could speak.
Answer:
hardly

2. The chemical pollution poses a threat to the population on a scale.
Answer:
large

3. The mutinous sailors were ……….. by the boldness of Pepe.
Answer:
shocked

4. The noise ………. Ramesh, and he dropped his glasses on the floor.
Answer:
stunned

5. Javeed, the policeman was armed to face the robbers ……….. home alone.
Answer:
inadequately, in the large

6. They won a …………victory in elections.
Answer:
huge.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Task- 4 :
We use many words to describe persons. Parts of the human body or appearance are given in bubbles in column ‘A’. Describing words are given in rectangle boxes in column ‘B’. Match them and write answer in column ‘C’.
Answer:
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 7

Task-5 :
Using the words given in the table above, describe the one who is dear and near to your heart. One is done for you.
Answer:
Mamatha, my friend is tall, slim and fair. With her oval face and wavy hair she looks very attractive. Not only is she clever and smart, but social and reliable also. Surrounded by a host of friends, she spends time cracking jokes. No wonder, then, that she is the uncrowned queen of our college.

Listen and Comprehend

Task-1: Listen to the teacher, repeat, classify and write in the respective column.
Proverb: a short well-known statement that gives advice or expresses something that is generally true.
Saying: a well-known short statement that expresses an idea most people believe to be true and wise.
Tongue-twister : a word or phrase that is difficult to say quickly.
Travel Announcement: announcements made at the bus-station, railway station or airport. Instructions: the written information that tells you how to do or use something.
Answer:
Proverbs :
1. There are many slips between the cup and the lip.
2. Birds of a feather flock together.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Savings :
1. When luck kicks, no one checks.
2. Born poor is not a sin, but dying poor is.
3. It is very easy to defeat someone, but it is very hard to win over someone.
4. A ship is always safe at the shore. It is was not built for that. So take risk and achieve more.

Tongue-twisters :
1. She sells sea shells at the sea shore.
2. Don’t trouble until trouble troubles you; if you trouble, trouble will trouble you.
3. car rally, lorry rally.

Travel Announcements :
1. Airavatha 2222 is at platform-10. It leaves for Mysore at 10.00 a.m.

Instructions/Warnings :
1. Don’t pluck flowers in the garden.
2. Switch off your mobiles at the petrol bunk.
3. Hereby all the passengers are requested to fasten their safe belts.
4. Keep distance between vehicles.
5. Always keep to your left on the road.

Task-2 :
Collect as many sentences as possible for each heading and write. Your teacher will guide you in this regard.

Self-Assessment

Read the statement and put a tick mark in the appropriate box.

SI. No. Statement Yes No To some extent
1. I was able to listen to the instructions of the teacher.
2. I was able to classify the sentences in different headings.
3. I grasped the meanings of proverb, saying etc.
4. I have got interest in reading instructions, proverbs etc.
5. I have got interest in collecting proverbs, sayings, tongue- twister etc.

Speak Well

Seeking Permission (Imagine Columbus meeting King Ferdinand II of Argon and Isabella I of Castle to’seek their permission for his voyage to find sea-route to India. Complete the dialogues choosing sentences given in the box.
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 3
Columbus : Good morning, your Majesty.
Ferdinand : Very good morning.
Isabella: Columbus. Are you ready with your plans ?
Columbus : Yes, your Majesty. Could I present my plans ?
Isabella: First tell us about your destination.
Columbus : I have a great desire to find out sea-route to India.
Isabella: Oh! That’s a good idea, but we’d like to refer your plan to a committee.
Columbus : As your Majesty desires. (After a long pause.)
Isabella: Dear Columbus, our committee members feel that you have grossly underestimated the distance to India.
Columbus : I beg your pardon, they are wrong.
Isabella: They also feel vour idea is impractical. In fact, they insisted that we reject it.
Columbus : Oh. no. please don’t do that. I’ve full confidence in what I’m going to do.
Isabella: In that case, will an allowance of 12,000 maravedis be enough?
Columbus : Thank you so much. May I ask something else too ?
Isabella: Of course, well give an order to provide you with food and lodging till you get ready to sail .
Columbus : I’m extremely thankful to your majesty.
Isabella: May God bless you. Bon Voyage!

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

a. As your Majesty desires.
b. Thank you so much. May I ask for something else, too?
c. They also feel your idea is impractical.
In fact, they insisted that we reject it.
d. Columbus, are you ready with your plan?
e. I have a great desire to find out sea route to India.
f. May God bless you! Bon voyage !

Read and Respond

Task-1
Observe the Graph 4A’. It gives the information about the number of students who are late to the class on
the workIng days. Based on your observation answer the questions given below.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 4

1. The same numbers of students are late on two days. Which days are they?
Answer:
They are Tuesday and Thursday.

2. How many students are late on Friday?
Answer:
15 students are late on Friday.

3. On which day are most of the students late?
Answer:
On Monday.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Task-2 :
Observe the Graph. Based on your observation answer the questions given below.
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 5

A Fill in the blanks:
1. The graph shows the _______ read by ______ and ________
Answer:
books. Basava, Emily

2. On day 2, __________ read more books than ___________
Answer:
Emily. Basava.

B. Answer the following questions:

Question 1.
Until the fourth day, which student read books in an increasing order?
Answer:
Basava

Question 2.
Name the day on which both the students read the same number of books.
Answer:
On day fourth

Question 3.
Name the days on which Emily read more number of books than Basava.
Answer:
On the second and fifth day.

Question 4.
Over a period of 5 days who between the two had improved his/her reading habits better?
Answer:
Emily.

Practise Writing
e-communication

Task-1:
Study the following e-mail sent by Hemanth to his friend Shiva Shakti describing the experience of being drenched in a sudden shower of rain.
Answer:
10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer 6

Now sit with your partner/partners and imagine that you were one of the crew- i mates of Columbus. You wanted to convey a message to your friend about the discovery of the New World. How would you send it in a message format?
The date you set sail.
Places of visit.
Talks you listened to.
People you met.
Weather you had felt.
Answer:

Dear Ravi,
You know, I was one of the crew- mates of Columbus about the discovery of the New World. We set sail on 11th October 1492 from Spain. We could see many places and as you know the strict disciplinarian Columbus. He used to tell us to be strict, disciplined and serious. We could meet many people that is sailors. The weather was extremely cold during the night. On the whole it was a pleasant voyage.
Looking forward to your reply.
Arun

Learn Grammar Through Communication

Task-1:
Some sentences are given in columns A and C. Some co-ordinating conjunctions are given in column B. Match and combine them to form compound sentences.

A B C
Pepe stood at the stairs for his crew would have turned violent.
They were singing or else god is our guide.
Pepe was still a boy and the men could not go up.
Columbus was an able leader but they were danc­ing.
We will reach the shore (and) so he was bold

Answer:

Pepe stood at the stairs SO the men could not go up.
They were singing and they were danc­ing
Pepe was still a boy but he was bold.
Columbus was an able leader or else his crew would have turned violent
We will reach the shore for God is our guide.

Complex Sentence
Read the following sentences. Some words are underlined.

  • Although Pepe was a boy, he was very useful to Columbus.
  • Columbus was furious when he heard the song.
  • They sailed until they reached the island.
  • We sail because it is God’s will.
  • I hope that we are not entertaining mutinous thoughts.
  • This is the vision which God has given me.
  • Friendship breaks as a mast is hollowed by worms.

Look at the first sentence. It has two cluses.
– Pepe was a boy – He (Pepe) was very useful to Columbus.
The word ‘Although’ is added to the first claus, reading: “Although Pepe was a boy.” Now this does not make complete meaning. So. it is a dependent clause. the clause, ‘He (Pepe) was very useful to Columbus’ can stand on its own, and so, itr is an independent clause. So, the given sentence has two parts. Although Pepe was a boy – dependent clause . He (Pepe) was very useful to Columbus independent clause. The entire sentence is a complex sentence. ‘Although’ is a subordinate conjunction.

10th English The Discovery Lesson Notes Question Answer

Task-2:
Analyse the remaining sentences given above.
Answer:
Sentence — Clause
• Columbus was furious : Independent

• When he heart the story: dependent
They sailed : Independent
until they reached the island: dependent

• We sail : Independent
because it is God’s will: dependent

• We are not entertaining mutinous
thoughts : Independent
I hope that : dependent

• God has given me : dependent
This is the vision : independent

• Friendship breaks : Independent
as a mast is hollowed by worms: dependent

Task-3:
Frame complex sentences using the subordinate conjunctions given in the box. One example is given.
though, while, as long as, since, where, unless, in order that, as if, that, whenever
e. g., Whenever he comes to Dharwad, he meets me.
Answer:

  • I do not know if Ramesh will come today.
  • I tried to know where Kamala lived.
  • Unless you show your identity I won’t allow you.
  • Though his intentions are kind, he is sometimes a hard master.
  • He will not pay unless he is compelled.
  • Since I am unable to get much I accept little.
  • While my parents are absent I cannot come.
  • He rushed to help his friend in order that he could save him.
  • I will be confident as long as you stay with me.
  • He stood silent as if he were an idol.
  • It is a pity that we should have to undergo this disgrace.

10th English Notes

Consumer Education Questions and Protection Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Consumer Education and Protection Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The other name of the Consumer is ______________
Answer:
user

Question 2.
Person giving goods or services for money is called ______________
Answer:
provider

Question 3.
The Consumer Day is observed on ______________ every year.
Answer:
March 15

Consumer Education and Protection and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
In the case of compensation exceeding 5.00 lakhs, the complaint has to be submitted to the ______________
Answer:
District Forum

II. Answer the following questions in one word or sentence each

Question 1.
Who is called a consumer?
Answer:
Consumer is a person who buys goods or hires or avails services for a consideration called Price or Wages.

Question 2.
What is the main aim of Consumer Movement?
Answer:

  • The Act accords importance for safety and quality.
  • Avoiding production and sale of dangerous goods.
  • Prevention of Trade Malpractices in the market.
  • Supervision on Quality, Weights, Measures and Price.
  • Compensating the consumers in case of any problem arising as a result of trade.
  • Creating awareness to the consumers through Consumer Education.

Question 3.
What is the Right of every Consumer?
Answer:
The right of every consumer is to get quality goods and services.

Question 4.
When did Consumer Protection Act come into force in India?
Answer:
1986

Question 5.
Who appoints the President of the District Consumer Forum?
Answer:
State Government.

III. Answer the following questions in two or three sentences each

Question 1.
What are the problems faced by consumer?
Answer:
Cheating over charging defective goods etc.

Question 2.
What are the causes for consumer exploitation?
Answer:
During the past the Producers were supplying goods directly to the consumers e.g- milk, fruits, vegetables etc., without any hindrance of middlemen. When agricultural occupations developed, it changed the marketing methods. The direct transactions between the producer and consumer has almost stopped.

The Price Fixation of the goods and services was done mainly by the middle men. It led to many hindrances. Consumers had to undergo various difficulties and problems. They incurred many losses. The development of information technology has led to Tele shopping Through Tele shopping the consumer can sit at home and directly buy the goods from the traders.

Consumer Education and Protection and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
Mention the four important aims of the Consumer Protections Act.
Answer:

  • The Right to Protect: against the marketing of goods which are hazardous to life and property of the consumers.
  • The Right to Information: information about the quality, quantity, purity, standard etc, to protect the consumer against unfair trade practices.
  • Right to Choice: Wherever possible access to variety of goods at competitive prices.
  • Right to be Heard: The interests of the consumers to be heard with due consideration,
  • Right to seek Redressal: Against the unifair trade practices or unscrupulous exploitation.
  • Right to Consumer Education: The Consumer are to be educated about their rights.
  • Right to stop: exploitation
  • Right to healthy: environment that is good physical environment to enhance the quality of their life.

Question 4.
What are the major functions of the Consumer Protection Council?
Answer:
1. Functions of consumer protection councils

2. Providing speedy redress to consumers complaints through negotiation, mediation and conciliation; Seeking ways and means of removing from

3. The markets hazardous products and causing offenders to replace such products with safer and more appropriate alternatives; Publishing from time

4. To time list of products whose consumption and sale have been banned, withdrawn, severally restricted or not approved by the Federal Government.

5. Causing an offending company, firm, more appropriate alternatives; Publishing from time

6. To time list of products whose consumption and sale have been banned, withdrawn, severally restricted or not approved by the Federal Government.

7. Causing an offending company, firm, trade association or individual to protect, compensate, provide relief and safeguards to inured consumers]

8. Or communities from adverse effects of technologies that are inherently harmful, injurious, violent or highly hazardous; organizing and undertaking

9. Campaigns and other forms of activities that will lead to increased public consumer awareness;

10. Encouraging trade, industry and professional associations to develop and enforce in their various fields, quality standard designed to safeguard

11. The interest of consumers; Issuing guidelines to manufacturers, importers, dealers and wholesalers in relation to their obligation under the CPC

12. Enabling law;

13. Encouraging the formation of voluntary consumer groups or associations for consumers well being; Ensuring that consumers interest receive due

14 Consideration at appropriate for a and providing redress to obnoxious practices or the unscrupulous exploitation of consumers by companies, films,

15 Trade associations or individuals;

16. Registering and monitoring products, services and sales promotions in the market place.

Consumer Education and Protection and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 5.
Mention three stages of Consumer Courts.
Answer:

  1. District Forum
  2. The State Commission
  3. The National Commission.

Question 6.
What are the methods to follow to file a complaint in consumer court?
Answer:
The methods to be followed to ‘ file a case in consumer court :

  • There is no prescribed proforma to file a case.
  • The complaint may be typed one or hand written.
  • The complaint should include the name of the person (complainer), Full address and Telephone Number.
  • The person or organization against whom the complaint is made should be, mentioned clearly with address.
  • The particulars of the goods by which the loss has incurred and the amount of loss should be. specified clearly. The bill or receipt should be enclosed O There is no fees or stamp duty for the complaint
  • No advocate or lawyer is required. The consumer himself/herself can argue.

Additional Questions and Answers

Question 1.
Write a short note on District Forum.
Answer:
District Forum: There shall be a forum at each district. A qualified district judge nominated by the state government president over the deliberations. It entertains the complaints where the value of goods and services is less than Rs. 20 lakhs. There shall be two members of whom one shall be a woman.

Question 2.
Which court does a consumer approach for complaints exceeding 20 lakhs?
Answer:
The State Commission.

Question 3.
Who appoints the president of the National Commission?
Answer:
The Central Government

Question 4.
Mention some Consumer Protection Acts in India.
Answer:
Essential Commodities Act, Weights and Measures . Act, Act against Adulteration of Food Articles; The Government of India Act 1965 are some consumer protection acts implemented by the Government.

Question 5.
What is tele shopping?
Answer:
The consumers instead of going to traders can place order for the goods which are advertised over Television and other media. Through Internet, SMS or Telephone consumers can place the order for the goods selected. Payment can be made after receiving the goods at door. This transaction is called Teleshopping.

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
The person who supplies goods in services is
(a) Provider
(b) Consumer
(c) manufacturer
(d) middle man
Answer:
(a) Provider

Question 2.
Consumer movement started in India in
(a) 1956
(b) 1905
(c) 1985
(d) 1972
Answer:
(b) 1965

Consumer Education and Protection and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
‘World consumers day’ is celebrated on
(a) March 15th
(b) March 18th
(c) March 1st
(d) March 22nd
Answer:
(a) March 15th

Question 4.
Which Act of India promotes consumer Right?
(a) Essential Commodities Act
(b) Weights and Measures Act
(c) Adulteration of Food Articles Act
(d) Consumer Protection Act
Answer:
(d) Consumer Protection Act

Question 5.
‘Consumer Movement’ first began in
(a) India
(b) Japan
(c) USA
(d) England
Answer:
(c) USA

10th Class Social Science Question Answer

Globalization of Business Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Globalization of Business Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Discuss the following questions in group and then answer.

Question 1.
What is Globalization? Explain
Answer:
Globalization a new phenomenon to business field, the period between 1970 and 1913 played a growing trend towards globalization. But after 1980 Globalization achieved a great progress in the economic reforms of developing countries. Of late the achievements in technology, communication and Internet communication systems have made large business units as global units that mean the activities of these large business units are not confined only to the place where they are established but spread all over the world.

As a result of this the close relation and interdependence among the countries of the world has increased and market have become world wide units.

Globalization of Business and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 2.
“Globalization is the worldwide economic movement” substantiate your answer.
Answer:

  • Globalization is the increasing cross border movement of goods and services.
  • International flow of capital, technology and information
  • Formation of one worldwide market by obtaining raw materials and other resources from cheap market
  • Production of goods in any region of the world at cheaper cost.

Question 3.
What are the advantages of Globalization?
Answer:

  • Globalization promotes economic growth and generates a wider range of products and services.
  • Globalization helps to increase the standard of living of the people
  • Globalization has made the availability of the similar type of products all over the world.
  • Globalization increases the GDP of a country.
  • Globalization has helped in increasing the income of the people
  • By buying the products from other countries, customers are offered a much wider choice of goods and services.
  • Globalization creates competition for local firms and thus keeps the costs down.
  • Globalization promotes specialization. Countries can begin to specialist in those products that are best at making.
  • Economic interdependence among different countries can build improved political and social links.

Question 4.
Make a , list of the characteristics of Globalization.
Answer:
Main characteristics of Globalization:

  • Increases international trade at a faster rate for the growth of world economy.
  • Increases the international flow of capital including foreign investment.
  • Globalization creates international agreements leading to organizations like to WTO and OPEC (Oil Producing and Exporting Countries)
  • Development of global Financial system.
  • Increases the role of international organizations such as WTO. WIPO (World intellectual Property Organization) IMF (International Monetary Fund), etc., that deal with international transactions.
  • Increases economic practices like outsourcing by multi¬national corporations.
  • Creates international cultural exchange.
  • Spreading of multi¬culturalisation and better individual access to cultural diversity.
  • Creates international travel and tourism.
  • Greater immigration including illegal immigration.
  • Spread of local foods such as Pizza and Indian food to other countries.
  • Development of global telecommunications infra¬structure and greater transfer- border data flow.
  • Use of technologies such as exchange of data technology, Internet communication satellites and cell phones improves.

Globalization of Business and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 5.
Explain the negative aspects of Globalization with examples.
Answer:
Disadvantages of Globalization (Negative impacts of Globalization)
Though it is true that the globalization has brought new dimensions to this world and people are mingling with each other more freely and professionally, there are certain challenges one need to face in accepting the new-u-tum… some of the negative impacts of globalization are as follows.

1. In order to cut down costs, many firms in developed nations have outsourced their manufacturing and white collar jobs to Third-World countries where the cost of labour is low. Globalization has also led to an increase in activities such as child labour and slavery.

2. Globalization has resulted in a fiercely- competitive global market with the embarrassment of unethical practices in business dealings.

3. It is also observed that globalization helped terrorists and criminals.

4. Globalization has expanded the growth and development of cities which has been reduced to garbage-dumps where all the industrial waste is accumulated and pollution levels are sky-high.

5. Fast food chains like McDonalds and KFC are spreading fast in the developing world. People have started consuming more junk food. This results in the degradation of health and spread of diseases. The traditional family attached food habits are being slowly disappearing.

6. Another comment leveled is that the rich are getting richer and the poor are struggling for a square meal.

7. Some of the deadly viral diseases such as AIDS and CANCER, Dengue fever etc., Spread all over the world.

8. Globalization has led to environmental degradation.

9. The amount of raw materials needed to run industries and factories is taking a heavy toll on the natural reserves of planet earth and pollution has severely impacted the quality of air that we need so much for our survival.

10. The other challenges of globalization are cheap imports of goods from developing nations could lead to unemployment in developed countries whefe the cost of production is high.

11. Further it leads to Increased competition for infant industry, and Small scale industries and by dumping’ of goods by certain countries at below cost price may harm industries in other countries.

Globalization of Business and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Additional Questions and Answers

Question 1.
Explain the factors which include in Globalization.
Answer:
Globalization refers to the worldwide phenomenon of technical, economic, political and cultural exchanges, brought about by modern communication, transportation and legal infrastructure as well as the political choice to consciously open cross-border links in the international trade and finance.

Globalization encourages international ‘capital and trade overcoming the political barriers among the countries.
Globalization creates free trade zone by removing the import and export duties.

Through container service in shipping, globalization reduces the transportation expenses.
Globalization helps to reduce the restriction on capital investment or fully removes the barriers on capital flow.

Globalization creates subsidies to the worldwide trade organization.
Globalization creates harmonization of intellect property laws across the majority of states which have more restrictions.
Ex: Some patent goods of China are found in some prominent business houses of America.)

Question 2.
Write a short note on World Trade Organisation.
Answer:
The World Trade Organization (WTO) is the only global international organization dealing with the rules of trade between nations. WTO office is located at Geneva in Switzerland, established on 1st January 1995. At present 149 countries of the world are the members of WTO. The members meet once in two years to take decisions.

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
The’World Trade Organisation’ came into existence in
(a) 1990
(b) 1992
(c) 1993
(d) 1995
Answer:
(d) 1995

Globalization of Business and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 2.
The mediator in administering world trade agreements is
(a) UNO
(b) World bank
(c) World trade organization
(d) International Monetary Fund
Answer:
(c) World trade organization

Question 3.
The growing economic interdependence of countries world wide is a result of
(a) Industralization
(b) Computerization
(c) Globalization
(d) Communication .
Answer:
(c) Globalization

Question 4.
Unemployment in developing countries has increased’due to
(a) automation
(b) computerization
(c) competition
(d) globalization
Answer:
(d) Globalization

Question 5.
The expansion of WIPO is
(a) World industrial production organization
(b) World intellectual property organization
(c) World Infrastructure protection organization
(d) World import promotion organization.
Answer:
(b) World intellectual property organization

10th Class Social Science Question Answer

Entrepreneurship Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Entrepreneurship Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The word entrepreneur has come from the French word _____________
Answer:
Entreprende

Question 2.
The process of action, an entrepreneur undertakes to establish an enterprises is called _____________
Answer:
Entrepreneur

Question 3.
The person who developed Apollo Group of hospitals was _____________
Answer:
Dr. Prathap Reddy

Entrepreneurship and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
The Chairperson of Wipro is _____________
Answer:
Azim Premji

II. Discuss the following questions in group and then answer

Question 1.
Who is an Entrepreneur?
Answer:
‘Enterpreneur’ is an inventor of new ideas and business processes.

Question 2.
“Entrepreneurship is a creative activity”. How?
Answer:
Entrepreneurship is a creative activity. It is the ability to create and build something. It is a knack of sensing the opportunity where others see chaos, contradiction and confusion.

Entrepreneurship is the attitude of mind to seek opportunities, take calculated risks and derive benefits by setting up a venture which comprises of numerous activities involved in it. Entrepreneurship is a philosophy. It is the way one thinks, one acts and therefore in can exit in many situtations, let it be business or government or in the field of education, science and technology or proverty alleviation or any others.

Question 3.
What are the characteristics of Entrepreneurship?
Answer:

  • Creativity
  • Innovation
  • Dynamism
  • Leadership
  • Team building
  • Achievement motivation
  • Problem solving
  • Goal orientation
  • Decision making
  • Self Confidence

Question 4.
Explain the importance of an Entrepreneur.
Answer:
Entrepreneurs occupy a central position in a market economy. They serve as the “Spark plug” in the economy’s engine, activating and stimulating all dynamic activities for the economic progress of a nation and to spread its activities worldwide. So they must be encouraged and rewarded. A society become prosperous only when it rewards and encourages the Entrepreneurial activities because they are the critical determinants for success, prosperity, growth and opportunity in the economy.

The most dynamic societies in the world are those that have more entrepreneurs. Entrepreneurs promote capital formation by moblising the idle savings of the public. They employ their own as well as borrowed resources for setting up their enterprises. Such type of Entrepreneurial activities tends to value addition and creation of wealth, which is very essential for the industrial and economic development of a country.

It is the Entrepreneurial energy, creativity and innovation that trigger the produciton and sale of new product and services. It is the Entrepreneur, who undertakes the risk of the enterprise in search of profit and seeks opportunities to earn profit and strives hard to satisfy the needs.

Entrepreneurship and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Additional Questions and Answers

Question 1.
Explain the major role played by Entrepreneur in the economic developmetn of a country.
Answer:
1. Entrepreneur promote capital formation by mobilizing the idle savings of the citizens. They employ resources for setting up their enterprise.

2. Entrepreneurs provide large scale employment to artisans, technically qualified persons and professionals.

3. Entrepreneurs help the country to increase the Gross Domestic product (GDP) and Per Capita Income.

4. Entrepreneurs encourage effective mobilization of skill, bring in new products and services and develop market for the growth of the economy.

5. Entrepreneurs enable the people to avail better quality goods at lower prices which results in the improvement of their standard of living.

6. Entrepreneurs promote development of Industries. They help to remove regional disparities by industrialising rural and backward areas.

7. Entrepreneurs contribute towards the development of society by reducing concentration of income and wealth.

8. Entrepreneurs promote country’s export trade.

9. Entrepreneurs work in an environment of changing technology and try to maximise profits by innovations.

Question 2.
Mention some self – employment opportunities for an Entrepreneur.
Answer:

  • Advertising Agencies
  • Marketing Consultancy
  • Industrial Consultancy
  • Equipment Rental and Leasing
  • Photo copying centres
  • Industrial Research and Development
  • Industrial Testing Labs.
  • Internet Browsing/Setting up of Cyber Cafe.
  • Installation and Operation of Cable and T.V. Network
  • Creche and Beauty Parlours.

Question 3.
What are the functions of an Entrepreneur?
Answer:

  • Entrepreneur starts business activity by preparing various plans relating to business
  • He organises factors of production.
  • He takes decisions about product, technology, marketing employment etc.,
  • He co-ordinates things effectively
  • He introduces new methods into practice.
  • He handles budget of his concern
  • He bears risk and uncertainty.
  • He gives directions to the business firm and ensures its effective operation.

Question 4.
Name any five financial institutiuons that provide loans for an Entrepreneur.
Answer:
Some of the important financial institutions are :

  1. Industrial Development Bank of India (IDBI)
  2. National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD)
  3. Export and Import Bank (EXIM BANK)
  4. Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
  5. Industrial Finance Corporation of India (IFCI)
  6. Industrial Credit & investment Corporation of India (ICICI)
  7. Industrial Re-construction Bank of India.
  8. Commercial & other Banks.
  9. State Finance Corporations.

Question 5.
How do promotional organisation support entrepreneurs.
Answer:
Government at State and Central level has introduced many measures to support the growth and development of entrepreneurs. A number of promoting agencies and institutions have been setup to help emerging entrepreneurs to start especially, small 86 medium scale enterprises. These institutions support the entrepreneurs in respect of training, financing and marketing.

Entrepreneurship and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 6.
Name any five promotional organisations established by the government.
Answer:

  • District Industrial Centres (DIC’s)
  • Small Industries Development Corporation Ltd. (SIDC)
  • National Small Industries Corporation (NSIC)
  • Small Scale Industries Board (SSIB)
  • Small Industries Service Institutions (SISI)
  • Industrial Estates (KIADB)
  • Khadi & Village Industries Corporation (KVIC)
  • Technical Consultancy Organisations (TCO)

Question 7.
Write a brief profile of ‘Narayan Murthy’ of infosys Technologyes Ltd.
Answer:
‘Narayan Murthy’ is one of the founders of “Infosys Technologies Ltd”. in 1999. Infosys became the first Indian company to be listed on NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations.) By 2006, the company employed over 50000 people and had a turnover of two billion dollars. Murthy has always believed that honesty, transparency and moral integrity are the key factors for the success.

Question 8.
Write a brief profile of any one of women entrepreneur’s of Karnataka.
Answer:
Kiran Mazumdar Shah: She is the Chairman and Managing Director of Biocon Ltd., the largest Bio-technology company in India. She started Biocon in 1978 in a rented garage, faced with variety of problems and challenges because bio-technology was a new field and a woman entrepreneur promoted such an enterprise was very rare. She crossed over all entrepreneurial barriers and made Biocon a success.

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
An inventor of new ideas and business Process is
A. Self employed
B. Scientist
C. Entrepreneur
D. Employed
Answer:
C. Entrepreneur

Question 2.
The process of an individual establishing his Enterprise is
A. Team Ship
B. Entrepreneurship
C. Friendship
D. Leadership
Answer:
B. Entrepreneur

Entrepreneurship and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
The important characteristic of an Entrepreneur is
A. Creativity
B. Sensibility
C. Productivity
D. Ability
Answer:
A. Creativity

Question 4.
The process of creating some thing new is
A. Creativity
B. Skill development
C. Innovation
D. Dynamism
Answer:
c. Innovation

Question 5.
A Tea – Seller is
A. Entrepreneur
B. Self – employed .
C. Small – businessman
D. Employed
Answer:
b. Self – Employed

10th Class Social Science Question Answer

Banking Transactions Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Banking Transactions Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The words ‘Bank’ has been derived from the French word ___________ .
Answer:
‘Banque’

Question 2.
The Banker’s Bank is ___________.
Answer:
‘Mother ‘ of Banks’

Question 3.
An example for Nationalised bank is ___________.
Answer:
State Bank of India

Banking Transactions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
The National saving certificates are issued by ___________.
Answer:
Indian Postal Deportment

Question 5.
The type of account where any number of transactions can be made in a day with Bank is ___________ .
Answer:
Current Account

Question 6.
The deposits for a fixed term can be deposited in ___________ account.
Answer:
Term of Fixed Deposit Account

II. Answer the following questions after discussion with your friends.

Question 1.
What is a bank?
Answer:
Banks are financial institutions which use the money deposited by customers as investments and have agreed to return it whenever the customers require their money.

Question 2.
List out the characteristics relating to bank transactions.
Answer:
The characterises of a Bank are:

  • Dealing with Money
  • Individual / Firm or Company
  • Acceptance of Deposits
  • Lending Loans
  • Payment and with drawal
  • Agency and utility service
  • Profit and servile Orientation
  • Ever increasing function
  • Connecting Link
  • Banking Business
  • Name Identity

Question 3.
What are the functions of a bank?
Answer:
Functions of Banks are :
(a) Accepting deposits from public and others.
(b) Lending money to public (Loans) and other institutions.
(c) Transferring money from one place to another (Remittances)
(d) Collecting money on cheques, drafts and bills.
(e) Discounting of bills.
(f) Hiring safe deposit lockers.
(g) Conducting foreign exchange transactions.
(h) Keeping valuables in safe custody.
(i) Issuing letters of credit and guarantee
(j) Conducting government transactions (State & Central)

Banking Transactions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
Explain the relationship between the banker and its customers.
Answer:
Relationship between Bankers and customers :
The relation between a banker and customers falls under two broad categories, namely-
1. General relationship
2. Special relationship

1. General relationship

  • Primary Relationship (Debtor and creditor relationship).
  • Subsidiary Relationship (Trustee and beneficiary relationship.)
  • Agent and Principal Relationship

2. Special relationship

  • Obligation to honour cheques.
  • Obligation to maintain secrecy of accounts.

Question 5.
“The number of saving bank account holders is increasing” – Give reasons.
Answer:

  • Saving accounts encourages the habit of saving among the people who have an income
  • Banks provide many facilities and services for saving account holders such as Electronic fund transfer, Gold Loans, etc.
  • The money is safe in a bank account and prevents unnecessary expenses.
  • If money is needed urgently, it can be withdrawn at a convenient ATM at their own convenient time.

Question 6.
What are the advantages of opening a bank account?
Answer:

  • Bank account facilitates safe custody of money.
  • Bank account helps in making payments.
  • Bank account helps in collection of money.
  • Bank account holders get advances and loans.
  • Bank account helps in smooth financial transactions.
  • Bank account holders can get safe deposit locker facility.

Additional Questions and Answers

Question 1.
How are banks important for the development of a country?
Answer:
The development of any country depends on the efficient banking system of that county. Banks advance money to agriculture, industries, traders and all other sections of the society which are the main organs for the development of a county and accelerate the growth of the country.

Banking Transactions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 2.
Define ‘Banking Company’?
Answer:
A Banking company may be defined as a company which transacts the business with finance.

Question 3.
Write a ‘note on Reserve Bank of India?
Answer:
The Reserve Bank of India (RBI) is known as mother of banks or Bankers Bank or Central Bank of India. All banking transactions in India are controlled by the RBI. The RBI formulates the monetary policy which should be followed by all banks.

Question 4.
Mention the financial services provided by the ‘Indian Postal Department’ through post offices.
Answer:
The Postal Department provides various financial services such as Post Office savings Bank, Issue of National Savings certificate, Kisan Vikas Patra; monthly recurring deposits, Postal Life Insurance, Pension Payment, Money transfer etc.

Question 5.
Make a list of different types of Bank specialized in different type of activities.
Answer:

  • The Important types of Banks are:
  • Central Bank or Reserve Bank of India.
  • Commercial Banks
  • Industrial Development Banks
  • Land Development Banks
  • Indigenous Banks (Money lenders or Sahukars)
  • Co-operative Banks

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
The money deposited in a bank can be withdrawn by the customer using?
(a) Cheque
(b) Challan
(c) Debit Card
(d) Money transfer
Answer:
(a) Cheque

Banking Transactions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 2.
Banking Transactions in India are controlled by
(a) State Bank of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Canara Bank
(d) Vijaya Bank
Answer:
(b) Reserve Bank of India

Question 3.
Other than banks which other government department also provides financial services.
(a) Department of Education
(b) Department of Co-operation
(c) Indian Postal Department
(d) Railway Department
Answer:
(c) Indian Postal Department

Question 4.
If you need to invest is National Savings Certificate you have to approach
(a) Agriculture Department
(b) Finance Department
(c) Education Department
(d) Postal Department
Answer:
(d) Postal Department

Question 5.
The Bank Account from which money can be deposited or withdrawn any number of times is
(a) Term and Fixed Deposit Account
(b) Recurring Deposit Account
(c) Current Account
(d) Savings Account
Answer:
(C) Current Account

10th Class Social Science Question Answer

Public Finance Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Public Finance and Budget Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
The government manages the public finance through ______________ policy
Answer:
Fiscal policy

Question 2.
When the government’s revenue is more than its expenditure, it is called ______________ budget
Answer:
surplus

Question 3.
The person who presents the Central Government Budget in the Lok Sabha is ______________
Answer:
Finance Minister

Public Finance and Budget and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
GST came into effect from ______________
Answer:
1st July 2017

II. Answer the following in one sentence each

Question 1.
What is meant by Public Finance?
Answer:
The study of public finance helps in the analysis and evaluation of a country’s ‘Budget’.

Question 2.
What do you mean by Budget?
Answer:
The statement of estimated income and expenditure of a year prepared by the Government is called ‘Budget’.

Question 3.
Give the meaning of Deficit Budget.
Answer:
A budget which hasT expenditure more than the revenue is a ‘Deficit Budget’.

Question 4.
What are Direct Taxes?
Answer:
The tax paid by an individual on whom it is levied its Direct Tax’ ex: Income tax, Stamp duty etc.,

Question 5.
Write the formula for calculation of fiscal deficit.
Answer:
Fiscal Deficit = (Revenue receipts + Won debt capital receipts) – Total expenditure.

III. Answer the following in five to six sentences each

Question 1.
Explain the reasons for increase in public expenditure.
Answer:
The expenditure incurred by public authorities like cental, state and local governments to satisfy the collective social wants of the people is known as public expenditure. It is incurred on various activities for the welfare of the people and also for the economic development, especially in developing countries.

Question 2.
What types of taxes are imposed by the government?
Answer:
The taxes imposed by the central government are of two types :
a) Direct Taxes: When the tax is paid by an individual on whom it is levied, it is called direct tax. The burden of this tax is not transferable to others. The important direct taxes are personal income tax, corporate tax, wealth tax, stamp duty etc.

b) Indirect Taxes: If the burden of tax imposed by the government is transferable to others, it is called Indirect Tax. Generally, indirect taxes are imposed on goods and services. For example the government imposes tax on the manufacturer of goods and services at the time of producing such goods and services. The manufacturer transfers this burden to the trader. The trader transfers this burden to the consumer.

This means that if the government imposes tax on the producer, the tax is ultimately paid by the consumer. The main forms of indirect taxes are central excise duty, value added tax (VAT), import-export taxes and service tax etc. However, with effect from 1st July 2017, a single goods and service tax (GST) has been introduced.

Public Finance and Budget and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
What is the percent expenditure on interest payments in 2017-18 budget?
Answer:
The expenditure on Interest payments in 2017-18 budget was Rs. 5, 23,078 crores.

Question 4.
Explain the aspects of non-tax revenue of the central government.
Answer:
The ‘Non-Tax Revenue’ of the Government are –

  • Profit earned by the Reserve Bank of India;
  • Profit generated by the Indian Railways”
  • Revenue generated by the Departments of Post and Telecommunications’
  • Revenue generated by the public sector industries;
  • Revenue generated by the coins and mints
  • Various types of fees and penalties; etc.

Question 5.
What is deficit? Mention the types of deficits.
Answer:
Deficit is the gap between income and expenditure of the government The concepts of deficit are

  • Fiscal deficit
  • Revenue deficit
  • Primary deficit
  • Budget deficit

Additional Questions and Answers

Question 1.
What is ‘Public expenditure’?
Answer:
The expenditure incurred by public authorities like central, state and local governments to satisfy the collective social wants of the people is known as public expenditure. It is incurred on various activities for the welfare of people and also for the economic development, especially in developing countries.

Question 2.
What is ‘Public Revenue’?
Answer:
‘Public Revenue’ is the income mobilized by the Government for purposes of financing Governments activities.

Public Finance and Budget and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
Explain ‘Tax Revenue’
Answer:
Tax is described a compulsory payment by citizens to the government without expecting any direct benefit in return. The Central Government imposes several types of taxes. Taxes are the major sources of revenue for the government. The government imposes higher rate of taxes on high- income group and lower rate of taxes of low-income group.

The poor are exempted from income tax. Similarly, a higher tax is imposed on luxury goods and services used by the rich; and a lower tax on goods and services used by the common people. This is called as progressive taxation.

Question 4.
What is ‘Capital Revenue’?
Answer:
Capital revenue refers to thosereceipts which either create a liability or cause a reduction in the assets of the government. For example, borrowings lead to an increase in the liability for the government; Similarly receipts from sale of shares of public enterprises leads to reduction in assets of the governments; hence, they are called as capital receipts.

Question 5.
What is ‘Public Debt’?
Answer:
The government borrows money from internal and external sources. The loan obtained from citizens of the country, banks, financial institutions and industries is called internal debt. The loan obtained from foreign governments, foreign financial institutions and international financial institutions is called foreign or external debt.

Question 6.
What is Revenue deficit? Write the formula to calculate Revenue deficit?
Answer:
Revenue deficit is excess of total revenue expenditure of the government over its total revenue receipts. It is calculated as :
Revenue Deficit = Revenue receipts – Revenue – Revenue Expenditure

Question 7.
What is primary deficit? Write the formula to calculate primary deficit?
Answer:
Primary deficit is defined as fiscal deficit of current year minus interest payments on previous borrowings. It is calculated as:
Primary Deficit is the = Fiscal Deficit – Interest Payment

Question 8.
What is Budget deficit? Write the formula to calculate Budget deficit?
Answer:
Budget deficit is the overall gap between revenue and expenditure during a given year. It is calculated as:
Budget Deficit = Total Revenue – Total Expenditure.

Question 9.
Deficits are a disadvantage for the economy of a country. Explain.
Answer:
High amount of deficits are not goods for the economy as they create liabilities and uncontrolled deficit and indicates financial indiscipline on the part of the government. It also increases inflation. That is why to check such practices of the governments, the Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBMA) was passed in 2003. It seeks to instill financial discipline, reduce fiscal deficit, improve macroeconomic management and the overall management of the public funds by moving towards a balance budget.

Public Finance and Budget and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
In India deficit financing is used d) for raising resources for
(a) Economic development
(b) To pay public debt
(c) To reduce revenue deficit
(d) To reduce external debt 3.
Answer:
(a) Economic development

Question 2.
Fiscal deficit in the budget is
(a) Excess of Governments expenditure over its revenue receipts
(b) Excess . of total revenue expenditure over total revenue receipts
(c) Capital deficit plus revenue deficit
(d) Total revenue minus total expenditure.
Answer:
(a) Excess of Governments expenditure over its revenue receipts

Question 3.
The revenue generated by the Government through taxes and non-tax sources is
(a) Capital revenue
(b) Tax revenue
(c) non-tax revenue
(d) external borrowing
Answer:
(b) Tax revenue GST Means

Question 4.
GST Means
(a) General State Tax
(b) General Sales Tax
(c) Goods and Service Tax
(d) Government Sales Tax
Answer:
(c) Goods and Service Tax

Public Finance and Budget and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 5.
Tax paid by an individual is
(a) Revenue receipt
(b) Indirect tax
(c) Direct tax
(d) Non-tax revenue
Answer:
(c) Direct Tax.

10th Class Social Science Question Answer

Money and Credit Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Money and Credit Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the. blanks with suitable answers

Question 1.
Barter is exchange of goods for ___________________
Answer:
goods

Question 2.
Cheque is a ___________________ form of money.
Answer:
paper

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
The Reserve Bank of India was established in the year ___________________
Answer:
1935

Question 4.
The currency of Japan is ___________________
Answer:
Yen

Question 5.
Government of India nationalized 14 commercial Banks in ___________________
Answer:
1969

Question 6.
Narrow money comprises of ___________________ and ___________________
Answer:
Notes, Coins

Question 7.
Inflation occurs when supply of money is ___________________ than the availability of goods and services in a country.
Answer:
higher

II. Answer the following questions.

Question 1.
What is Barter System?
Answer:
The exchange of goods for goods without the use of money is called Barter System.

Question 2.
Explain the meaning and functions of money.
Answer:
Money is anything which is widely accepted in Payments for goods or in discharge of other business obligations’ – Robertson (English Economist)

We can buy goods and services using money because it is a commonly accepted means of payment; measure;, and store of value.

Functions of money.
Primary or main functions: The important primary functions of money are:
(a) Medium of exchange or means of payment: Money is used for selling and buying goods and making corresponding payments.

(b) Measure of Value: The prices of all goods and services are expressed in terms of money only. This makes it easier to determine the value of goods and services with a common unit.

Secondary functions: The important secondary functions of money are

(a) Standard of deferred payments: They ease the future transactions too. A borrower is under an obligation to pay a specified sum of money on a specified future date. Similarly, a person buys now agrees to pay a stated amount of money on a future date. Use of money facilitates such future payments.

(b) Store of value: Since the future value is assured, money has made it possible to save or store wealth for future and help in its accumulation,

(c) Transfer of value: The introduction of money has made the exchange of goods to distant places possible. The ease of transferring purchasing power from person to. person and place too has expanded trade and commerce.

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 3.
Explain the functions of RBI Functions of RBI
Answer:
1. Monopoly of Note issue: RBI has the monopoly of issuing currency notes of Rs. 2-and above, namely Rs. 5, Rs. 10, Rs. 20, Rs. 100, Rs. 200 Rs. 500 and Rs. 2000. One Rupee is issued and circulated buy RBI on behalf of the Central Government.

2. Banker to Government: The RBI accepts the deposits of Central and State Government, collects money (like taxes and other charges) and also makes payments on behalf of the Government. It issues Government bonds, Treasury bills and also acts as financial adviser to the Government. RBI also extends loans advances to central and state governments as and when necessary.

3. Banker’s bank: It also acts as the bank for all banking institutions in the country. All. the banks of the country have to keep a predetermined part of. their deposits as reserves with the RBI. Whenever banks need additional money RBI provides credit to them. It regulates the activities of the banks and guides them in monetary managements.

4. National Clearing House : RBI acts as the clearing house for settlement of transactions across banks. This functions helps banks to settle their inter banks claims easily.

5. Controller of credit: The RBI regulates the amount of credit issued by the banks, according to the monetary situation of the country.

6. Custodian of Foreign Exchange Reserves: The RBI also the custodian of foreign exchange reserves of the country through which it manages the foreign exchange rates. In order to reduce the fluctuations in exchange rate, it resorts to buying and selling of foreign currencies.

7. Promotion of. Banking Habits: The RBI promotes saving through branch expansion of the banking system in unbanked areas and financial literacy programmes.

RBI has been playing an important role in framing the development strategy of Indian Economy, It has a rich tradition of data collection, generating useful economic research, and knowledge sharing. The Reserve Bank’s measures have helped the nation to withstand many financial crises.

Question 4.
Explain the various concepts of money supply used in India
Answer:
In India, four measure of money supply are used to measure the monetary stock, viz., Ml, M2, M3 and M4, They are defined as follows:

Ml = currency notes and coins A net demand deposits held in commercial banks:
M2 =M1 + Savings deposits with Post Office savings Banks;
M3 = M1 + Net time deposits of commercial bank; and
M4 = M3 + Total deposits with Post Office savings banks.
For the purpose of monetary . management, M1 and M2 are referred ‘ to as narrow money, and M3 and M4 10th Std. Social Science as broad money.

Apart from this money supply, the banks engage in credit creation which adds to the total money available in the economy. This money supply and the available supply of goods and services, affects the demand for them and therefore, their prices. Thus, a higher supply of! money without concomitant supply of goods would lead to a situation of inflation nor a period of rising prices.

Mild increase in prices is like tonic to the economy, but if the same is very rapid or high, it is not good for economic growth. It affects the purchasing power of individuals and income distribution in the country, the sentiments of investors, and the overall investment.

In order to regulate the price situation, the RBI varies the supply of currency. It also regulates the credit lending by banks through certain measures. The measures taken to regulate credit, overall money supply in the economy and interest rates are together called as the Monetary Policy.

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 5.
Discuss the various credit control methods adopted by RBI
Answer:
Credit control Measures: These are broadly classified into two types, namely
(a) quantitative control measures, and
(b) qualitative or Selective control measures

A. Quantitative control measures: The quantitative credit control measures directly affect the quantity or money available to the business and people. They comprise of the following:

1. Bank Rate Policy: The bank rate is the rate at which the RBI lends funds to banks. This affects the are at banks can lend to its borrowers. Higher the bank rate, lower the credit creation and vice-versa. RBI also varies the Repo Rate and reverse Repo Rate affecting the interest rate on short term borrowings and deposits, respectively, by the commercial banks, thereby affecting their capacity to lend.

2. Open Market Operations: Open market operation is the buying and selling of government securities by the central bank from and to the banks. The sale of government securities to banks reduces their reserves and vice-versa.

3. Varying Reserve Requirement (Legal Reserve Ratio): Banks are obliged to maintain reserves the central bank in two accounts. One is the Cash Reserve Ratio (CRR) and the other is Statutory Liquidity Ratio (SLR). The ratio of their deposits, which the banks are required to keep with RBI, is the CRR. The minimum cash which the banks have to keep with themselves as a ratio of their deposits is the SLR. By varying these and SLR and RBI can vary the lending capacity of banks.

B. Qualitative or selective control measures:
The qualitative of selective control measures affect the usage of credit for different purpose. They affect the quality of usage of credit. Important qualitative instruments of credit control are:

1. Change in lending margins: Collateral security is required for obtaining any loan. The percentage value of the security required to be kept with the bank for getting loan is called as the margin. Margin against a particular security is reduced or increased in order to encourage or of discourage the flow of credit to a particular sector.

2. Ceiling on credit or credit rationing: The RBI fixes maximum amount of credit given to a particular use or sector. The rationing of credit is done to prevent excessive expansion of credit.

3. Moral suasion: Moral suasion is , a method of persuading the Commercial banks to advance the credit or reduce the credit to certain activities, The RBI does this through periodical letters and circulars to the banks.

4. Direct Action: Direct control consists of the measures taken by the central bank against commercial banks and financial institutions when all other methods prove ineffective.

Additional Questions and Answers

Question 1.
Explain the evolution of Paper money ?
Answer:
The metallic coins were unsafe to carry from one place to another. Therefore, traders began to carry the written documents issued by well known financiers as evidence of the quantity of money at their command. The written documents were not actual money, but were accepted and exchanged for money. When such documents were issued by governments, they were called as ‘promissory notes’ or currency. Later on the central banks established by the governments started printing notes that had the guarantee of the government.

This paper money became legal tender that is the legally acceptable money. No individual can refuse the legal tender in that respective country. The legal tender is called as Rupee in India; Dollar in the USA; Pound in England; Euro in Europe; Yen in Japan; Yuan in China, etc.

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 2.
What are the advantages of Banking money?
Answer:
As trade and commerce flourished bankers started issuing instruments for still easy transaction. Cheques, drafts, deposit (Credit) receipts etc., thus, came to be used as money. These help inn transactions as well as transfer of money between persons and places.

Question 3.
What is e-money?
Answer:
Money transactions done through electorate means is called e-money.

Question 4.
What are the advantages of using plastic money?
Answer:
Credit cards and debit cards issued by various banks are referred to as plastic money. The use of these cards has made transactions and transfer of money easier. The need for carrying large amount of cash does not arise at all. Moreover we can withdraw our money from the nearest ATM, whenever We require money.

Question 5.
What is a Ranking Company’?
Answer:
‘Banking’ is defined as ‘Accepting; for the purpose- of lending or investment of deposits of money from the public repayable or otherwise withdrawable by cheque, draft, order or otherwise.’

Question 6.
What does, the term ’Banking’ mean?
Answer:
‘Banking’ is defined as Accepting; for the purpose of lending or investment pf deposits of money from the public repayable or otherwise withdrawable by cheque, draft, order or otherwise.

Question 7.
Discuss the importance of Banks
Answer:
Banks play an important role in economic development. They mobilize the savings of the public and make these available for investors, thereby helping the process of capital formation. Banks provide a convenient way of remittance (transfer) or money through the accounts of the customers. Banks offer higher rates of interest on fixed deposits.

They give loans to the borrowers at lower rates of interest. They also discount the bills of exchange. They lend money to agriculture, industry and service activities for their development. They issue demand drafts, credit, cards, debit cards. The banks also invest the funds on securities of the government.

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 8.
Why is there a need to regulate, money supply?
Answer:
Currency notes and coins issued by the monetary authority of the country form the money supply in a country at any given -time. Apart from currency notes and coins, the balance in sayings or current account deposits is also considered as money. Because these savings can be withdrawn at short notice and the bank is liable to pay it on demands, they are called as demand deposits. Other deposits having a fixed period maturity are called as time deposits. The currency and demand deposits forms the total money in circulation with the public at any point of time.

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
‘Exchange of goods for goods without the use of money is
(a) Banking
(b) Barter
(c) credit
(d) debit
Answer:
(b) Barter

Question 2.
The ‘Legal Gender’ in India is
(a) Rupee
(b) Yen
(c) Dolar
(d) Yawn
Answer:
(a) Rupee

Question 3.
The ________________ of all goods and services are expressed in terms of money.
(a) Quantity
(b) Quality
(c) value
(d) fineness
Answer:
(c) value

Money and Credit and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
Reserve Bank of India was established in the year
(a) 1932
(b) 1933
(c) 1934
(d) 1935
Answer:
(d) 1935

Question 5.
Rupee note is circulated by RBI on behalf of the Government of India
(a) Thousand rupees
(b) Two hand rupees
(c) ten rupees
(d) one rupee
Answer:
(d) one rupee

Question 6.
The rate at which RBI Sends money to its client against Gov¬ernment securities is
(a) Reverse Repo Rate
(b) Repo rate
(c) Cash reserve ratio
(d) legal reserve ration
Answer:
(b) Repo rate

Question 7.
The minimum cash which banks have to keep with themselves as a ratio of their deposits is
(a) Statutory liquidity ratio
(b) Cash reserve ratio
(c) Legal reserve ratio
(d) Collateral security
Answer:
(a) Statutory Liquidity Ratio

10th Class Social Science Question Answer

Rural Development Questions and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Rural Development Class 10 Questions and Answers KSEEB 10th Social Science

I. Fill in the blanks with suitable answers

Question 1.
The true development of India is the development of its village’. This was told by ____________
Answer:
Mahatma Gandhiji

Question 2.
After the 73rd Amendment to the Constitution ____________ level of panchayat institutions have come into existence.
Answer:
three

Question 3.
Panchayat institutions operate under ____________ principles.
Answer:
Grama Swarajya

Rural Development and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
The ____________ have been brought into existence in order to bring together poor rural women and make them financially independent.
Answer:
Women self help groups.

II. Answer in a sentence each:

Question 1.
Explain the meaning of ‘Rural Development’.
Answer:
Rural development refers to a process of economic and social upliftment of rural areas. It may be defined as overall development of rural areas to improve the quality of life of rural people. It is an integrated process, which includes social, economic, political and spiritual development of the poorer sections of the rural society.

Question 2.
What is meant by decentralisation?
Answer:
Providing administrative power the responsibility of developing the village to people themselves is called decentralisation.

Question 3.
Name the three levels of panchayat raj institutions.
Answer:
The three levels of Panchayat Raj System are

  1. Gram Panchayat
  2. Taluk Panchayat
  3. Zilla Panchayat

Question 4.
Mention any two housing programmes.
Answer:

  1. Pradhan Mantri Awas Yojana
  2. Ambedkar-Valmiki Housing programme
  3. Ashraya Yogana

Rural Development and Answers KSEEB Class 10 Social Science

III. Answer the following questions in five to six sentences each

Question 1.
How is the economic situation in the rural areas of India?
Answer:
Even after 70 years of independence, the rural areas are scenes of deprivation and backwardness as nearly one-third and rural population lives in abject poverty. The development programmes and plans have failed to improve the socio-economic conditions of rural areas.

There is a wide spread feeling that the development strategies that the Indian government adopted after independence promoted industrial and urban development. The rural industries which were already declining in importance, further disintegrated due to the competition from modern industries.

With agriculture being non-remunerative and employment not being, regular, the rural people continued to migrate to cities. The liberalization and globalizatin policies deepened these problems by promoting growth in industrialization, urbanization and service sectors.

Consequently, poverty has increased among the rural people who depend mainly on agriculture. Though 60% of the people work in the primary sector, the contribution from this sector to the national income is very less, and is declining over the yeas. Due to this, the gap between urban and rural areas is widening.

Question 2.
Explain briefly the significance of rural development.
Answer:
Since rural development includes agricultural and non-agricultural development it contributes not only to rural but also to the overall development of the country. Increased farm incomes will create greater demand for industrial products and services, thereby generating additional employment and leading to an expansion of those sectors alsb. With increased literacy and skill levels higher productivity could be achieved.

Better health also resulted in higher work participation by the people and increased output. Agro-processing, small scale and cottage industries will develop leading to gradual transformation of the villages. With this, migration to facilities will be reduced. All these contribute toward reduction of poverty.

Question 3.
Explain Gandhiji’s concept of ‘grama Swarajya’ in the light of decentralization.
Answer:
Providing administrative power and the responsibility of developing the village to people themselves is called decentralization. It is a process through which power sharing occurs and people participate in decision making. It is also a process that aims at planning and development from below. This process was called as ‘Grama Swarajya’ by Mahatma Gandhi. Decentralization reduces various kinds of exploitation, upholds human independence and dignity, and nutures human values like compassion and co-operation.

The Panchayat Raj system has beefi rejuvenated in India in order to promote decentralization. The Government of India enacted the 73rd Constitutional Amendment Act in 1993, which established a uniform system of Panchayat Raj institutions throughout the country. The Act conferred Constitutional status to the Panchayat institutions.

Rural Development and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Question 4.
What is the role of panchayat raj institutions in rural development?
Answer:
Panchayat raj institutions (PRIs) play key role in enabling the rural people to participate in rural development. They are responsible for implementing various schemes related to poverty alleviation and livelihood security, besides providing public amenities. They provide the rural community with basic facilities of roads, drains, drinking water, street light, toilets, school and hospital buildings, market-yards etc.

Through encouragement of primary and middle school educationn, adult education, technical and vocational training, and expansion of health and hygiene facilities, Panchayats have also attempted to develop human resources.

The gram sabha is an important body of a Gram Panchayat. It is compulsory to condutct gram sabha meeting at least once in six months. All the adults who are in the voters list of the village are the members of the gram sabha. All developmental schemes are decided in the gram sabha itself.

Additional Questions and Answers

Question 1.
Make a list of activities that are essential for rural development.
Answer:
The activities essential for Rural Development are:
1. Development of human resources including: ’

  • Literacy, especially, female literacy, education and skill development;
  • Health, addressing both sanitation and public health;

2. Land reforms

3. Development of the productive resources of each locality;

4. Infrastructure development like electricity, irrigation, credit, marketing, transport facilities including construction of village roads and feeder roads, facilities for agriculture research and extension, and information dissemination; and

5. Specific programmes of alleviation of poverty

Question 2.
What are the predominant fuctions of Panchayat Raj Institutions (PRI’s)
Answer:
The predominant functions of Panchayat Raj Institutions are :

  • To engage in local planning
  • To prepare village development schemes during its open meetings. Eg: School facilities, drinking water supply, primary health care, veterinary dispensary like roads etc.
  • To implement Rural development programmes.
  • Such as Rural employment programmes: MGNREGS, Poverty Alleviation Programme, Housing programmes, Ashraya Yojana etc.
  • To strengthen public distribution system.
  • To identify aged people, disabled widows, mentally retired people and to implement social welfare programme.
  • To form Women Self-help groups’ for empowerment of women.
  • To conduct social and cultural activities.
  • To nurture rural productive activities of Agriculture cattle rearing, poultry, Fishery, Social forestry.
  • Improvement of irrigation system by construction of ponds, tanks etc.
  • Maintenance of minor irrigation works, desalting of banks
  • To improve Rural and Cottage Industries.

Rural Development and Answers KSEEB Class 10 Social Science

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
The percentage of rural population in 2001 was
(a) 84.86%
(b) 86.48%
(c) 68.84%
(d) 48.68%
Answer:
(c) 68.84%

Question 2.
Economic and Social upliftment of village.
(a) Rural development
(b) National development
(c) Economic development
(d) Cultural development
Answer:
(a) Rural development

Question 3.
The prime reason for Rural backwardness is
(a) Illiteracy
(b) Poverty
(c) Slow growth rate of agriculture
(d) Competition from industries
Answer:
(c) Slow growth rate of agriculture

10th Class Social Science Question Answer